Hopp til innhold

Frode Berg snakker ut etter løslatelsen: – En etterretningsskandale av dimensjoner

GARDERMOEN (NRK): Frode Berg hevder han ikke tenkte seg om da han takket ja til å gjøre en «vennetjeneste». Vennetjenesten førte til at han tilbrakte nesten to år i russisk fengsel.

GRÅTKVALT: En tydelig preget Frode Berg innleder sin egen pressekonferanse, etter å ha tilbrakt nesten to år i russisk fengsel.

Berg ankom hotell-lokalet der han holder sin pressekonferanse like etter 19 tirsdag kveld. Berg, som var flankert av sin advokat Brynjulf Risnes, var iført en mørk dress med lyseblå skjorte.

Han tok seg en slurk vann før han tydelig preget leste opp fra noe som lignet et manus på bordet foran seg.

– Det er fantastisk å være her. Jeg er glad for å være her i dag, og for å ha møtt familien, sier Berg, som var på gråten da han innledet pressekonferansen.

Berg takket også dem som har hjulpet til med å få ham utlevert fra Russland, før han begynte å snakke om sakens kjerne:

– Jeg er dømt for spionasje, men jeg er ingen spion. Jeg har erklært meg ikke skyldig. Jeg er ingen agent, og har ikke følt meg vervet av E-tjenesten, sier Berg.

Senere i pressekonferansen uttalte Berg at saken mot ham er et eksempel på at norsk etterretningstjeneste har «dummet seg ut».

– Er ikke dette et avtalt spill mellom Norge og Russland, så er det en etterretningsskandale av dimensjoner, sier Berg.

Frode Berg snakker med NRK om arrestasjonen i Moskva 5. desember 2017.

– Mer enn en vennetjeneste

I desember for snart to år siden ble den tidligere norske grenseinspektøren pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB i Moskva. Berg var i besittelse av et pengebeløp som skulle formidles til en russisk kontaktperson.

Berg ble siktet for spionasje, og fortalte etter hvert at han hadde vært kurer for norsk etterretningstjeneste.

Berg forteller tirsdag at han har jobbet i 30 år med det han selv kaller «grensesprengende» arbeid. På et tidspunkt fikk Berg en forespørsel fra en person han sier har «en tilknytning til E-tjenesten».

– Jeg ble spurt om å gjøre noen en tjeneste. Uten å tenke mer på det, sa jeg ja til å bistå. Jeg har gjennomført fem slike leveranser, sier Berg, og legger til:

– Etter hvert følte jeg at dette var noe mer enn en vennetjeneste. Da ble det også veldig viktig at jeg også gjennomførte en leveranse til, sier Berg.

På direkte spørsmål fra NRK, sa Berg at han ikke ble informert om hva som kunne bli konsekvensene om han ble pågrepet.

– Det er lett å være etterpåklok. Kall meg gjerne naiv, men jeg føler meg ført bak lyset. Det er et stort tillitsbrudd fra representantene fra E-tjenesten, sier Berg.

Berg ville ikke kommentere hvordan forholdet til personen han skal ha blitt vervet av er i dag.

– Dette er folk som har hatt E-tjenesten som jobb i mange år. De har feilet. De har det ikke godt i dag.

– Ville bryte båndene

På pressekonferansen fikk Berg spørsmål om ikke han, med sin offisersbakgrunn, burde være klar over risikoen det innebar å gjøre en tjeneste på vegne av norsk etterretningstjeneste i Russland.

Berg avviste da at han har vært naiv.

– Du må gjerne kalle det naivt, men man trengte ikke å kalle det spionasje. Jeg er ikke enig i at jeg burde vite om risikoen dette medførte, sier Berg.

Berg hevdet han allerede i 2016 prøvde å bryte båndene med E-tjenesten.

– Etter hver ville jeg trekke meg fra dette her. For jeg begynte å få mistanke og bli nervøs for hva dette var. Og jeg begynte å skjønne at dette kanskje ikke var så lurt.

Han sier han fikk opplyst at han oppdraget han gjorde, kun innebar en form for «økonomisk hjelp». Hvem denne hjelpen skal ha vært ment for, var ikke Berg tydelig på. Berg sier han aldri møtte dem som fikk pengene, men sier brevene ble levert til en adresse.

– Fikk du ingen orientering om hva som kunne skje om du ble tatt?

– Nei. Overhodet ikke. Jeg har tenkt på det selv, men jeg fikk andre svar enn det jeg burde ha, sier Berg, som er tydelig på at han følte seg presset til å fortsette å utføre oppdragene.

– De sa hele tiden «Frode, du som er en god nordmann, du som kjenner Russland, det er utrolig viktig det du gjør for oss».

64-åringen hevder også at han leverte reiseregninger til sin kontaktperson, og fikk refundert hotelloppholdene for Russland-turene.

Kommunikasjonssjef Ann-Kristin Bjergene opplyser til NRK tirsdag kveld at E-tjenesten ikke ønsker å kommentere Bergs pressekonferanse.

DØMT: Frode Berg får opplest spiondommen mot ham i byretten i Moskva 16. april i år. Bergs russiske forsvarer lja Novikov til høyre.

Her får Frode Berg opplest dommen på 14 års fengsel i en rettssal i Moskva i april i år.

Foto: Berit Roald / Berit Roald

– Russerne har hatt full kontroll

64-åringen ble også konfrontert med uttalelser fra russisk side, om at Berg ble lokket i en felle, og at man hadde fulgt med på Berg siden starten av 90-tallet.

– Det er mange som har vært opptatt av om jeg har røpet noe. Men det har jeg sluppet. De har hatt full kontroll på det jeg har holdt på med siden 2014, sier Berg.

I april i år ble Berg dømt til 14 års fengsel for spionasje. Ifølge dommen skal Berg ha bidratt til å samle informasjon om russiske ubåter. Berg sa på tirsdagens pressekonferanse at det først var etter rettsmøtene i Moskva at han ble kjent med denne delen av saken.

Berg hevder også at FSB i samtaler fortalte ham navnene til andre nordmenn med tilknytning til E-tjenesten. 64-åringen fikk senere spørsmål om russerne har «full kontroll» på det som skjer i Kirkenes.

– Ja, svarte Berg kontant.

– Fortapt i russisk fangenskap

Berg sa tirsdag at tiden i russisk varetekt etter pågripelsen 5. desember 2017, har vært tøff. Berg har selv regnet seg fram til at han satt 711 dager i varetekt i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva.

– I fangenskap i et russisk fengsel er du alene. Det oppstår språkproblemer og du føler deg fortapt, sier Berg.

Den spiondømte nordmannen avviste samtidig at han har blitt utsatt for psykisk eller fysisk tortur i avhør med russisk etterretningstjeneste. Han understreket likevel at det var belastende å bo på ni og en halv kvadratmeter med en annen person, 24 timer i døgnet.

Berg fortalte også at han måtte sove med lysene på i cella.

– Det er forferdelig psykisk hardt å sitte i Lefortovo-fengselet. De ser deg ikke, selv om det kryr av ansatte, sier Berg, som forteller at han var «avhengig av å dukke inn i en fantasiverden for å overleve».

Til tross for at Berg fikk levert varer fra en ansatt ved ambassaden, trakk han likevel frem det ensidige kostholdet i fengselet som et problem.

– Det er grøt til frokost, suppe og en kålbit, eller en fiskebit midt på dagen og så noe tilsvarende på kvelden, sier Berg.

– Fikk hilsen fra Putin

Frode Berg sier han først onsdag forrige uke skjønte at han faktisk kunne komme til å få forlate Russland.

– Da kom min russiske advokat smilende inn på møterommet (i fengselet, red. anm.) hvor jeg satt, og sa «Frode, nå er det virkelig alvor. På fredag skjer det», forteller Berg.

64-åringen sier han fikk tilbake toalettsaker og en koffert som hadde blitt beslaglagt, nesten to år tidligere. Etter hvert kom også fengselsdirektøren ned på cella, og spurte om Berg var klar til å dra.

– Kvart over tre natt til fredag ble jeg vekket og fikk 30 minutter på å komme meg ut i en ventende bil. Så jeg kledde meg om og kjørte sammen med FSB til flyplassen, hvor vi tok rutefly til Kaliningrad.

Kaliningrad er en eksklave mellom Polen og Litauen mot Østersjøen. Berg forteller at han deretter ble kjørt mot grensa til Litauen.

– Vi var innom et sted, der vi fikk lest opp benådningen av Putin. Han (advokaten, red. anm.) avsluttet med: «Hilsen Vladimir Putin. Herved er dere fri». Og så gikk vi bort til grenselinja.

– Hvordan var det å gå over denne grensa?

– Det var hyggelig, da fikk jeg opplevde det også. Men jeg skulle gjerne gjort det på en annen måte, sier den tidligere grenseinspektøren.

Møte med PST og E-tjenesten

Bergs advokat Brynjulf Risnes sa i forkant av kveldens pressekonferanse at Frode Berg ønsket å bli skjermet for presse da han ankom Litauen i helgen, av hensyn til egen helse.

Risnes opplyser at Berg har hatt to møter etter han ble løslatt, med E-tjenesten og PST. Ifølge Risnes skjedde dette etter ønske fra Berg selv. Berg sier at møtet med E-sjef Morten Haga Lunde var «utrolig godt».

– Jeg kjenner ham godt fra tidligere. Så jeg tror vi er i gang med å svære opp oss imellom, sier Berg, som sier det er for tidlig å kommentere om han kommer til å kreve noen form for kompensasjon etter fengselsoppholdet.

– Det må jeg diskutere med ham, sier Berg, og ser bort på advokat Risnes.

Berg sier han ikke har fått noen begrensninger fra E-tjenesten om hva han kan uttale seg om. Likevel varsler Berg at det er enkelte ting han vil holde hemmelig. Berg sier det er snakk om «sensitive opplysninger, som går mye på personer».

– Jeg kan ikke si noe om saken innhold nå. Det er for sensitivt. Så føler jeg at jeg trenger noen råd først før jeg uttaler meg. Så må jeg selvfølgelig gjemme noen momenter til den dagen jeg skal skrive bok, svarer Berg, som senere bekreftet at han er i gang med bokskrivingen.

Statsministeren var «pratesyk»

64-åringen sier han også har snakket med statsminister Erna Solberg etter løslatelsen. På spørsmål om Solberg beklaget det som har skjedd, beskrev Berg statsministeren som «ydmyk».

– Hun sa at hun forsto min situasjon og hvor tøft det hadde vært. Men hun sa også at det hadde vært tøft for de forhandlerne som har jobbet med saken, sier Berg.

– Hva sa du til statsministeren da hun ringte?

–Hun var ganske pratesyk og hadde lyst til å fortelle, så jeg kom ikke så mye til orde..Men jeg har fått en invitasjon om å ta kontakt så skulle vi prate mer.

Norske myndigheter har ikke bekreftet at Berg var i Moskva på oppdrag fra E-tjenesten.

Presskonferanse med Frode Berg

Frode Berg ankommer Radisson-hotellet ved Oslo lufthavn tirsdag kveld.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Holdt det skjult for kona

Etter at Berg ankom Norge fra Litauen lørdag, har han tilbrakt tid med familien. På pressekonferansen tirsdag sa Berg at kona ikke var kjent med hva han drev med i Russland.

Berg vil ikke røpe når han flyr tilbake til Kirkenes.

– Jeg skulle gjerne ha reist tilbake til Kirkenes allerede i går, men jeg følger anbefalingene fra lege og psykolog om å vente, sier Berg, som opplyser at psykologen er tilknyttet Forsvaret.

Berg, som har vært involvert i både Røde Kors og kulturutvekslingsprogrammet Pikene på broen, fikk også spørsmål om han føler han har drevet et dobbeltspill overfor lokalsamfunnet i Kirkenes.

– Jeg skal i alle fall ha en prat med dem. Men jeg er allerede invitert på julebord med Pikene på broen. Jeg vet at jeg kommer til å bli godt mottatt når jeg kommer tilbake, sier Berg.

På et senere spørsmål om organisasjonene han har vært involvert i, lot Berg følgende svar henge i luften:

– Det er mange mennesker som driver med grensekryssende arbeid, som kanskje ikke bør ha et nært samarbeid med E-tjenesten, sier Berg.

Politivakt

Berg ble tatt imot av politibetjenter fra Øst politidistrikt da han ankom Radisson-hotellet på Gardermoen, der pressekonferansen skal starte klokken 19. De opplyste til NRK at de var på plass for å ivareta Bergs sikkerhet.

Politi på Frode Bergs pressekonferanse

Politibetjenter fra Øst politidistrikt utenfor møtelokalet på Radisson-hotellet.

Foto: Pål Hansen / NRK

Politiet ble også med Berg inn til møtelokalet der Berg ga sin versjon av hva som skjedde i Russland, og hvorfor han angivelig fraktet penger for norsk etterretning.

Berg ble overlevert til norske myndigheter i Litauen fredag. 64-åringen ble utvekslet sammen med to spiondømte litauere, i bytte mot to russere som satt fengslet i Litauen.

Med unntak av en video publisert på Facebook forrige uke, er det lite offentligheten har hørt direkte fra Berg den siste tiden. Berg sa da blant annet at tiden i varetekt hadde vært tøff, og at han ville fortelle mer på en pressekonferanse i nær fremtid.

Berg takket også Litauens president for at en utlevering var mulig.

Norges forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har fortalt at det var kontakt mellom etterretningstjenestene i Norge, Russland og Litauen som etter hvert gjorde det mulig å få til en utveksling av nordmannen.

64-åringen fikk tirsdag også spørsmål om han noen gang kommer til å reise tilbake til Russland. I og med at Berg er benådet, har han i praksis rent rulleblad i Russland.

– Jeg har faktisk snakket med FSB om det. De tullet med at jeg kunne komme og bli pågrepet igjen, og så bli utlevert igjen, sa Berg, før han mer alvorlig la til at han har fått igjen passet, og lovnader om at han ikke blir pågrepet han reiser tilbake til Russland.

– FSB uttrykte flere ganger at de respekterte meg, og det har de gjort. Men det er klart, Russland er kanskje ikke den første plassen jeg reiser tilbake til, om jeg noen gang gjør det.

Frode Berg snakker med pressen i et fengslingsmøte i Moskva i februar 2018.

Nordmann fengslet for spionasje

Frode Berg er den første nordmannen i moderne tid som er arrestert og siktet for spionasje i Russland. Her følger en detaljert tidslinje av hendelsene.

AKTUELT NÅ