NRK Meny
Normal

Fortsatt borgerlig flertall

I en fersk meningsmåling får Høyre og Fremskrittspartiet nok en gang rent flertall. De rødgrønne regjeringspartiene har tapt 20 mandater det siste året.

Erna Solberg og Siv Jensen

Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) kan se seg fornøyde med meningsmålingen for november. Både Høyre og Frp er relativt stabile.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

De blå og mørkeblå får 87 mandater på NRKs meningsmåling for november. Det er to flere mandater enn man trenger for å få flertall.

Både Høyre og Frp er relativt stabile, mens Arbeiderpartiet går tilbake 1,9 prosentpoeng. Også Senterpartiet går tilbake, mens SV går fram 2,1 prosent.

– Det mest oppsiktsvekkenede er at Frp holder seg på et stabil nivå, samtidig som Høyre stjeler velgere fra de rødgrønne, sier leder for samfunnsredaksjonen i NRK Kyrre Nakkim.

Partibarometer november 2010

Parti

November

Oktober

+/-

Ap

27,8%

29,7%

-1,9

Frp

23,1%

23,6%

-0,5

H

26,4%

26,3%

+0,1

KrF

4,6%

4,8%

-0,2

Rødt

1,1%

2,1%

-1,0

Sp

4,8%

5,1%

-0,3

SV

6,0%

3,9%

+2,0 

Venstre

4,9%

3,6%

+1,4 

Andre

1,3%

0,8%

+0,5 

Skylder på Stoltenberg

De rødgrønne har på meningsmålingene tapt 20 mandater siden stortingsvalget. Nakkim mener Jens Stoltenberg må ta mesteparten av skylden.

– Den rødgrønne regjeringens prosjekt var stø kurs, og det er salgbart til velgerne under en finanskrise, og når det er uro. Men krisen er over i Norge, og da forlanger velgerne noe mer, sier han.

– Velgerne vil ha noe nytt, og det har ikke regjeringen klart å selge. Arbeiderpartiet ikke ønsker å gjøre denne typen grep, som vil svekke budsjettbalansen og gjøre den økonomiske situasjonen vanskeligere. Her må nok Stoltenberg ta mesteparten av skylden, sier han.

Undersøkelsen er gjort av Norstat for NRK i 2-8. november. Feilmarginen er på opp til 3.5 prosentpoeng.

Video Kyyre Nakkim om NRKs partibarometer

VIDEO: Se hele intervjuet med leder for samfunnsredaksjonen i NRK, Kyrre Nakkim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger