NRK Meny
Normal

Frp avventende til 22. juli-kommisjonen

Fremskrittspartiet (Frp) er kritisk til at det er regjeringen og ikke Stortinget som har plukket ut medlemmene til 22. juli-kommisjonen.

Siv Jensen

Siv Jensen og Frp er det eneste opposisjonspartiet som ikke uttrykte sin støtte til regjeringens oppnevning av 22. juli-kommisjonen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Fredag utnevnte statsminister Jens Stoltenberg medlemmene av kommisjonen som skal granske nødetatenes arbeid under og etter terrorangrepene 22. juli.

Les: Disse skal gi oss svarene etter terroren

Mens Høyre, Venstre og Kristlig Folkeparti uttrykte sin støtte til kommisjonens sammensetning, valgte Frp å ta utnevnelsene «til etterretning på prinsipielt grunnlag».

– - Vi tar oppnevningen til orientering, og det er prinsipelt fordi enten så oppnevner regjeringen kommisjon eller så gjør Stortinget det. Regjeringen har valgt å oppnevne den selv og det tar jeg til orientering. Jeg har på nåværende tidspunkt ingen grunn til å være kritisk til den, men jeg synes det er viktig at sluttrapporten blir grundig behandlet av Stortinget, sier partileder Siv Jensen til NRK.

Alexandra Bech Gjørv og Jens Stoltenberg

Juristen Alexandra Bech Gjørv ble i dag presentert som lederen av kommisjonen som skal gjennomgå hendelsene den 22. juli.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Burde blitt utpekt av Stortinget

Frp har hele tiden vært klare på at de mener at kommisjonens medlemmer burde ha blitt utpekt av Stortinget.

– Regjeringen har det operative ansvaret for alle etater som er berørt av hendelsesforløpet. Slik sett skal regjeringens kommisjon på en måte granske seg selv. Det er derfor svært vesentlig at Stortinget er den instans som sluttbehandler rapporten til kommisjonen, sier hun til NTB

Ble du overrasket over at regjeringen valgte å gjøre det på denne måten?
– Ja, egentlig for det ville vært klokt å forankre det i Stortinget. Jeg respekterer likevel det valget regjeringen har tatt, sier Jensen.

– Må ikke bli sovepute for regjeringen

Siv Jensen er opptatt av at det ikke er mulig å si noe om hvor god kommisjonen er før sluttrapporten foreligger og Stortinget får behandlet den grundig. Likevel mener hun det er svært viktig at debatter om håndteringen også kan tas i tiden før det.

– Denne kommisjonen må ikke bli en sovepute for regjeringen i de debattene som vil måtte komme nå også på kort sikt. Det er et behov i samfunnet for å diskutere utrykningstid, beredskap, ressurser, politihelikopter og alle de andre spørsmålene. Disse spørsmålene kan ikke stilles i bero i ett år mens vi venter på kommisjonens arbeid, sier Siv Jensen til NRK.

Frp-lederen forteller at hun har sterk sympati med alle de pårørende som nå søker svar etter det som skjedde den 22. juli.

Video Politiet innrømmer omveg til Utøya

Politiet har fått kritikk for sine valg i forbindelse med aksjonen mot Utøya. Blant annet valget av båt og sted for sjøsetting, og Siv Jensen mener samfunnet må kunne få svar før kommisjonen har lagt fram sin rapport.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger