Hopp til innhold

Forvirring om klimakvoter i Høyre

Under én arbeidsdag etter at statsminister Erna Solberg (H) raljerte over Aps forslag om kjøp av flere klimakvoter, sier miljøvernminister Tine Sundtoft (H) at det likevel kan bli aktuelt å støtte forslaget.

klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft

I helgen sa statsminister Erna Solberg (H) at det ikke finnes garantier for at FNs klimakvoter fungerer. Mandag sa klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft at mange av kvotene virker godt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg brukte deler av landsmøtetalen sin i helgen på å latterliggjøre Aps forslag om å overoppfylle Kyotoavtalen ved økt kjøp av klimakvoter fra FN.

«I dag har de (FN-kvotene, red.anm) ingen garanti for lavere utslipp. (...) Arbeiderpartiets forslag fjerner ikke ett gram norske CO2-utslipp, og det er et klimaløfte på billigsalg.»

Miljøvernministeren vil ikke avvise Ap-forslag

Tine Sundtoft

Tine Sundtoft: – Noen av FN-kvotene virker godt og noen virker mindre bra.

Foto: Eskil Mehren / NRK

I Politisk kvarter på NRK P2 mandag sa miljøvernminister Tine Sundtoft (H) at en del av FN-kvotene faktisk fungerer bra, og at det hennes egen statsminister raljerte over i landsmøtetalen var at Ap fremstilte sitt forslag til å overoppfylle Kyotoavtalen som offensiv miljøpolitikk.

– Dette er ett av mange tiltak. Vi er enige om hva vi skal gjøre hjemme for å nå målene i klimaforliket her hjemme. Kjøp av disse FN-kvotene kommer i tillegg, og det er viktig med FN-kvoter, svarer Jens Stoltenberg.

Han mener disse kvotene bidrar til utbygging av fornybar energi i utviklingsland, en inntektsoverføring til fattige land og teknologiutvikling.

Sundtoft er enig i at det er god medisin forutsatt at de virker slik de skal.

Virker FN-kvotene slik de skal?

Noen av FN-kvotene virker godt og noen virker mindre bra. Vi er bare mot at det skal være den eneste diskusjonen om hva vi skal gjøre for å være mer ambisiøse.

Så dere er ikke mot FN-kvotene?

Jens Stoltenberg

FNs klimautsending og leder for Ap, Jens Stoltenberg, sier FNs klimakvoter har ført til reduksjon i CO2-utslipp med rundt 1 mrd tonn.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

FN-kvoter som virker... Det viktigste er å få et kvotesystem i EU som virker, og gjennom den mer offensive politikken til EU nå, håper vi å få et bedre kvotesystem. Det viktigste er nå å diskutere hvordan vi skal få til ambisiøs klimapolitikk også i Norge.

Men for å ta FN-kvotene først. Vil regjeringen støtte Aps forslag om overoppfylle Kyotoavtalen ved kjøp av FN-kvoter?

Det må vi komme tilbake til i de internasjonale klimaforhandlingene om det er nødvendig og riktig, men det er en avsporing av debatten, og det var det landsmøtesalen lo av; at dette blir fremstilt som en offensiv miljøpolitikk i Norge.

Stoltenberg: – FN-kvoter har senket CO2-utslipp

Stoltenberg, som er FNs klimautsending og leder i Ap, er ikke enig i inntrykket som blir skapt av både statsministeren og miljøvernministeren om at det er knyttet usikkerhet til om FNs klimakvoter faktisk virker.

– FN-kvotene er ikke perfekte, men de er det beste redskapet vi har og er forhandlet frem internasjonalt. De har gitt rundt én milliard tonn mindre utslipp i forhold til hvis vi ikke hadde hatt disse kvotene, sa Stoltenberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ