Frp-erne rørt til tårer i dag

I dag tidlig leste partileder Siv Jensen opp navnene på Frps statsråder og statssekretærer til applaus fra partiets stortingsgruppe.

Regjeringen Solberg

Regjeringen Solberg kom ut på Slottsplassen rundt 12.15 onsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Solvik Olsen og Horne

Den nye samferdselsministeren Ketil Solvik-Olsen sammen med partikollega og ny barneminister Solveig Horne.

Foto: Mathias Oppedal

Onsdag morgen klokka 9 var Frps stortingsgruppe samlet på et møterom på Stortinget. Der leste partileder Siv Jensen opp navnene på Frps statsråder og statssekretærer i den nye regjeringen.

– Det var applaus etter hvert navn som ble ropt opp. Helt fantastisk, sier Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik.

– Dette er toppen av kransekaka av det Frp har å by på. Mange gode tidligere politikere kommer nå tilbake. Dette er en stor dag, både politisk og vennskapelig, kommenterer den påtroppende samferdselsministeren Ketil Solvik-Olsen.

Tårer for Frp

Statsminister Erna Solberg (H) presenterte de 18 statsrådene fra Høyre og Frp klokka 10 i vandrehallen på Stortinget.

Tom Harald Nesvik

Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik sier han har det helt fantastisk i dag, men at han er forberedt på hardt arbeid.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Du står med tårer i øyekroken. Endelig har vi lyktes med det aller største prosjektet – å komme i regjering. Å sette ideene ut i livet. Det er det politikk handler om, beskriver, Nesvik, som meldte seg inn i Frp for 29 år siden.

En vårkveld for 40 år siden ble Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP) skapt. Da Anders Lange døde i 1974, overtok Carl I. Hagen hans plass på Stortinget. I 1977 skiftet partiet navn til Fremskrittspartiet (Frp) etter det danske Fremskridtspartiet.

Etter fire tiår i opposisjon skal de for første gang sitte rundt Kongens bord.

Ulf Leirstein

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein sier han sov dårlig i natt.

Foto: Anette Torjusen/NRK

– Jeg er litt rørt i dag. Jeg har jobbet i dette partiet i 25 år, og håpet vi kunne komme i regjering og gjennomføre politikk. I natt har jeg faktisk sovet dårlig. Ikke fordi jeg skulle bli statsråd eller noe, men jeg er bare så glad på partiets vegne. Dette er en høytidsdag, sier stortingsrepresentant Ulf Leirstein.

Uvant å bli tiltalt som finansminister

Klokka 12.15 kom de sju Frp-statsrådene ut på Slottsplassen. Aller fremst gikk finansminister Siv Jensen sammen med statsminister Erna Solberg.

På spørsmål fra NRKs Ingunn Solheim sier Siv Jensen at hun må bruke noen dager på å venne seg til å bli omtalt som finansminister Siv Jensen.

– Dette er en historisk dag for hele Frp. Jeg er sikker på at det sitter mange Frp-ere rundt omkring i landet nå og er stolte og rørte over dette. Nå begynner det harde arbeidet med å gjennomføre den politiske plattformen vi har forhandlet oss fram til på Sundvolden, sier Jensen.

Spent Hoksrud

Bård Hoksrud (Frp) ble utnevnt som statssekretær i Samferdselsdepartementet.

– Jeg sov litt lite i natt. Det er utrolig spennene å være med på dette her, men jeg blir også ydmyk. Det er en tung oppgave, og mange som venter at vi skal levere, sier Hoksrud.

Han innrømmer at han kjenner presset.

– Her må du levere, hver dag. Det blir litt sånn: «Har jeg det som skal til for å gjøre det?». Så håper og tror jeg jo det, da.

– Veldig stolt

Solvik-Olsen fremhever samholdet i partiet etter valget.

– Partiet har vært enestående fornøyd med regjeringserklæringen. Vi har klart å holde tett, og holdt en ryddig prosess. Det har vært mindre støy enn da de rødgrønne forhandlet på Soria Moria, mener Solvik-Olsen, som sier han er veldig stolt i dag.

– Hvordan er det mulig å toppe følelsen du har akkurat nå?

– Det skal godt gjøres. Det måtte være hvis bryne vant cupfinalen, smiler Solvik-Olsen.

Harald T. Nesvik beskriver det slik:

– Jeg er gift og har to barn, så det kommer litt foran på det personlige plan. På det politiske plan går det ikke an å komme høyere enn dette.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger