Hopp til innhold

Full forvirring om hvordan politiet skulle komme seg ut på Utøya

Politifolk visste ikke hvor de skulle, og måtte snu bilene sine flere ganger under utrykningen til Utøya. Det går fram av en ny bok om 22. juli.

Beredskapstroppen går i land på Utøya 22. juli 2011

Bevæpnede politifolk kom seg til slutt ut til Utøya hvor de pågrep Anders Behring Breivik, men på veien var det mye forvirring.

Foto: Marius Arnesen / NRK

Flere biler fulle av bevæpnede politifolk raste av gårde med retning Utøya den 22. juli, både fra politihuset på Hønefoss og beredskapstroppen fra Oslo.

– Hva er det som er oppmøtested, spurte en kvinnelig politibetjent over sambandet til Nordre Buskerud politidistrikt i de hektiske minuttene mens skytemassakren pågår ute på Utøya.

– Ute ved kaia er oppmøtested for ambulanser, er svaret som kom fra politiets operasjonsleder.

– Hva er det som er oppmøtested for politiet, må politibetjenten igjen spørre.

Andre patruljer var da på vei sørover fra politihuset på Hønefoss med politibåten på henger, og beredskapstroppen kjørte så fort det var mulig fra Oslo.

Sjøruter til Utøya

Politiet valgte en rute i båt som var på hele 3,6 km i stedet for litt under 700 meter.

Foto: Illustrasjonskart / NRK

Ifølge boka «Da terroren rammet Norge – 189 minutter som rystet verden» av Kjetil Stormark kunne likevel ikke operasjonslederen hos Nordre Buskerud politidistrikt på dette tidspunktet svare på hvor de bevæpnede politifolkene skulle samle seg for å reise over til Utøya.

Spørsmålet blir ifølge forfatteren, som hevder å ha kjennskap til dialogen mellom politifolkene, bare sendt videre til innsatslederen ute i felten, og før politiet setter seg i en liten rød politibåt har det versert flere ulike møtesteder over radiosambandet.

Ut fra Stormarks intervjuer med mange av aktørene virker konsekvensene å ha vært:

  • Det hersket lenge forvirring om hvor de bevæpnede politifolkene skulle møtes for å reise ut til Utøya
  • Politiet endret oppmøtested flere ganger underveis
  • Politiet bestemte seg til slutt for brua ved Storøya, men avgjørelsen ble tatt veldig sent
  • Flere av politifolkene kjører feil underveis, og politibiler snur også flere ganger

Kjører feil – snur to ganger

Beredskapstroppen på Utvika camping

Beredskapstroppens første bil kjørte ned på Utvika camping bare for å få beskjed om at det ikke var nedkjøringen til Utøya, og deretter snu med full gass tilbake.

Foto: Privat

NRK har tidligere fortalt hvordan politiet under utrykningen til skytemassakren på Utøya valgte å ta en lengre vei i båt ut til Utøya enn den korteste, direkte fra Utvika eller kaia der MS Thorbjørn til vanlig legger til.

Les også: Politiet innrømmer å ha teke omveg til Utøya
Les også: – Beredskapstroppen fikk beskjed om at det ikke fantes båter i Utvika

Politiet valgte å reise i en liten rød gummibåt fra Storøya over 3,6 kilometer unna Utøya. Til sammenligning er avstanden over fra småbåthavna ved Utvika camping bare 675 meter.

Før dette var det i tillegg mange uklarheter som skapte trøbbel for politiet.

Lenge var avtalt møtested for politifolkene som skulle ta seg ut til ungdommene på Utøya veien ovenfor kaia der MS «Thorbjørn» legger til.

Den første bilen med topptrente tjenestemenn fra beredskapstroppen kom kjørende i full fart uten å vite veldig godt hvor de egentlig skulle.

Anita Johbraaten

Anita Johbraaten har fortalt NRK om da beredskapstroppen stoppet på Utvika camping med spørsmål om hvor Utøya var.

Foto: NRK

Bilen kjører derfor ifølge boka rett forbi den bratte avkjøringa ned til Utøya-fergeleiet.

I stedet tar sjåføren i den svarte politibilen av typen Chevrolet Suburban av til venstre ved Utvika camping. Der møter politifolkene fra beredskapstroppen Anita Johbraaten som jobber på campingen, og spør om hvor Utøya er.

– Jeg var i bygget ved siden av og sjekket toalettpapir. Da kom de kjørende oppover, stoppet meg og spurte hvor Utøya er, har Johsbraaten fortalt til NRK.

Hva sa du da?

– Jeg sa du må opp igjen på veien og så 600 meter mot Oslo.

Beredskapstroppen har snudd og kjører feil vei

Her sees beredskapstroppens første bil i det de kjører tilbake i retning Oslo i full forvirring om hvor de faktisk skal møtes.

Foto: Privat

Les mer: – Politiet stoppet meg og spurte hvor Utøya er
Les mer: Politiet snudde i Utvika

Politibilen valgte da å ta en helomvending og kjøre tilbake der de kom fra.

I det de kommer tilbake til avkjøringen til kaia der MS Thorbjørn legger til møter de resten av beredskapstroppen. De har møtt en av de to politimennene som var først ved Utøya fra Nordre Buskerud politidistrikt.

Først på dette tidspunktet får folkene fra beredskapstroppen skikkelig beskjed om at det er ved Storøya de skal møtes for å reise ut i båt.

Da tar den første bilen fra beredskapstroppen sin andre u-sving på kort tid.

Også biler fra Nordre Buskerud politidistrikt kjører feil og må snu, ifølge boka til journalist Kjetil Stormark.

Politiet på veg til Utøya i gummibåt

Slik så det ut da politiet var på vei til Utøya i sin egen gummibåt.

Mener de brukte lengre tid

Det kommer også fram i journalistens bok at noen av politifolkene som entrer den lille røde gummibåten til politiet må bytte båt flere ganger på veien mot Utøya.

Fra før er det kjent at politiets gummibåt ganske raskt fikk motorstopp, og at private båtførere kom politiet til unnsetning.

I Stormarks bok beskrives det hvordan noen politifolk også bytter båt ytterligere én gang til for å minke vekta og få opp farta på vei til Utøya.

Den første troppen som kommer til Utøya møter redde ungdommer som peker mot nordsiden av øya, og politifolkene setter kursen dit.

Det viser seg derimot at gjerningsmannen Anders Behring Breivik ikke lenger befinner seg på den siden av øya. Over tre minutter etter den første båten kommer resten av politifolkene i to nye båter.

Kjetil Stormark ved Utøya

Journalist og forfatter Kjetil Stormark mener politiet brukte lenger tid enn de selv har opplyst i ettertid på å pågripe gjerningsmannen.

Foto: Helge Tvedten / NRK

De ser skudd bli avfyrt på sørsiden av øya, løper den veien og pågriper til slutt Behring Breivik.

Forfatter Stormark anslår at politiet er minst seks, kanskje åtte minutter på Utøya før pågripelsen. Ikke to minutter slik politiledelsen i Oslo tidligere har oppgitt.

– Jeg har jo fra første øyeblikk vært spørrende til om det i det hele tatt er mulig å gjennomføre en slik politiaksjon på to minutter. De fleste med litt innsikt i politifaglig håndverk erkjenner fort at to minutter må være et anslag i underkant, sier Kjetil Stormark til NRK i dag.

Hverken Oslo eller Nordre Buskerud politidistrikt ønsker å kommentere opplysningene som kommer fram i Stormarks bok overfor NRK i dag.

Politiets første båt til Utøya 22. juli 2011

Her sees de første politifolkene som ankom Utøya.

Foto: Privat

Lyspunkt

AKTUELT NÅ