- Nordmenn har drukket fra seg

- Nordmenn her nede har drukket fra seg, sier fredsforsker Johan Galtung. Han mener mediebildet av nordmenn i Spania er forvrengt.

Johan Galtung
Foto: Hilde Bruvik / NRK

Fredsforsker Johan Galtung bor og jobber fra Alfaz del Pi i Spania deler av året. Han mener bildet av nordmenn i Costa Blanca er blitt forvrengt i norske medier.

- Nordmenn har for det meste drukket fra seg, og det er flere tiår siden man kunne se fulle nordmenn i gatene her nede. Men mediebildet har overlevd slik det ofte gjør. Det skyldes vel redaktører som sender ut journalIster med ferdigsnekret vinkling, skulle jeg tro, sier Galtung.

Flere generasjoner nordmenn

- Hvem er nordmenn i Spania nå?

- Vi har andre og tredje generasjons nordmenn nå. Mange av disse har jobber hvor de er fine kulturkontakter.

- Det er en helt ny periode, kjennetegnet av dyp respekt for vertslandet. Mange snakker godt spansk. De deltar i studiegrupper i spansk, historie og filosofi. De har en nærhet til dette praktfulle landet, kanskje på bekostning av økende fjernhet til Norge, sier Galtung.

Han mener nordmenn på Costa Blanca i stor grad deltar i det spanske samfunnet.

- Costa Blanca er jo blitt en slags kuranstalt for Norge, og skaper nok et bilde av nordmenn som helsesvake. Men mange her nede har mange kontakter i det spanske samfunnet, både arbeidsmessig og kunnskapsmessig og ekteskap blomstrer.

- Her i Alfaz er det en ramme av dyp toleranse hos smilende, varme, hardt arbeidende pålitelige spaniere, og glede over mangfold som Norge kunne lære av, sier Galtung.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger