– Ettersom der er hvert fjerde år, så syns jeg man skal få se litt. Med mindre man har en jobb som går ut over noe, så bør man få lov til å ta seg en titt på de spurtene, når Aksel kjører og slike ting, sier OL-entusiast Stian Spjeldet til NRK.
Hør radiosaken her.
Oslo-ordfører Fabian Stang mener at hvert minutt kommunens ansatte bruker på å se på OL går ut over innbyggerne i Oslo.
Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpixHan fulgte i går nøye med da Oslo-ordfører Fabian Stang (H) satte i gang debatt om å stanse OL-titting i arbeidstiden, og har altså sin egen klare mening om.
Stang ga beskjed om at de ansatte i kommunen ikke får se OL på TV i arbeidstiden. Gjør de det, mener han de må ta igjen det tapte uten betaling i etterkant.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
– For meg er det helt opplagt at vi ikke ser på TV når vi er på jobb. Alle som jobber i Oslo kommune utfører en viktig oppgave til nytte for byens innbyggere, og hvert minutt vi bruker på andre ting går ut over dem, sa ordføreren.
Fravær steg i Sverige
Men i Sverige har forskere funnet at landets innbyggere går til mer drastiske skritt enn litt smugkikking ved sykebordet. Flere studier har vist at sykemeldingsprosenten stiger dramatisk i landet under flere store idrettsarrangement.
Patrik Hesselius håper svenskene har fått en bedre arbeidsmoral de siste årene.
Foto: Dan Pettersson– Det finnes flere slike studier. En disse tok for seg fotball-VM i 2002, og viste at sykefraværet gikk opp med 40 prosent blant menn under mesterskapet. Men man fant ikke samme effekt blant kvinner, forteller Patrik Hesselius ved Uppsala Universitet til NRK.
Den samme trenden så forskerne også under langrenns-VM i 1987 og under OL i Calgary året etter.
Delte meninger
– Det ble gjort en meningsundersøkelse i 2001 hvor det kom frem at 60 prosent av befolkningen mente det var greit å sykemelde på grunn av andre årsaker enn sykdom, forteller Hesselius.
Men han tror mye har endret seg i Sverige i årene etter denne undersøkelsen.
– Den innstillingen tror jeg har endret seg mye de siste årene, for også i Sverige har vi hatt en hard debatt om sjukefravær og arbeidsmoral, forteller han.
NRK var ute ved T-banen til Nordmarka i Oslo og traff mange menn som gleder seg til OL starter fredag. De nevner blant annet hopp, langrenn og utfor som noen av favorittøvelsene, og innrømmer at det kommer til å gå en del timer foran TV-en.
Men det er delte meninger for hvorvidt det er greit å sykemelde seg for å få se på favorittøvelsene.
– Sykemelding på grunn av OL er skulk, sier Peggy Hessen Følsvik.
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX– Det er bare hvert fjerde år, og hvis man sykemelder seg litt hvis man har lite fravær, så synes ikke jeg at det gjør noe, sier en.
– Skulk er skulk
Førstesekretær i LO, Peggy Hessen Følsvik, sier hun ikke håper at folk skulker jobb under OL i Sotsji.
– OL er ikke noe sykemeldingsgrunn og skulk er skulk. Det skal vi ikke ha noe av. Jeg håper folk bruker OL til det morsomme og spennende arrangementet det er, og heller utnytter det på arbeidsplassen.
Hun mener det er vanskelig å si om tallene fra Sverige, der sykefraværet gikk drastisk opp under idrettsarrangement, er tilfeldig eller ikke.
– Jeg vet ikke hvilken tillit svenskene har på sine arbeidsplasser i så måte, men det vi vet er at korttidsfraværet i Norge er lavt og har vært stabilt lavt gjennom de siste 12 årene. Så det er ikke noe her som tyder på at dette er et stort problem.
– Det tror jeg varierer veldig fra arbeidsplass til arbeidsplass. Noen kan ikke se TV i det hele tatt, andre kan høre på radio kanskje. Men på andre arbeidsplasser igjen tror jeg at man kan bruke dette til rett og slett skape entusiasme, engasjement og godt arbeidsmiljø.