NRK Meny
Normal

Sandberg frir til Senterpartiet etter Ap-nei

I går fikk Frp en kald skulder fra Arbeiderpartiet i innvandringspolitikken. Per Sandberg har ikke gitt opp, og håper nå på støtte fra Senterpartiet for å få til innstramninger.

Landsmøte for Frp

VIDEO: Per Sandberg sier han håper Frp kan få gjennomslag for endringer i innvandringspolitikken ved å samarbeide med forskjellige partier fra sak til sak.

Sandberg har tidligere antydet at det kan bli aktuelt å samarbeide med Arbeiderpartiet om en strengere asylpolitikk, selv om regjeringen har skrevet under en politisk avtale om nettopp dette med Venstre og KrF.

Det sa Jonas Gahr Støre klart nei til i går:

– Hvis Per Sandberg tror at han kan komme til Arbeiderpartiet for å gjennomføre Fremskrittspartiets innvandringspolitikk, bør han ikke prøve en gang. Vi har andre verdier og mål for Norge, sa Støre da han besøkte Sjøvegan i Troms 1. mai.

Sandberg lar seg ikke skremme av den kalde skulderen fra Arbeiderpartiet. Han henvender seg i stedet til Senterpartiet, som er enige med Frp i blant annet et tiggerforbud.

– Da vet vi hvor vi har Ap. Jeg hadde håpet at de innså at vi ikke kan fortsette en uansvarlig innvandringspolitikk. Det viser seg at Senterpartiet støtter oss på andre områder, så da kan det være aktuelt å gå til dem på enkeltsaker, sier Sandberg.

Sp: Hva skulle det være?

Heidi Greni, som er Senterpartiets innvandringspolitiske talsperson, reagerer slik når hun hører om utspillet fra Frp-nestlederen:

– Per Sandberg har drømt før, han.

Heidi Greni

KALD SKULDER FRA SP: Heidi Greni (Sp) har vanskelig for å se for seg et samarbeid med Frp om innvandringspolitikken.

Foto: Arne Kristian Gansmo

Greni presiserer at hun ikke kan si nei til forslag hun ikke kjenner innholdet i, men sier at hun har svært vanskelig for å se for seg at Frp og Sp skal finne sammen i innvandringspolitikken.

– Hva skulle det være? Jeg fatter og begriper ikke hva Sandberg ser for seg av tiltak som Senterpartiet skulle være enig med Frp om, sier hun.

Ifølge Sp-politikeren bærer Sandbergs invitt preg av at mange i Frp er skuffet over at de ikke har fått til en enda strengere innvandringspolitikk.

– Jeg forstår at Sandberg er frustrert, fordi den blåblå regjeringen står jo for en videreføring av den rødgrønne asyl- og innvandringspolitikken. Den eneste forskjellen er noen små liberaliseringer når det gjelder lengeværende asylbarn, hevder Greni.

– Har levert over all forventning

Sandberg og resten av Frp-ledelsen hevder på sin side at Frp har fått til mye på feltet, særlig når det gjelder raskere hjemsending av grunnløse asylsøkere og økt bruk av lukkede mottak.

I det store og det hele er Sandberg godt fornøyd med det Frp har fått til siden de tok over regjeringsmakten sammen med Høyre i høst.

– Ut fra spådommene som lå til grunn i fjor høst fra våre motstandere, der Svartedauden og verre ting ville inntreffe om Frp gikk inn i regjering, mener jeg de har levert over all forventning. Våre statsråder har utvist en kunnskap og kompetanse uten like, så jeg vil minst gi terningkast fem, sier Sandberg til NRK.

Sandberg sier at han likevel er utålmodig, og forventer enda mer Frp-politikk framover:

– Vi er utålmodige alle sammen. Når vi har levert så mye som vi har gjort i løpet av seks måneder, vet vi at vi har en kiste stappfull av politikk som vi skal levere framover også.

Han peker på innvandrings- og integreringspolitikken, i tillegg til behovet for mer penger til infrastruktur, som de viktigste sakene fremover.

– Ikke bærekraftig velferdsstat

FpU ga Høyre-Frp-regjeringen terningkast 4 for innsatsen det første halvåret i regjeringskontorene. FpU-formann Atle Simonsen sier til NRK at regjeringen har fått til mye på kort tid, men at de har større forventninger fremover. Han håper partiet vil gjøre noe med trygdesystemet.

– Velferdsstaten er ikke bærekraftig i dag, og det er min generasjon som får regningen. Hvis vi skal ha lavere skatter og avgifter i fremtiden, må vi også kutte på andre siden, påpeker han.

Ungdomspartiet ønsker seg innføring av karensdager, og vil senke sykelønnen til 80 prosent.

– Vi er et av de friskeste landene i verden når FN måler helse, likevel har vi et av Europas høyeste sykefravær. 80 personer blir uføretrygdet hver eneste dag, vi må stanse denne trygdegalloppen, sier Simonsen.

Sandberg vil ikke kommentere forslagene fra FpU, som skal stemmes over under Frps landsmøte denne helgen, men sier at han setter pris på at ungdomspartiet er utålmodige.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger