Hopp til innhold

Frankrike hever beredskapen til høyeste nivå: Norge fordømmer angrepene

Norges utenriksminister fordømmer angrepene som fant sted i Frankrike i dag. Tre er drept i en kirke i Nice, og president Emmanuel Macron øker beredskapen i landet.

Politi og soldater utenfor terrorrammet kirke i Nice

HØYESTE BEREDSKAP: Frankrikes statsminister Jean Castex varslet torsdag at landet går i høyeste terrorberedskap. Her soldater i gatene i Nice, der tre personer ble drept torsdag.

Foto: Valery Hache / AFP

Torsdag morgen ble Frankrike rystet av et mulig terrorangrep, da en mann drepte tre personer. To av de drepte skal ha fått halsen skåret over i Notre-Dame-kirken i Nice.

Gjerningsmannen skal ha ropt «Allahu Akbar» (Allah er størst på arabisk, journ.anm.), også etter at han ble angrepet av politiet, ifølge franske medier.

Han har blitt identifisert. Han er 21 år og kommer fra Tunisia, ifølge AFP. Tunisiske myndigheter har også begynt en etterforskning av mannen.

Angrepet skjer etter at Frankrike i flere uker har stått i en intens debatt om ytringsfrihet og religionskritikk.

16. oktober ble læreren Samuel Paty drept av en 18 år gammel tsjetsjener, etter å ha vist elever karikaturtegninger av profeten Mohammed som en del av undervisningen.

Norge fordømmer angrepet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til NRK at regjeringen fordømmer angrepet som skjedde i Frankrike i dag.

– Vi støtter veldig klart hans (Macron, journ.anm.) kamp for ytringsfriheten og de grunnleggende menneskerettighetene som tros- og livssynsfrihet.

– Vi har vært tydelige både i vår solidaritet med Frankrike og i vår klare fordømmelse av angrepene, og ikke minst både statsministeren og min oppfordring og forventning til politiske og religiøse ledere om at de må verne ytringsfriheten, ta avstand fra ekstremisme, og ikke minst bidra til å dempe konfliktnivået, sier Søreide til NRK.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide fordømmer angrepet i Frankrike.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Tidligere denne uka reagerte Tyrkias president Tayipp Recep Erdogan kraftig på en karikatur av han selv som ble publisert av satiremagasinet Charlie Hebdo.

Det tyrkiske utenriksdepartementet har fordømt angrepet i Frankrike.

– Støtter dere Macrons veldig direkte linje i forhold til Islam og islamisme?

– Vi har ment at det Erdogan (Tyrkias president, journ.anm.) gjorde med å angripe Macrons forsvar av ytringsfriheten ikke er akseptabelt, det har vi gitt klart uttrykk for. For oss er det helt grunnleggende å verne om de grunnleggende menneskerettighetene, ytringsfriheten er absolutt en av dem. Og vi ser at den er under press veldig mange steder i verden, derfor må vi og andre gjøre det vi kan for å verne om den, sier Søreide til NRK.

Frankrikes president Emmanuel Macron på åstedet for knivangrepet i Nice

Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte torsdag kirken Basilica di Notre-Dame de Nice i Nice, åstedet for knivangrepet.

Foto: Eric Gaillard / Reuters

Høyere beredskap i Frankrike

I kjølvannet av angrepet har president Emmanuel Macron vært kompromissløs i sitt forsvar av ytringsfriheten. Macron dro torsdag til Nice, der han kommenterte angrepet.

Presidenten varslet blant annet at antallet soldater som skal utplasseres for å passe på franske skoler og gudshus vil bli økt fra 3000 til 7000. Macron sa samtidig at han ønsket å sende et budskap om samhold til det franske folket.

– Hvis vi blir angrepet, så er det på grunn av våre verdier, vårt syn på frihet, og at vi ikke skal gi etter for terror.

– Frankrike skal ikke gi opp våre verdier, sier Macron.

Statsminister Jean Castex varslet torsdag at Frankrikes terrorberedskap, det såkalte Vigipirate-programmet, heves til høyeste nivå. Det innebærer at franske myndigheter mener et angrep er nært forestående.

Terrorforsker: Tror noen vil prøve å gjennomføre nye angrep

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp er forskningsdirektør ved Försvarshögskolan i Sverige.

Ranstorp påpeker at mye fortsatt er uklart, men mener det er en «rimelig tolkning» å se knivangrepet i Nice i sammenheng med drapet på Paty.

Ranstorp sier han tror det kan skje flere lignende angrep i Frankrike i tiden som kommer. Han iser til at islamistiske angrep gjerne skjer i bølger. Ranstorp kaller det en «copycat-effekt».

– Macron ser på det som at han har en plikt til å isolere ekstremistene så mye som mulig. Det innebærer at det også kommer noen som prøver å gjennomføre angrep, sier Ranstorp.

Flere angrep – ukjent bakgrunn

Torsdag kom det også meldinger om at en bevæpnet mann er skutt og drept av politiet i den franske byen Avignon. Politiet sier det foreløpig ikke er noe som tyder på at handlingen er motivert av terrorisme.

I tillegg har en sikkerhetsvakt blitt stukket med en skarp gjenstand utenfor det franske konsulatet i Jeddah i Saudi-Arabia. Bakgrunnen for angrepet er foreløpig ikke kjent.

Torsdag ettermiddag kommet det også meldinger om at fransk politi har arrestert en afghansk mann bevæpnet med kniv i Lyon. Foreløpig er lite kjent om bakgrunnen for pågripelsen.

Terrorforskeren utelukker ikke angrep i andre europeiske land, men trekker frem flere grunner til at Frankrike er særlig utsatt.

– Rettssaken etter Charlie Hebdo pågår nå, og jeg tror det kommer flere angrep. Frankrike står i sentrum for det nå I Frankrike har man en så tydelig linje for ytringsfriheten, og Macron kan ikke vike for den islamistiske separatismen, sier Ranstorp.

Terrorforsker Magnus Ranstorp på Sårbarhetskonferansen 2016

Terrorforsker Magnus Ranstorp ser den nye karikaturstriden som en av flere årsaker til at Frankrike kan bli rammet av flere terrorhandlinger.

Foto: Berit Roald / NTB
Laster Twitter-innhold

– Tyrkia heller bensin på

Han viser til at konflikten mellom tilhengere av ytringsfrihet og islamistiske miljøer har blitt trappet opp den siste tide. I den forbindelse har Macron gått hardt ut mot «den islamistiske separatismen».

Macron har foreslått en rekke tiltak som ifølge Ranstorp «rammer handlingsfriheten til de radikale islamistene rett i hjertet».

– Man vil forby hatpredikanter, man vil kontrollere finansiering, og man vil forsterke de sekulære prinsippene i utdanningen, påpeker Ranstorp.

Ranstorp viser også til at konflikten mellom Frankrike og Tyrkia har blitt enda mer tilspisset den siste tiden.

France Teacher Decapitated

Macron ved kisten til den drepte læreren Samuel Paty under en minneseremoni utenfor Sorbonne-universitetet i Paris 21. oktober.

Foto: Francois Mori / AP

– Man har en karikaturkrise i Frankrike, som Tyrkia heller bensin på. Gjerningspersoners mål med terrorangrep er å skape polarisering i samfunnet. På den måten gjør man det lettere for radikale islamister å rekruttere.

Terrorforskeren er tydelig på at han mener terrortrusselen ikke bør påvirke Macrons handlinger.

– Dette kan ikke være avgjørende for hvordan man oppfører seg, eller få noen til å bli tilbakeholdne. Jeg tenker tvert imot. Den kampen Macron fører er helt nødvendig for å bryte den islamistiske separatismen, sier Ranstorp.

Åstedet for terrorangrepet i Nice

Slik så området utenfor kirken ut etter angrepet.

Foto: Eric Ciotti / Twitter

Fordømmes av Tyrkia

Statsminister Jean Castex kaller angrepet barbarisk og feigt. Han får støtte av en rekke politiske ledere, deriblant det tyrkiske utenriksdepartementet, som på det sterkeste fordømmer det grusomme angrepet.

Allerede torsdag formiddag holdt den franske nasjonalforsamlingen ett minutts stillhet til minne om de døde i angrepet. I tillegg skal kirkeklokker over hele Frankrike ringe som ved en begravelse klokken 15 torsdag ettermiddag, for å minnes de døde.

– Hele vårt land er offer for disse forferdelige handlingene. Tross sorgen som tynger dem, vil katolikker ikke gi etter for frykten. Med hele landet vil vi møte denne blinde og farlige trusselen, heter det i en uttalelse fra det franske bisperådet.

VIDEO: Se bilder fra handlegaten i Nice like etter angrepet.

AKTUELT NÅ