Hopp til innhold

Fra 27 til 12 politidistrikt

Antall politidistrikter skal ned fra 27 til maksimalt 12, når Politireformen legges frem på onsdag.

Hyllestad lensmannskontor

Regjeringa vil kutte drastisk ned i antall politidistrikt og politikontorer. Dette bildet er av Hyllestad lensmannskontor i Sogn og Fjordane.

Foto: Stig Indrebø / NRK

– Det mest synlige og åpenbare grepet vi vil gjøre er å reduse antall politidistrikter kraftig. Det blir mer enn en halvering i antall politidistrikter, sier Høyres Anders B. Werp, nestleder i Justiskomiteen.

På onsdag legger regjeringen sammen med Venstre frem en ny Politireform, hvor antall politidistrikt kuttes ned til maksimalt 12. Også antall politikontorer skal ned.

Anders Werp

Ander B. Werp, nestleder i Justiskomiteen (H).

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– I dag er det 354 lensmannskontorer og politistasjoner, kun fire prosent av de er døgnåpne. Det vil si at 96 prosent av lensmannskontorene er stengt på kveldstid og i helger, sier Werp.

– Politikraft tilgjengelig i hele landet

Regjeringas løsning er at patruljering skal sørge for at folk opplever politiets tilstedeværelse.

– Vi har sett en sentralisering av politiets ressurser de siste årene med dagens politistruktur. Så har det vært en gravitasjon til de største politidistrikene. Det skal vi nå gjøre noe med ved å stille større politikraft tilgjengelig i hele landet, sier Werp

Tolv politidistrikter er dobbelt så mange som politianalysen anbefaler. Politidirektør Odd Reidar Humlegård mente den gangen at under ti distrikter ville være en stor forbedring.

Frykter for større avstander

Politiets fellesforbund er likevel skeptisk til drastiske kutt.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund

Sigve Bolstad, leder av Politiets fellesforbund.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Hele poenget her er at de store enhetene er nære befolkninga akkurat der akkurat der enhetene er. Men du får desto større avstander ut til hele befolkninga, sier leder, Sigve Bolstad.

Bolstad mener politiet mister nærheten til publikum, og dermed også muligheten for å gjøre en god arbeidsoppgave.

– Er det noe du ikke kan endre på, er det at én kilometer alltid vil være én kilometer, og at én mil vil alltid være en mil.

Ifølge VG vil alle politidistriktene bortsett fra Oslo få nye grenser. Størst blir endringene i Nord-Norge, som i dag er delt inn i sju ulike politidistrikter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ