Fransk meteorolog fant «Skrik» i værkartet

PARIS/OSLO (NRK): Meteorologen skulle bare se på værmeldingen for Europa da han plutselig så konturene av et kjent maleri.

Hallali og værkartet som ligner skrik

Meteorolog Ruben Hallali fant Munchs «Skrik» i værkartet over Europa.

Foto: Philip Alan Lote / NRK / Skjermdump

– Jeg ble veldig overrasket da jeg plutselig så dette bildet, det var helt spesielt, så det var derfor jeg la det ut på Twitter, forteller Ruben Hallali.

Han er meteorolog og direktør ved HD Rain, som driver med regnprognoser. Han sjekket prognosene fra det amerikanske, meteorologiske senteret for temperaturene i Europa ved 1500 meters høyde, og syntes det lignet veldig på Edvard Munchs kjente maleri «Skrik».

Laster Twitter-innhold

Tweeten hans ble raskt delt videre og sitert av flere internasjonale medier.

– Det tok helt av. Det var imponerende å se hvordan bildet plutselig var overalt, sier Hallali til NRK.

Han så på værmeldingen i forrige uke, som da viste prognosene for i dag.

Det ble hett for Philip Lote under rapporten fra Paris i torsdagens Dagsrevy.

Varme bygninger

Morsomme tilfeldigheter satt til side, så er Hallali likevel bekymret over heten som rammer flere land i Europa i disse dager.

– Det er veldig tidlig for så høye temperaturer, og det rammer også store deler av Europa. Ikke bare her i Frankrike, men også i Spania, Italia og store deler av Øst-Europa er det er det uvanlig varmt nå.

For selv om HD Rain for det meste holder på med regn, forklarer han at det er nyttig å følge med på hvordan temperaturen påvirker samfunnet også.

– Dette er litt urovekkende. Når det gjelder Paris, så har det vært lav nok temperatur om natten til at bygningene har kunnet kjøle seg ned, men framover nå vil de begynne å magasinere varme om natten, og det gjør at vi får enda høyere temperaturer i dagene framover, sier Hallali.

Rekordvarm juni

I Frankrike er gjennomsnittstemperaturen i dag målt til 34,9 grader, ifølge AFP, og det er rekord for juni. I morgen er det ventet å bli enda varmere.

Dermed er det fare for at den høyeste temperaturen i Frankrike noensinne, målt 12. august 2003, kan ryke. Den er på 44,1 grader.

Noen områder i Tyskland opplever vannmangel, og også i Frankrike er det lagt begrensninger på bruk av vann flere stedet. Rundt 300 skoler er også stengt, og færre biler får kjøre i de store byene i et forsøk på å redusere luftforurensningen.

Det er hetebølge i store deler av Europa. Mennesker og dyr kjøler seg ned i varmen.

Det er hetebølge i store deler av Europa. Mennesker og dyr kjøler seg ned i varmen.

SISTE NYTT

Siste meldinger