NRK Meny
Normal

Fraråder reisesyketabletter for barn etter 60 år på markedet

Tabletten Postafen har vært den eneste reseptfrie reisesykemedisinen for barn på markedet, men nå fraråder legemiddelverket å gi den til de under 12 år.

Ferierende

Illustrasjon. Reisesyketabletten Postafen blir nå frarådet for bruk hos barn.

Foto: Colourbox.com

Etter 60 år på markedet endres regelverket for bruk av reisesyketablettene Postafen.

Grunnen er at virkningen ikke er godt nok dokumentert på barn.

– For dårlig dokumentert

– Vi hadde en gjennomgang av legemiddelet og så på de siste forskningsresultatene. Der kom vi fram til at vi ikke lenger vil anbefale det til barn under 12 år. Det var simpelthen litt for dårlig dokumentert etter dagens krav, forklarer avdelingsoverlege ved Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen.

Legemiddelet kom på markedet i Norge i 1954, og er blant de eldste her til lands.

– Mange legemidler blir etter hvert revurdert, noen blir fjernet, noen får annen bruksanvisning, og noen fortsetter uforandret, forteller Madsen.

Postafen ble vurdert til ikke å møte kravene som stilles i dag.

– Grunnen var at vi ikke følte det var en god nok oversikt over hvordan legemiddelet virker hos små barn. Vi er blant annet litt usikre på hva som burde være den riktige dosen.

– Mer med formelle ting å gjøre

– Er det trygt å bruke det for de som allerede har kjøpt inn legemiddelet?

– Ja, det er det. Det har mer med formelle ting å gjøre, enn at det nå har blitt skadelig. Det har vært et sikkert legemiddel i alle år. Men vi er likevel føre var, og når vi ser at det ikke tilfredstiller dagens krav så vil vi endre bruken, forteller Madsen.

Pakningen til tablettene er nå endret, bruksanvisningen for barn under 12 år er fjernet fra pakningen og det finnes ikke lenger doseringsanvisninger for denne aldersgruppen.

Oppfordrer til å få den på resept

Madsen sier likevel at det ikke er grunn til engstelse.

– Vi vil simpelthen være 100 prosent på den sikre siden.

Ingrid Grønlie i Kompetansenettverk for legemidler til barn mener medisinen er ufarlig og oppfordrer foreldre til å få den på resept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger