Hopp til innhold

Frp kan åpne for dobbelt stats­borgerskap

En rekke fylkesledere i Frp vil stemme for å tillate dobbelt statsborgerskap på partiets landsmøte. Regjeringspartner Høyre er mer avventende.

Sandberg og Jensen

SKAL STEMME: Forslaget om dobbelt statsborgerskap skal behandles av Frps landsstyre i mars, men blir trolig også tema for debatt og avstemning på partiets landsmøte. Her stemmer partiets nestleder og programkomitéleder Per Sandberg under en votering på landsmøtet i fjor. Ved siden av ham sitter partileder Siv Jensen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Bjørn-Kristian Svendsrud

ØNSKER ENDRING: FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud er del av mindretallet i programkomiteen som ønsker å tillate dobbelt statsborgerskap.

Foto: FpU

– Det finnes mange nordmenn allerede i dag som har dobbelt statsborgerskap. Jeg tror lojaliteten til Norge først og fremst ligger i hjertet ditt. Tilhørigheten tror jeg er eksisterende selv om man tillater dobbelt statsborgerskap, sier Bjørn-Kristian Svendsrud, formann i Fremskrittspartiets ungdom (FpU).

Han sitter i partiets programkomité, og er blant dem som vil at Frp nå skal si ja til dobbelt statsborgerskap. Flertallet i programkomiteen er uenig med Svendsrud, men NRKs ringerunde til partiets fylkesledere viser at han har støtte fra flere hold i partiet.

  • Fem fylkesledere sier ja til dobbelt statsborgerskap
  • Fire fylkesledere sier nei
  • To er usikre og to ønsker ikke å uttale seg
  • De resterende seks har ikke svart på NRKs henvendelser

Frykter svak tilknytning

Roy Steffensen, som leder Rogaland Frp, er en av dem som ikke har bestemt seg i saken.

Roy Steffensen

SKEPTISK: Roy Steffensen, leder i Rogaland Frp, har ikke bestemt seg, men sier han i utgangspunktet er kritisk til dobbelt statsborgerskap.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Dobbelt statsborgerskap svekker trolig tilknytningen til et land, og jeg ser at det kan stilles spørsmål ved lojaliteten i eventuelle krigssituasjoner, ved gjennomføring av verneplikt, hvis man jobber med etterretning eller innehar tunge politiske verv, sier han.

Fylkesleder Johan Aas i Hedmark Frp tror imidlertid at ordningen kan gjøre det enklere å løse saker der det kan bli aktuelt å frata noen et norsk statsborgerskap.

– I slike tilfeller vil vedkommende fortsatt ha et pass og slipper å bli statsløs, mener han.

Norsk statsminister i Somalia

Mazyar Keshvari

STATSBORGERSKAP: Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari mener forbudet mot dobbelt statsborgerskap bør føre til at Somalias statsminister mister sitt norske pass.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Forrige uke ble norsksomalieren Hassan Ali Khaire utnevnt som ny statsminister i Somalia. Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari har tatt til orde for at han bør miste sitt norske statsborgerskap.

Da han diskuterte saken i Dagsnytt 18 før helga, viste han blant annet til at dobbelt statsborgerskap er forbudt i Norge, og at han mener flyktninger bør få midlertidig opphold fram til situasjonen i hjemlandet er bedre.

Norsk lov gir allerede enkelte personer lov til å ha dobbelt statsborgerskap, blant annet dersom man har fått det ved fødselen eller blitt tildelt statsborgerskap i et annet land uten å ha bedt om det.

Mange fylkesledere er enig med Keshvari i at statsborgerskap til flyktninger bør gis på midlertidig grunnlag, men ikke alle er enig i at man skal kunne ta passet fra de som allerede har fått det.

– Jeg ser ingen problemer med at han har fått norsk statsborgerskap, men nå velger å bidra til å gjenoppbygge Somalia. Men jeg er enig i at statsborgerskap basert på asylsøknader i fremtiden primært bør være midlertidig mens en har behov for beskyttelse, sier Sør-Trøndelag Frps leder Tormod Overland.

Avventende i Høyre

Stortinget har bedt regjeringen om å utrede spørsmålet om dobbelt statsborgerskap. Utredningen ble utsatt i fjor, og er ventet etter påske.

Også i Høyre har saken blitt diskutert tidligere, men nå sier mange fylkesledere til NRK at de venter på utredningen før de bestemmer seg.

Dermed er det ikke sikkert at saken i det hele tatt blir tema på Høyres landsmøte, som arrangeres andre helga i mars. I partiets programutkast er ikke spørsmålet om dobbelt statsborgerskap nevnt.

Saken er oppdatert 1.3 med en presisering om at dobbelt statsborgerskap er lov i enkelte tilfeller.

AKTUELT NÅ