Hopp til innhold

Frivillige skuffet over kommunene: – Kan ikke snu ryggen til fattiges behov

OSLO/ BERGEN (NRK): Frivillige organisasjoner mener norske kommuner må gjør mer for å dekke fattige arbeidssøkendes behov for mat, dusj og overnatting.

Kø foran matutleveringen hos Kirkens Bymisjon

Pågangen er stor når Kirkens Bymisjon deler ut gratis frokost til fattige tilreisende i Oslo.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Sigmund Ruud, daglig leder for Bymisjonssentret

Sigmund Ruud, daglig leder for Bymisjonssentret, mener både norske kommuner og staten må ta et ansvar for å hjelpe fattige tilreisende.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Dette er sultne, kalde og våte mennesker. De trenger rene klær og en dusj. Dette er mennesker i reell fattigdom, som er i nød og trenger vår hjelp, sier Sigmund Ruud, daglig leder for Bymisjonssentret.

NRK kunne i går fortelle at frivillige organisasjoner merker en økt pågang fra tilreisende EØS-borgere som trenger overnatting, og at flere derfor må sove på gata.

Den økte pågangen gjelder også andre primærbehov. De siste månedene har opp mot 200 personer presset seg fram i køene når Kirkens Bymisjon deler ut gratis «ByFrokost» på østkanten i Oslo.

Tror ikke på jobb

Maria Claudia Ciuperca på ByFrokost i Oslo

Rumenske Maria Claudia Ciuperca har liten tro på at hun finner seg en jobb i Norge.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

En av de mange sultne som har møtt opp for å få gratis mat er rumenske Maria Claudia Ciuperca. Hun kom til Norge for tre dager siden, og er uten et fast bosted.

– Alt jeg tenker på er hvordan jeg skal få meg tak over hodet, hvordan jeg skal få meg en jobb, og kanskje finne noen venner, sier Ciuperca.

– Tror du at du får jobb i Norge?

– Nei, jeg tror ikke det, men jeg håper. Hvis jeg ikke får en jobb her, reiser jeg videre til et annet land og prøver der. «For sure», sier Ciuperca.

Kirkens Bymisjons suppekjøkken i Oslo

Kirkens Bymisjons suppekjøkken i Oslo har merket økt pågang fra fattige som trenger et varmt måltid.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– Redde for positiv innsats

I dag kan norske frivillige organisasjoner søke støtte fra staten, gjennom den såkalte «tiggerpotten», som disponeres av Justis – og beredskapsdepartementet. På årets statsbudsjett er potten økt fra 10 til 20 millioner kroner.

Åsne Havnelid

Åsne Havnelid i Norges Røde Kors mener norske kommuner burde stille med lokaler, så flere fattige får et sted å sove.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Langt ifra nok, mener organisasjonene NRK har vært i kontakt med. Samtidig er de oppgitte over at norske kommuner er tilbakeholdne med å legge til rette for at de arbeidssøkende skal få behovene sine dekket.

– Alle må ta et ansvar nå. Vi får noe støtte fra staten, men foreløpig er kommunene i Norge veldig tilbakeholdne og redde for at positiv innsats skal føre til at flere og flere kommer hit, sier Ruud.

Han får støtte fra Åsne Havnelid, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Du kan ikke snu ryggen til nød i egne gater. Norske kommuner må ta dette på alvor, og sammen med frivillige sørge for at de tilreisende sine minimumsbehov er dekket, sier Havnelid.

Den siste muligheten

Kirkens bymisjon i Bergen

Sebastian Schwalbach i Kirkens Bymisjon i Bergen synes det er leit å måtte avvise folk som trenger et sted å sove.

Foto: Sigurd Hamre / NRK

Sebastian Schwalbach er prosjektleder for Kirkens Bymisjon i Bergen. I mars i fjor ble tilbudet brukt av mellom 15 og 18 personer. I år har antallet steget til mellom 35 og 35 trengende – hver dag.

Pengene, som kommer fra den statlige «tiggerpotten», strekker ikke til lokaler der de tilreisende kan ta seg en dusj. Schwalbach synes også det er leit at pengetrøbbel fører til at tilbudet må stenges i perioder hvert år.

– Hvordan er tilbudet i Bergen?

– Greit nok. Vi tilbyr en seng, men vi mangler et dusjtilbud. I fjor var det nok plass, men nå må vi avvise folk, selv om vi er den siste muligheten folk har. Hadde vi hatt et større lokale kunne vi hatt flere folk her, sukker Schwalbach.

NRK har vært i kontakt med Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som mener problemstillingene i denne artikkelen ikke faller inn under deres ansvarsområde og viser til de enkelte kommunene.

Vasili Peskov fra Romania trakk en rød brikke da han forsøkte å få overnatte inne på akuttovernattingen til Røde Kors. Det førte til en ny kald natt ute på gata i Oslo.

Vasili Peskov fra Romania har vært i Norge under én uke. Denne natten tilbringes utenfor en barnehage på Majorstua i Oslo.

Mihaela Johanna Dumitru selger skjerf og votter på gata i Kristiansand. Under Vesterbroa har hun skapt seg et hjem sammen med andre rumenere.

Mihaela Johanna Dumitru er en av rundt 25 rumenere som bor under en bro i Kristiansand sentrum. Hun sitter fem-seks timer på gaten hver dag og selger strikketøy, eller tigger. Pengene går til hennes to barn i Romania, forteller hun.

Kirkens Bymisjon mener hjelpeorganisasjonene må samarbeide med staten og kommunene for å sørge for at rattige tilreisende får tak over hodet.

– Nøden har kommet så nært at vi ser mennesker lide hver dag, sier Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

AKTUELT NÅ