Hopp til innhold

Etterlyser mer giverglede til Afrikas Horn

Siden fredag har Røde Kors samlet inn over 100.000 kroner til sultofrene i Somalia og Nord-Kenya, sammen med de norske innvandrermiljøene. Nå ber de nordmenn om større engasjement.

Innsamling til sultofre i Somalia

President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, og flere somaliere gikk fredag rundt med bøsser i Oslos gater for å samle inn penger til sultrammede Somalia og Kenya.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

Video Tomm Kristiansen om katastrofen på Afrikas Horn

NETT-TV: NRKs tidligere Afrika-korrespondent om sultkatastrofen på Afrikas Horn.

Sammen med det somaliske miljøet i Oslo trappet Norges Røde Kors fredag opp arbeidet med å samle inn penger til de sultrammede i Somalia og Kenya.

– Vi har samlet inn mer enn 100.000 kroner i løpet av helgen og er på full fart videre. Vi ser at engasjementet vokser, ikke minst blant folk i det somaliske miljøet, sier Jon Martin Larsen, mediesjef i Norges Røde Kors, til NTB.

Utenlandssjef i Røde Kors Tørris Jæger sier til NRK at dette er en god start, men at det ikke er nok.

– Vi er avhengige av at vi får flere midler inn, sier Jæger.

Gir mat til 160.000

Afrikas Horn er rammet av den verste tørkeperioden på 60 år, og det er ikke ventet betydelig regn før tidligst i oktober. Blant de hardest rammede landene er Somalia og Kenya. FN anslår at 2,85 millioner mennesker i Somalia og 2,4 millioner mennesker i Kenya har behov for akutt nødhjelp.

– Hver eneste krone bidrar. Akkurat nå kommer pengene folk til gode gjennom matstasjoner og helsestasjoner i de hardest rammede områdene i Somalia. Der når vi ut med mat til nesten 30.000 familier, det vil si rundt 160.000 mennesker, sier mediesjef Larsen.

Trapper opp arbeidet

I Somalia jobber Røde Kors med å øke kapasiteten på de eksisterende helsestasjonene, og i Nord-Kenya trapper de opp arbeidet med å gi mat og vann til de sultrammede.

– Pengene vi samler inn gjør at vi kan øke intensiteten i det arbeidet som nå gjøres. Vi kommer til å fortsette innsamlingsarbeidet videre, for dette er en krisesituasjon vi kommer til å følge tungt lenge, sier mediesjefen.

Pengene kommer inn via ulike giverkanaler. I tillegg til bøsseinnsamlingen som Røde Kors arrangerte i helgen sammen med det somaliske miljøet i Oslo, strømmer det inn direkte til organisasjonens giverkonto og via SMS-tjenesten.

I tillegg gleder Larsen seg over at bruken av såkalte elektroniske bøsser har seilet opp som en av de største giverkanalene.

Rundt 20.000 av pengene har Røde Kors fått inn via slike elektroniske innsamlinger som kan opprettes på organisasjonens hjemmesider, deles via e-post eller andre sosiale nettsider og følges live.

600 000 på én uke

Redd Barna har så langt basert seg på innsamling via nettsidene sine, og har siden 1. juli fått inn 106.458 kroner fra giverglade nordmenn, opplyser Ingrid Lund i organisasjonen til NRK.

Også Kirkens Nødhjelp kan melde om stor giverglede. I løpet av den siste uken har de fått inn 600 000 kroner.

– De aller fleste setter over penger på vår giverkonto. I tillegg har vi fått inn en betydelig sum via telefon og SMS, sier informasjonsrådgiver Sindre Tollefsen.

Pengene skal blant annet brukes til å gi flyktningene rent vann og sanitetsutstyr, men generalsekretær Atle Sommerfeldt sier behovet er mye større.

– Ved tørkekatastrofer er det erfaringsmessig vanskelig å skape spontan støtte, fordi bildene er så langsomme og katastrofen utvikler seg så langsomt, sier Sommerfeldt til NRK.

Øremerker ikke

Organisasjonen Care har så langt fått inn 50 000 kroner til Afrikas Horn.

Leger uten grenser er til stede på Afrikas Horn med flere prosjekter, men har så langt ikke startet noen øremerket innsamling.

– Vi oppfordrer folk til å gi oss gaver som ikke er øremerket slik at vi kan være først der behovet er størst til enhver tid, sier nestleder i markeds- og innsamlingsavdelingen Christian Sørensen til NRK.

Norske myndigheter har allerede bevilget 230 millioner kroner til nødhjelp. Ifølge Utenriksdepartementet vil det bli bevilget mer penger etterhvert.

– Behovet er enormt og derfor synes jeg det trengs at både staten bidrar mer og at folk graver i sin egen lomme, sier statssekretær i UD Ingrid Fiskaa til NRK.

AKTUELT NÅ