Opposisjonen krever klare tall for inndekning av de siste justeringene som regjeringen har lagt fram. Sent i går presenterte de tre regjeringspartiene en liste med påplussinger på nærmere 600 millioner i forhold til det opprinnelige tilleggsbudsjettet.
Inndekningen skal først og fremst skje ved å trekke ut mer i utbytte fra statsforetak som Posten, Veivesenet, Statkraft og Sjøkartverket. Men flertallet var misfornøyd med regnestykket da komiteen møttes klokken 13. De krevde en skriftlig oppstilling over inndekningen, og ikke bare en muntlig redegjørelse.
Dette skaffet så Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner. Komiteen tok deretter en tre timers pause, slik at opposisjonspartiene kunne gjøre seg opp en mening om de siste endringene, og ikke minst hvordan inndekningen skulle skje.
Frp like misfornøyd
Siv Jensen (Frp) er stadig like misfornøyd med det regjeringen har lagt fram, og sier at det ikke ligger noe i de siste påplussingene som kommer Fremskrittspartiet i møte. Hun utelukker derfor at Frp vil slutte seg til innstillingen.
- Dette er jo snarere å justere seg tilbake til Stoltenberg-regjeringens budsjett. Hva har da vitsen vært med et regjeringsskifte, spør hun.
Og Arbeiderpartiets Hill-Marta Solberg smilte da også mer enn de øvrige da finanskomiteen gikk hver til sitt. Jensen har liten sans for inndekning gjennom økt utbytte fra statsselskapene.
- Dette er harry-penger, ingen reell inndekning. Her justerer man altså ved å skvise ut mer penger fra selskaper som allerede er hardt presset fra før, sier hun.
Finanskomiteen har frist til klokken 21 med å bli ferdige med finansinnstillingen, men kan også bruke morgendagen hvis det er nødvendig. Innstillingen skal debatteres i Stortinget 27. og 28. november.
Satser på Frp
Regjeringspartiene håper at justeringene skal være tilstrekkelige til at Frp vil stemme subsidiært for budsjettet, og at statsminister Kjell Magne Bondevik slipper å stille kabinettsspørsmål.
Jensen vil verken spekulere i subsidiær stemmegivning eller kabinettsspørsmål, ut over det å fastslå at det er hav av forskjell mellom det regjeringen har lagt frem, og Frps krav.
Sanner vil heller ikke si noe om hva som kan skje under behandlingen i Stortinget, men legger til at regjeringen forsøker å komme Frp i møte.
Finanspolitiker Tore Nordtun (Ap) tar det for gitt at det ikke blir noe flertall bak innstillingen, men han tror heller ikke at det blir noen regjeringskrise.
"Frp-agn"
- De siste påplussingene er bare et agn til Frp i håp om å sikre deres subsidiære tilslutning, sier han til NTB.
Trepartiregjeringens siste forslag til statsbudsjett har en påplussing på 567 millioner kr. Av disse skal 310 millioner brukes til å bedre den sosiale profilen, inkludert gratis medisin på blå resept for eldre og uføre.
El-avgiften settes ned med 2 øre, og dette skal koste 130 millioner. Refusjonsordningen for ferjeansatte er beregnet til vel 100 millioner, og i tillegg skal domstolene få 10 millioner ekstra for å korte ned på køene.