Normal

Fortvilet politimann ville jobbe gratis

Hundrevis av nyutdannede politifolk går ledige. – Dette sier noe om hvor desperate de er, sier Arne Johannessen.

Arne Johannessen

TAKKET NEI: Regionlensmann i Indre Sogn, Arne Johannessen, sier han ikke kan la politifolk jobbe gratis.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

«Jeg ønsker svært gjerne å få vedlikeholdt det jeg har lært ved Politihøgskolen, inntil jeg får et vikariat eller fast stilling», skrev den ferdigutdannede politimannen til Sogn og Fjordane politidistrikt.

– E-posten sier noe om hvor desperate nyutdannede politifolk er. Det er hundrevis av ledige nå, sier regionlensmann Arne Johannessen til NRK.

Den tidligere sjefen for Politiets Fellesforbund valgte å dele eposten han fikk for en måned siden på sin Facebook-side i helgen.

«Jeg lurer på om det er mulig å få hospitere hos dere? Jeg forstår at det kan være problematisk at en utfører arbeid uten betaling, men for mitt vedkommende er ikke det noe problem», skriver mannen i slutten av 20-årene i eposten.

Mange arbeidsledige

– I min region har vi hatt to ledige stillinger nå. Begge hadde 150 søkere. Dette er kontorer som for bare få år siden var fornøyd hvis de fikk fem-seks søkere, sier Johannessen.

Av de 620 som ble uteksaminert fra Politihøgskolen i år, hadde bare 59,5 prosent fått jobb i politiet innen utgangen av juni, ifølge tall fra Politiet. Disse tallene inkluderer sommervikarer og andre midlertidig ansatte. Av de som besto i 2015, var 95,1 prosent i politijobb – fast eller midlertidig – i juni i år.

Johannessen mener øremerkede midler til nye stillinger i politiet ikke har fått slutt på problemene med at nyutdannede politifolk ikke får jobb, fordi folk som går av med pensjon eller av andre grunner slutter, ikke blir erstattet.

– Hvis du lyser ut en stilling, får du kanskje ti søkere med lengre ansiennitet enn den nyutdannede søkeren. Da får den med lengst ansiennitet jobben. Dersom han slutter, blir det stående en ledig stilling. Men den blir ikke lyst ut. Der ser du galskapen, mener Johannessen.

Politihøgskolen

691 elever ble uteksaminert ved Poligihøgskolen i fjor. 32 av dem hadde fortsatt ikke jobb i sommer, ifølge Politiet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Takket nei

Regionlensmannen sier han har takket høflig nei til eposten fra den nyutdannede politimannen.

– Vi kan ikke få folk til å jobbe gratis for oss. En viss anstendighet må vi fortsatt ha. Vi har regler for arbeidslivet. Man skal ha jobb og lønn for jobben man gjør, forklarer han.

– Jeg har sagt til ham at jeg gjerne skulle ha tilsatt ham på dagen med lønn, men slik fungerer det dessverre ikke i dag.

NRK har vært i kontakt med mannen som sendte eposten. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger