"Jeg må som partiets leder ta ansvar for å få partiet ut av en ødeleggende strid [...] Til dette kommer at jeg må tenke på meg selv," skrev Jagland i redegjørelsen der han kunngjorde at han ikke stiller til gjenvalg som partileder.
Tar ansvar

Thorbjørn Jagland er opptatt av å definere Aps politiske identitet. (Foto: Scanpix/Cornelius Poppe)
- Vi gjorde et veldig dårlig valg, og jeg har jo sagt tidligere at jeg var inne på å trekke meg allerede dagen etter valget fordi jeg følte jeg måtte ta ansvaret for valgresultatet, sier Jagland til NRK.
Det ble imidlertid uaktuelt etter terroranslagene mot New York og Washington 11. september. - Jeg var utenriksminister og kunne ikke kaste landet ut i en regjeringskrise som det kunne ha skapt, sier Jagland.
Jagland fortsetter frem til landsmøtet, og han sier han vil sette alt inn på å få i gang en dialog om Arbeiderpartiets verdigrunnlag gjennom det nyopprettede Forum for dialog.
- Vi må se på hva vi skal stå for, og hvem vi skal bygge allianser med for å få tilbake samfunnsmakt, sier Jagland.
Fortsetter
Han vil på ingen måte gi seg som politiker. -Jeg leder Stortingets utenrikskomité, og det kommer jeg til å gjøre hele denne stortingsperioden. Dermed har jeg en sentral plassering i Arbeiderpartiets politikk. Har man bruk for meg til noe annet, vil jeg selvfølgelig stille opp, lover han.
Jagland bestemte seg for å gå av lørdag. Kollapsen den 14. januar som førte til innleggelse og sykemelding, fikk ham til å revurdere sine planer om å fortsette som partileder til 2004, forteller han i et intervju med Dagbladet.
- Jeg har ingen helsemessige problemer, men innser at kombinasjonen av hardt arbeid og voldsomt personfokus blir for krevende over tid, forklarer Jagland.
Greit forhold

Jagland og Stoltenberg er ikke venner, men har et "greit" forhold. (Foto: Scanpix/Heiko Junge)
Om forholdet til Jens Stoltenberg sier han at de to har et greit forhold, men at Arbeiderpartiet er et stort parti der man må skille mellom å være venner og å være ledere.
Jagland vil ikke utpeke Stoltenberg som partiets nye leder. Det overlater han til valgkomiteen og landsmøtet. - Jeg mener prinsippielt at ledere ikke skal utpeke sin etterfølger, sier han.