Hopp til innhold

Frp vil forby omskjæring av gutter

GARDERMOEN (NRK): Fremskrittspartiet vil forby rituell omskjæring av guttebarn, til tross for sterk motstand fra flere delegater i en følelsesladd debatt på landsmøtet. Partileder Siv Jensen stemte feil i avstemningen.

FrPs landsmøte 2017.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg under avstemningen for nytt program.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Forslaget vil føre til at Norge mister jødiske innbyggere. Denne saken er det verste som har skjedd siden tiden før Wergeland fjernet jødeparagrafen i grunnloven, sa Ingelin Lossius-Skeie fra Aust-Agder Frp under debatten om programmet.

Flere andre forsøkte også å stanse forslaget, og redaksjonskomiteen med Per Sandberg i spissen foreslo et kompromissforslag om å fjerne offentlig støtte til slik omskjæring. Men kompromissforslaget falt.

Til slutt var det forkjemperne av forbudet som vant fram. Flere av dem argumenterte med at foreldre ikke skal kunne ta et så inngripende valg for sine barn.

– La forhuden flagre! Hvert år blir 2000 gutter kuttet i uten medisinsk begrunnelse, sa Silje Hjelmdal fra Hordaland Frp i debatten.

Partilederen stemte feil

FrPs landsmøte 2017.

Siv Jensen under avstemningen.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Partileder Siv Jensen overrasket flere da hun dro opp sitt delegatskilt under avstemningen.

– Jeg stemte feil. Det var en forvirrende avstemning, sier Jensen til Vårt Land.

Stemmen hennes ble imidlertid ikke avgjørende for utfallet av stemmegivningen.

Også Per Sandberg vedgår at han stemte feil i en avstemning, da han løftet sitt skilt for å legge ned Politidirektoratet – et forslag som delegatene måtte stemme over to ganger før det til slutt falt med to stemmers margin.

– Det ble mye forvirring, sier Sandberg til NRK.

FrPs landsmøte 2017.

FORVIRRENDE: Partiledelsen og flere delegater oppfattet avstemningen på landsmøtet som forvirrende.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Kontroversielt

Det er første gang Frp har et forslag om å forby omskjæring av gutter oppe til votering. Forslaget har også skapt reaksjoner utenfor partiet.

– Intoleranse av verste sort, sa styreleder Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund da forslaget ble kjent.

Han tror imidlertid ikke at Stortinget kommer til å stille seg bak forslaget. Ingen andre partier har gått inn for et slikt forbud.

Vil tillate dobbelt statsborgerskap

De få mindretallsforslagene som sto igjen etter at Frps redaksjonskomité og landsstyre hadde røktet forslagene, førte til svært jevne avstemninger.

Blant annet gikk partiet inn for å tillate dobbelt statsborgerskap, et forslag FpU har frontet. Oslo Frps leder Mazyar Keshvari er blant kritikerne av forslaget.

Partiet gikk også inn for:

  • Å holde døren åpen for tvang i kommunesammenslåingssaker (129 mot 96 stemmer)
  • Å beholde Politidirektoratet (POD) (114 mot 112 stemmer)
  • At internettleverandører kan lagre IP-adresser i seks måneder (78 stemmer mot)

Frp vurderte også å tillate surrogati i Norge. Dette forslaget falt med 121 mot 103 stemmer, etter at blant andre Sylvi Listhaug talte mot forslaget.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT