Hopp til innhold

Bli bedre kjent med programlederen

– Jeg er imponert over hvor mange som er opptatt av at vi skal ha en saklig og opplyst samfunnsdebatt, sier Fredrik Solvang etter å ha fått flere hundre spørsmål fra publikum.

Fredrik Solvang lanserer ny nettside. nrk.no/fredriksolvang

Programleder Fredrik Solvang er klar for høstsesongen i Debatten. Første sending er torsdag denne uka.

Foto: Julia Maria Naglestad / NRK

Torsdag starter høstens Debatten-sesong. Programleder Fredrik Solvang møtte publikum til nettmøte tirsdag 16. september.

Jeg synes det er kjempefint å kunne være i direktekontakt med Debatten-brukerne, og det er flott å kunne fortelle om hvordan vi jobber. Det er gøy at så mange er opptatt av hvordan man forholder seg nøytral når to sider står steilt mot hverandre.

Her har vi samlet noen av spørsmålene dere stilte og svarene fra Fredrik.

Får du «tilsendt» på øret spørsmål for å styre debatten videre, eller er du rett og slett så ekstremt godt satt inn i de fleste aspekter i norsk politikk, og så kjapp i huet, at det kun er du som styrer skuta i debattene?

Jeg har en vaktsjef, som snakker til meg på øret når vi er på lufta. Men det aller meste av forberedelsene må selvfølgelig gjøres på forhånd. De spørsmålene jeg stiller, har vi brukt god tid på å velge ut sånn at de skal være de aller spisseste og mest relevante.

Hvordan er din arbeidsdag?

Jeg starter på jobb mandag morgen, jobber så lenge det er nødvendig den dagen. Så starter jeg utpå formiddagen tirsdag og jobber til 2330. Så gjentar det samme seg onsdag og torsdag.

Hvilke kriterier bruker dere når dere velger temaer til sending?

Det skal være viktig, relevant for mange, aktuelt og gjerne prinsipielt.

Jeg lurer på om du noen ganger blir litt stresset, og om du selv av og til syns det er ubehagelig å stille spørsmålene?

Det er noen spørsmål jeg kvier meg for å stille. Hvis jeg likevel velger å stille dem, har både jeg og redaksjonen tenkt nøye gjennom begrunnelsen for å gjøre det.

Har du et tips til hvordan forholde seg objektiv i jobben din?

Se alle sider av en sak. Av og til har vi også rollespill i redaksjonen der en av oss inntar rollen som djevelens advokat. Det kan være nyttig

Hvordan velges temaer til Debatten, er det et team i produksjonen du kan støtte deg på i forberedelsene til programmene?

Temaene settes av redaksjonen i fellesskap, vi er mange som drøfter oss fram til hva vi skal ta opp. Det er flere som researcher saker og fakta før sending.

Her er et bilde av redaksjonen.

Debatten-redaksjonen fra høyre: Fredrik Lauritzen, Hedvig Gjøen, Fredrik Solvang, Kristin Wangen, Odd Nytrøen, Arnhild Myklebust, Maria Madeleine Knutsen, Sofia Storhaug

Her er vi i Debatten Fra venstre: Sofia Storhaug, digitalansvarlig, Maria M Knutsen, researcher, Arnhild Myklebust, vaktsjef, Odd Nytrøen, researcher, Kristin Wangen, produksjonsleder, Fredrik Solvang, programleder, Hedvig Gjøen, producer, Fredrik Lauritzen, vaktsjef

Foto: Julia Maria Naglestad / NRK

Har dere planer om å legge inn flere konsepter i debatten på sikt? F.eks. Live poll fra seere osv.

Ja, det er nettopp sånne ting vi vil prøve! Følg med på nrk.no/fredriksolvang/

Og hva er det mest utfordrende med å være programleder?

Det mest utfordrende tror jeg må være at det ikke er alle som greier å skille mellom privatpersonen og programlederen Fredrik.

Hvilke typer debatter liker du minst?

Jeg liker minst de debattene der det blir ren ping-pong med innøvde fraser og forutsigbare argumenter. Vi har noen sånne i løpet av et år, men de fleste debatter har dette potensialet hvis redaksjonen ikke har en klar tanke og en klar retning.

Du er veldig tålmodig under debatten. Har du ikke av og til lyst og be folk holde kjeft?

Om ikke holde kjeft, så i hvert fall be dem stille bedre forberedt neste gang, eller ikke kaste bort sendetiden vår på å snakke om noe annet enn temaet.

Hvordan jobber du imot å la dine egne politiske ståsted forverre debatten?

Jeg er journalist så jeg må sette meg inn i alle sider – også ulike politiske ståsted. Før hver sending har jeg og redaksjonen kartlagt de ulike standpunktene såpass godt, at ofte har jeg ingen egen mening. Helt sant.

Hvis du skulle ha deltatt i et reality-program, hvilket ville det ha vært? Og hvor sannsynlig (skala 1-10) er det at vi vil se deg på noe slikt?

Jeg har faktisk deltatt i reality, men jeg vil ikke at du skal søke det opp. Så svaret på om jeg vil gjøre det igjen er nok nei

Hvordan ser tacolefsa di ut på en fredagskveld?

For det første liker jeg skjell bedre enn lefse, for det andre er det i hvert fall ikke agurk på, det tredje syns jeg guacamole bare er sånn passe godt, og for det fjerde er det helt vanlig kjøttdeig.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ