Hopp til innhold

Fortsatt stor streikevilje blant lærerne

Flere tusen lærere var samlet på Festplassen i Bergen i ettermiddag. De er innstillt på en lang streik.

Fortsatt stor streikevilje blant lærerne

SAMLET: Lærerne står sterkt samlet i streiken. Her på Festplassen i Bergen i ettermiddag.

Foto: Inger Åse Skage

Samtidig som lærerne mobiliserer til demonstrasjoner over hele landet har partene i konflikten sittet i samtaler i dag. Men de er fremdeles langt unna en løsning.

Nå er sonderingene i konflikten avsluttet for i dag og vil fortsette i morgen. Partene er enige om ikke å uttale seg til mediene så lenge sonderingene pågår, skriver KS i en pressemelding i ettermiddag.

KS-huset i Oslo

Partene i lærerstreiken sitter i møte i KS-huset i Oslo bak lukkede gardiner.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Partene kaller fremdeles møtene for sonderinger, noe som er et signal om at de ikke er veldig nære en løsning på lærerkonflikten, og møtene kan vare lenge.

Samtaler uten mekler tilstede

Riksmekler Nils Dalseide bekrefter til NRK at han ikke har noen rolle i de pågående samtalene.

Utdanningsforbundet og KS har hatt en dialog etter at KS-styret tirsdag sa de ville komme med nye forslag til avtaler om lønn og arbeidstid, for å få enighet og slutt på storstreiken.

Norsk Lektorlag har tatt ut 31 medlemmer i streik fra fredag. Da vil det være 7849 personer i streik, de fleste organisert i Utdanningsforbundet:

Streikende pr. fredag 22. august:

  • Utdanningsforbundet: 7726
  • Skolenes landsforbund: 86
  • Musikernes fellesorganisasjon: 6
  • Norsk Lektorlag: 31

Ber regjeringen bidra

Partene i lærerstreiken skal være enige om å be regjeringen bidra til å løse konflikten, melder Kommunal Rapport. Avisa viser til sentrale kilder som forteller at partene er enige om å komme med en felles henvendelse. Det er ikke klart hva de vil be regjeringen bidra med, men det skal være bidrag knyttet til avtalen.

NRK vet at partene ikke har rettet noen formell henvendelse til regjeringen til nå. Etter det NRK forstår vil regjeringens bidrag være avhengig av at partene først blir enige om en ny arbeidstidsavtale. Regjeringen kan eventuelt bidra til rammene rundt oppgjøret, for eksempel med redusering av byråkrati i skolen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) uttalte til NTB rett før klokken 12 at han så langt ikke har mottatt noen offisiell henvendelse.

– Men jeg har sagt, og vil gjenta, at vi alle sammen må være med å ta ansvar for å bygge opp kunnskapsskolen, sier Isaksen.

Kan be om midler

KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) varslet at et slikt felles initiativ kunne være aktuelt etter KS' hovedstyremøte tirsdag.

I Kommunenes hus, KS Agenda møtesenter
Foto: Fredrik Solvang / NRK

Under en pressekonferanse tirsdag, ramset Helgesen opp flere elementer hun mente kunne være naturlig å be regjeringen om for å finne en løsning.

– Det kan for eksempel dreie seg om økte midler til etter- og videreutdanning, mindre rapporteringskrav til lærerne slik at de faktisk får lov til å utøve lærerrollen, og det kan være bidrag til bedre arbeidsforhold for lærerne der hvor det ikke er
tilfredsstillende i dag, uttalte hun.

Helgesen sa også at det kunne være aktuelt å be regjeringen kjøpe lærerne fri fra administrative oppgaver.

– Partenes ansvar

Isaksen vil ikke svare på om han har noe å tilby på de konkrete punktene som ble nevnt.

– Hvis vi har noe å gå på eller bidra med, så tar vi det med partene og ikke med pressen, sier Isaksen til NTB.

– Jeg kommer ikke til å gå inn i spekulasjoner om enkeltforslag. Jeg vil også understreke at nøkkelen til å løse konflikten ligger hos partene, sier Isaksen.

Til NRK torsdag morgen uttalte Isaksen at han ønsker å se på hvordan han kan lette lærernes rapporteringskrav og på om de ble underlagt for mange unødvendige møter.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger