- Nordmenn har drukket fra seg

- Nordmenn her nede har drukket fra seg, sier fredsforsker Johan Galtung. Han mener mediebildet av nordmenn i Spania er forvrengt.

Johan Galtung
Foto: Hilde Bruvik / NRK

Fredsforsker Johan Galtung bor og jobber fra Alfaz del Pi i Spania deler av året. Han mener bildet av nordmenn i Costa Blanca er blitt forvrengt i norske medier.

- Nordmenn har for det meste drukket fra seg, og det er flere tiår siden man kunne se fulle nordmenn i gatene her nede. Men mediebildet har overlevd slik det ofte gjør. Det skyldes vel redaktører som sender ut journalIster med ferdigsnekret vinkling, skulle jeg tro, sier Galtung.

Flere generasjoner nordmenn

- Hvem er nordmenn i Spania nå?

- Vi har andre og tredje generasjons nordmenn nå. Mange av disse har jobber hvor de er fine kulturkontakter.

- Det er en helt ny periode, kjennetegnet av dyp respekt for vertslandet. Mange snakker godt spansk. De deltar i studiegrupper i spansk, historie og filosofi. De har en nærhet til dette praktfulle landet, kanskje på bekostning av økende fjernhet til Norge, sier Galtung.

Han mener nordmenn på Costa Blanca i stor grad deltar i det spanske samfunnet.

- Costa Blanca er jo blitt en slags kuranstalt for Norge, og skaper nok et bilde av nordmenn som helsesvake. Men mange her nede har mange kontakter i det spanske samfunnet, både arbeidsmessig og kunnskapsmessig og ekteskap blomstrer.

- Her i Alfaz er det en ramme av dyp toleranse hos smilende, varme, hardt arbeidende pålitelige spaniere, og glede over mangfold som Norge kunne lære av, sier Galtung.

SISTE NYTT

Siste meldinger