Hopp til innhold

Seierstad i ny bok: – Radikaliserte tenåringsjenter ønsket å bli i Syria

SANDVIKA (NRK): Faren til tenåringsjentene som reiste til Syria for å delta i hellig krig i 2013, håper fortsatt at døtrene skal komme hjem til Bærum. Fredag kommer boka som beskriver jentenes forvandling fra vanlige tenåringer til ekstremister.

I morgen kommer Åsne Seierstads bok "To Søstre", som handler om de to unge jentene fra Bærum som i 2013 dro til Syria og sluttet seg til IS.

– Det er veldig vanskelig, men en ting som vi må leve med, sier Sadiq Abdallah Juma til NRK.

To søstre

Boka «To søstre» gir en detaljert skildring av 16 og 19-åringens vei mot hellig krig.

Det er tre år siden søstrene på 16 og 19 år fra familien i Bærum krysset grensa over til Syria for å slutte seg til terrorgruppa IS og kampen for kalifatet.

I boka «To søstre» forteller Seierstad hvordan jentene førte foreldrene bak lyset, og først skal ha avslørt sine planer om å dø i Syria etter de reiste:

«Si til mamma at vi beklager utrolig for smerten dere alle går gjennom, men hold ut og be til Allah om at alt ordner seg på best mulig måte», skriver jentene 12 dager etter at de reiste. De avslutter med å be broren fortelle de yngre søsknene at de savner dem og legger til at «De kan forresten få ipaden».

Seierstad kaller meldingen en «uavhengighetserklæring» og at hensikten var at familien skulle la dem være i fred.

På Snapchat skal jentene ha sendt broren en siste hilsen før de reiste over grensa fra Tyrkia; et bilde av et stort kjøttstykke på en tallerken, hvit duk, fint bestikk. Bildeteksten lød: «Siste måltid i Europa!», skriver Seierstad.

Sadiq Abdullah Juma

EN FARS KAMP: Far Sadiq Abdullah Juma leser om sin egen livskamp for å redde sine 16 og 19 år gamle døtre fra hellig krig i Syria. I boka skriver Åsne Seierstad om flere samtaler der jentene fra Bærum sier de dro av egen, fri vilje for å bli martyrer.

Foto: Emrah Senel / NRK

Ville ikke bli med hjem

I boka skildrer Seierstad hvordan faren satte sitt eget liv på spill da han reiste inn til krigsherjede Syria i et desperat forsøk på å finne døtrene sine.

Hun skildrer hvordan faren løp inn i krigen, tre kilometer til fots, møtet med Al Qaidas menn i Syria og hvordan han fikk plassert en AK-47-våpen i hendene. Om fangenskap og tortur.

– Det var en helt annen verden og sinnssyk situasjon, men det var en fars kjærlighet som styrket meg og holdt meg oppe til å tåle det, men det var et helvete, sier han til NRK.

Faren fant dem – men de ville ikke bli med ham hjem. Boka viser til flere samtaler der jentene ba faren reise hjem, og hvor de argumenterer for at de ikke var kidnappet eller holdt mot deres vilje:

«Så slutt å skylde på alle andre. Vi har planlagt dette i snart ett år (..) Vi dro 100 % for Allahs skyld. Ikke for noen kjæreste eller noen andre».»

– Dødsforherligelse og protest

Åsne Seierstad

Forfatter Åsne Seierstad ønsket å finne ut steg for steg hva som radikaliserte tenåringsjentene.

Foto: Kagge forlag

Forfatteren mener det er mange faktorer som gjorde at jentene ble radikalisert.

– Det er en blanding av identitet, mening, søken etter at livet skal være noe mer enn det som er rundt oss her og nå. Det er et opprør, en protest, og i disse jentenes historie, så er det også en religiøs vekkelse, sier Åsne Seierstad til NRK.

Hun sier hun brukte mye tid på få finne ut steg for steg hvordan tenåringene fjernet seg fra vanlig islam og havnet inn i ytterliggående retning.

– Det innebærer en dødsforherligelse og dødslengsel. En stor tro på at det virkelige livet kommer etterpå. En søken etter martyrdom. I disse jentenes situasjon var også urettferdigheten de så i Syria en faktor. De sa de skulle ned til for å hjelpe muslimene som led i borgerkrigen, sier hun.

Jentene har ikke bidratt til boka selv, men Seierstad har dybdeintervjuet mange i kretsen rundt dem og har hatt tilgang på kommunikasjon mellom jentene og andre.

PST: – Kunne håndtert det annerledes

Tre år etter er døtrene 19 år og 22 år. Begge har giftet seg med fremmedkrigere, fått barn og bor trolig i den IS-kontrollerte byen Raqqa i Syria. De ringer hjem en gang iblant. Sist faren hørte fra dem var i september i år.

– Kunne dere ha stoppet dem?

– Hvis vi hadde hatt en kunnskapen som vi har nå, så ja. Men det ble for seint, sier Juma.

På spørsmål innrømmer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overfor NRK at de kunne håndtert jentenes reise annerledes.

– Man må huske på at konflikten i Syria har utviklet seg siden kvinnene reiste. For PST var denne tiden preget av at vi snakket med personene som reiste for sent. Vi klarte ikke å stoppe dem i å dra, og hadde mislykkede forsøk på det, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST.

– Vi var i liket med andre myndigheter overrasket over at det var så mange som dro. I ettertid har vi fått et lovverk som trolig var med på å gjøre det slik de som ønsker å dra, tenker seg om flere ganger før de reiser, sier Bernsen.

– Ubaydullah var jihadistreisebyrå

  • I boka forteller Seierstad også om hvordan ryktet om rettskafne islamister i Profetens Ummah ble tynnslitt på grunn av islamistenes store forbruk av koner og nikah-ekteskap.
  • Den kjente islamisten Ubaydullah Hussain omtales i boka som et slags reisebyrå for fremmedkrigere fra Norge:
Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain blir i boka omtalt som et reisebyrå for norske jihadister.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

«Til tider opererte Ubaydullah som et reisebyrå. Folk som ville reise, ringte først, så møttes de på et sted der ingen kunne avlytte dem. Det kunne være en parkeringsplass, en bensinstasjon, en rasteplass». En kilde sier gutter gikk fra å virke litt interessert til å bli hellig overbeviste islamister. Kilden var kritisk til om ungguttene egentlig visste hva de dro til, skriver Seierstad.

  • Ifølge Seierstad skal tilhengere av det ekstreme islamistmiljøet i Norge ha diskutert mulige terrormål i Norge, som de mente var legitime: Aker Brygge og Stortinget skal ha kommet opp som gode steder å angripe. Forslaget ble ifølge boka avslått fordi de kom fram til at sivile nordmenn ikke skulle være mål.

I september 2016 ble Hussain som første nordmann tiltalt for terrorrekruttering.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å kommentere de angivelige terrorplanene, men bekrefter at påstanden om reisebyråvirksomhet blir tema i den nært forestående rettssaken.

Ubaydullah Husseins og Arfan Bhattis advokat, John Christian Elden, skriver til NRK at hans klienter «ikke deler Seierstads oppfatning, men ønsker ikke å kommentere hennes bok.»

I morgen kommer Åsne Seierstads bok "To Søstre", som handler om de to unge jentene fra Bærum som i 2013 dro til Syria og sluttet seg til IS.

AKTUELT NÅ