Hopp til innhold

Frp forstår ikke hva Høyre har gått med på

STORTINGET (NRK): Frp-leder Siv Jensen skjønner lite av Syria-avtalen regjeringspartner Høyre har underskrevet. Hun vil ha avklaringer før hun svarer på hva Frp kommer til å gjøre.

Siv Jensen omringet av mikrofoner og pressefolk

UKLAR: Siv Jensen har mange spørsmål hun mener avtalen om Syria-flyktninger ikke gir noen gode svar på.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Nå må vi få klarhet i hva denne avtalen egentlig innebærer. Det er en avtale som er full av forbehold, som det et vanskelig å få klarhet i. Det er flere spørsmål som avtalepartnerne må klargjøre, sier Siv Jensen til NRK.

Hun hadde flere spørsmål enn svar da hun møtte pressen etter at Høyre, Ap, Venstre, KrF og Miljøpartiet de grønne onsdag lanserte en avtale om at Norge skal ta imot 8000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av de neste tre årene.

– Ikke sikkert det blir 8000

I avtalens punkt 2 står det svart på hvitt at «Norge meddeler FNs Høykommissær for flyktninger at Norge er rede til å motta inntil 8000 flyktninger fra Syria i perioden 2015, 2016, 2017».

Men i neste punkt kommer det Frp omtaler som forbehold. Det står det nemlig at partene må evaluere følgende forhold når de skal behandle statsbudsjettet for 2017 og 2018:

  • Hvordan klarer kommunene å ta imot og bosette flyktninger? Hvor mange må vente på bolig, og hvordan går integreringsarbeidet?
  • Hvor mange kvoteflyktninger ber FNs høykommissær for flyktninger om?
  • Hvor stor er flyktningestrømmen i lys av andre humanitære kriser?
  • Hva er status for asyltilstrømningen til Norge siden Syria-avtalen ble inngått?

Med andre ord er det slettes ikke sikkert Norge vil ta imot så mange som 3000 syrere i 2017 dersom svarene på noen av spørsmålene over gjør at Stortinget heller vil bruke pengene på noe annet.

– De erkjenner at det er problemer med bosetting i kommunene og de erkjenner at situasjonen kan endre seg underveis. Det er i og for seg en ærlig sak, og det illustrer jo mange av de advarslene vi har kommet med hele veien, sier Jensen.

– Mageplask

Allerede sist fredag forlot Fremskrittspartiet forhandlingsbordet fordi partiet mente smertegrensen var nådd. I dag brøt også SV fordi de ønsker at Norge skal ta imot enda flere.

I Politisk kvarter onsdag morgen åpnet Frp-nestleder Per Sandberg for at Frp kunne ta dissens eller gå inn for et kabinettspørsmål dersom landsstyret mener avtalen er uansvarlig.

I ettermiddag, etter av avtalen var klar, omtalte han kompromisset som et gedigent mageplask for Ap og resten av partiene som i utgangspunktet krevde 10 000 flyktninger innen utgangen av 2016.

Venter med å svare

Da Siv Jensen møtte pressen etter et nesten fire timer langt gruppemøte onsdag, svarte hun slik på om Fremskrittspartiet kan sitte i en regjering som må administrere mottaket av 8000 flyktninger.

– Dette er i utgangspunktet ikke et spørsmål om vår regjeringsdeltakelse. Dette er et spørsmål om hva Fremskrittspartiet er for eller imot. Jeg mener det er mange uklarheter i avtalen, og det bør avtalepartnerne avklare. Det vil gjøre det enklere, både for oss og for det norske folk, å vite hva stortingsflertallet egentlig vil.

Jensen understreker at partiets stortingsgruppe ennå ikke har rukket å diskutere saken i detalj, og viser til at avtalen ble lagt fram samtidig som de satt i det ukentlige møtet.

Statsråder

ANSVAR: Justisminister Anders Anundsen, arbeidsminister Robert Eriksson, inkluderingsminister Solveig Horne og finansminister Siv Jensen er Frp-statsrådene som får i oppgave å administrere Norges mottak av flere tusen syrere.

Foto: NTB Scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger