Hopp til innhold

Her blir FpU-topp varslet om Leirstein i 2013

Her blir FpUs daværende generalsekretær Espen Teigen varslet om at Ulf Leirstein har et «nærstående intimt forhold» med en ung FpU-gutt. Varselet kom for fem år siden.

Espen Teigen

FULGTE IKKE OPP: Politisk rådgiver Espen Teigen i Justis- og beredskapsdepartementet sier først han «ikke kan erindre» e-posten han fikk som generalsekretær i FpU, der Leirstein snakker om sex med unge partifeller. Deretter at han burde fulgt det opp bedre.

Foto: Børge Sandnes / Frp

Artikken er oppdatert: NRK har etter at artikkelen ble publisert lagt til opplysningen om at den første FpU-gutten som omtales var over myndighetsalder.

I e-posten, som er sendt 18. januar 2013, skriver daværende nestleder i Sarpsborg FpU, Erik Nilssen:

«Samt at han, som det fremkommer av smser (kan også i tillegg bekreftes av kvinnen som var involvert med dem), har hatt et meget nært intimt forhold til Ulf Leirstein. »

FpU-gutten det gjelder, var over myndighetsalder.

Bakgrunnen for e-posten var en telefonsamtale Erik Nilssen sier han hadde med Espen Teigen om dette i januar 2013. Nilssen hevder at han i denne telefonsamtalen også tok opp Leirsteins forslag om sex med en 15 år gammel partifelle og en annen tillitsvalgt.

I e-posten skriver Nilssen videre:

«Refererer til vår samtale tidligere i dag. Du bad om å få tilsendt bilder av smsene fra Leirstein.

Skejrmdump

TASTET PRIVAT: Espen Teigen fikk i 2013 oversendt kopi av blant annet denne tekstmeldingen mellom Leirstein og en kvinne i 30-årene.

Foto: Skjermdump / NRK

Sender her de 2 som omhandler N N. (Jeg fikk et bilde av en sms til, men den omhandler at Leirstein ønsker å ha med Y Y.)» står det i e-posten NRK har kopi av.

NRK har valgt å anonymisere navnene. Gutten som omtales først, var over myndighetsalder, men gutten som nevnes i siste setning er den samme 15 år gamle gutten som NRK omtalte i forrige uke.

Vedlagt e-posten var skjermdump av flere av Leirsteins tekstmeldinger, men ikke meldingen der Leirstein overfor en kvinne i 30-årene eksplisitt skriver at han ønsker å ta med en 15 år gammel partifelle på trekantsex.

SKjermdump FpU

VARSLET FPU i 2013: I denne e-posten får FpUs daværende generalsekretær Espen Teigen kopi av flere av Leirsteins sex-SMS'er.

Foto: Skjermdump / NRK

Igår fortalte tidligere stortingsrepresentant Jon Gåsvatn at han i 2012 varslet Siv Jensen om Leirstein-saken. Også kvinnen i 30-årene sier hun snakket med partileder Jensen om saken i 2012.

Siv Jensen hevder overfor NRK at hun ikke husker disse samtalene.

– Husker ikke

Nå viser det seg at FpU-topp Espen Teigen mottok kopi av flere av SMS'ene på e-post allerede i 2013. Teigen sier til NRK at heller ikke han husker hverken e-posten eller samtalen.

Teigen er i dag politisk rådgiver for Sylvi Listhaug i Justis- og beredskapsdepartementet.

– Jeg klarer ikke å erindre denne e-posten eller hva vi gjorde videre med det. Det er fem år siden, skriver han i en SMS til NRK.

– Innholdet i e-posten var bare deler av det dere har publisert, og det er vanskelig å se at dette var noe annet enn en habilitetsvurdering ut fra det jeg kunne visst på tidspunktet.

Når NRK sender ham Nilssens uttalelser om at han varslet at saken dreide seg om en mindreårig gutt, svarer Teigen på SMS:

– Ikke noe mer å tilføye. Jeg kan ikke erindre dette.

Men etter at NRK publiserte denne artikkelen, kommer det en ny sms fra Teigen:

– Jeg burde selvsagt fulgt opp dette bedre og vil beklage for det.

– Ingen tvil

Nilssen hevder det ikke er tvil om at Teigen var innforstått med at saken gjaldt en 15 år gammel gutt.

– Fortalte du Teigen at dette var snakk om en mindreårig?

– Selvfølgelig. Ingen tvil om det. Og det er klart at generalsekretæren hadde tilgang til medlemsregisteret. Han hadde ganske inngående kjennskap til dette.

– Du er helt sikker på at du sa alderen hans?

– Ja. Deretter sendte jeg en e-post til Espen etter hans ønske.

– Teigen visste når han fikk den eposten hvem denne gutten var?

– Ja.

– Og hvor gammel han var?

– Ja.

Bitter strid

NRK er kjent med at Leirsteins SMS-utveksling høsten 2012 og vinteren 2013 ble en del av den bitre nominasjonsstriden som på den tiden splittet fylkespartiet i Frp Østfold.

Leirsteins motstandere hevdet SMS'ene viste habilitetskonflikt mellom en annen tillitsvalgt og Leirstein, som burde få følger i nominasjonsprosessen.

Dette bekrefter også Erik Nilssen.

– Det var jo to saker. Det ene handlet om sexskandalen, det andre var en hevnprosess i etterkant av nominasjonen. Dermed måtte jeg ha en dialog med Teigen. Og derfor informerte jeg, spesielt i forhold til inhabilitet i den hevnprosessen.

AKTUELT NÅ