Landets største helseforetak har et akutt behov for å bedre IT-sikkerheten og fornye en umoderne infrastruktur.
For hver dag som går uten at HSØ får bestemt seg, løper kostnadene.
Torsdag er det styremøte i Helse Sør-Øst. Heller ikke nå er det ventet en avklaring om outsourcingsaken.
– Et fullstendig beslutningsgrunnlag vil kunne foreligge mot slutten av året, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande i en e-post til NRK.
Er det å avslutte avtalen med underleverandøren DXC et alternativ?
– Ja, svarer Sande uten å utdype det mer.
NRKs avsløring førte til at teknologidirektøren i Helse Sør-Øst måtte gå fra jobben og hele styret i Sykehuspartner ble kastet. Toppsjef i Sykehuspartner mistet også jobben. Helse Sør-Øst iverksatte gransking av IT-sikkerheten. Et eksternt revisjonsfirma avdekket en rekke kritikkverdige forhold med IT-sikkerheten og hele outsourcingen ble satt på vent.
Les også: Betrodde medarbeidere holdt tilbake opplysninger
Mister tid og tempo
Opprinnelig skulle avtalen om outsourcing gjennomføres i begynnelsen av mai, omtrent samtidig med at NRK kom med den første avsløringen. Det utenlandske selskapet DXC var klar til å overta oppgaver fra Sykehuspartner, og ansatte
skulle overføres til det utenlandske selskapet. Men da det ble klart at ledelsen ikke hadde oversikt over IT-arbeidernes tilgang til sensitiv pasientdata ble alt satt på vent.
Helse Sør-Øst har innført strakstiltak og har leid inn ekstern kompetanse for å få bedre oversikt. Blant annet hjelper et team fra Helse Vest selskapet med å få oversikt over tilganger og omfanget av sikkerhetshullene, fremkommer det av styredokumenter.
I en fersk rapport fra 20. august fremkommer det at man fremdeles ikke har oversikt over hvor personsensitiv informasjon ligger lagret i helseforetaket.
Les også: Innrømmer å ha gitt helseministeren mangelfull informasjon
Og taper penger
Verken ledelsen i Helse Sør-Øst eller i Sykehuspartner har ønsket å gi et presis tall på hvor mye de taper på at outsourcingen er satt i bero.
Men NRK har likevel lyktes å få noe innblikk gjennom blant annet styredokumenter. Helse Sør-Øst sitt datterselskap Sykehuspartner må hver måned sette av 19,4 millioner i krav til underleverandøren DXC.
- Foreløpig har Sykehuspartner tatt 106 millioner i avsetning for kravene fra DXC.
- Det er avsatt 13,8 millioner kroner til replanlegging og kritiske prosjekter.
- Det er avsatt 17 millioner kroner til analyseplattform
- 35 millioner knyttet til strakstiltak innen backup og lagring.
- Infrastrukturmoderniseringen er "pakket ned" og frosset, for å kunne pakkes opp igjen. Ekstrakostnadene er ukjent.
AKUTT BEHOV: Helse Sør-Øst har akutt behov for IT-kompetanse. Datterselskapet Sykehuspartner har i disse dager hele 14 stillingsannonser ute.
Foto: NRK
Hensikten med outsourcingen var å få et moderne og enhetlig IT-system for alle sykehusene innen Helse Sør-Øst, som både skulle være mer brukervennlig og ha bedre personvern og IT-sikkerhet. Prosjektet vil koste rundt 6–7 milliarder kroner.
Helse Sør-Øst har blitt forelagt tallene, men ønsker ikke å kommentere disse.
Må ansette folk
I en tid med uro og usikkerhet om IT-ansattes fremtid, ønsker Sykehuspartner å rekruttere nye medarbeidere.
I disse dager har selskapet i alt 14 ulike stillingsannonser etter forskjellige IT-eksperter. Det søkes etter folk innen serverdrift, nettverksdrift, nettverk sikkerhet, konsulent til Network Operation Centre, enhetsleder nettsverksstøtte, konsulenter til applikasjonspakking og applikasjonsdrift.
– Sykehuspartner er en stor IKT-virksomhet og ansetter ressurser løpende når vi har behov, sier informasjonssjef Trude Julie Dommerrud i Sykehuspartner.
Les også: Svikten er mer omfattende