Hopp til innhold

Forsvarssjefen må kanskje gå av

Forsvarssjef, Sverre Diesen, kan bli møtt med krav om at han må gå av når han møter til lukket høring i Stortingets forsvarskomité mandag.

Forsvarssjef Sverre Diesen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Fremskrittspartiets formann Siv Jensen har allerede krevd hans avgang, det samme har langt på vei Befalets Fellesorganisasjon gjort.

Diesen har blant annet fått kraftig kritikk for sine uttalelser om at «offiserenes bekymringer for pengekutt i Forsvaret var tøvete» og for å ha kritisert underordnede offiserer som mener seg «sviktet av forsvarsledelsen».

Høyre står bak statsråden

Erna Solberg

Erna Solberg stiller seg bak forsvarsministeren.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Høyre vil imidlertid ikke være med på noe mistillitsforslag mot forsvarssjefen.

– Vi forholder oss til forsvarsministeren. Det er hennes ansvar å sørge for at vi har et budsjett i balanse. Det blir feil av politikere å drive og avsette forsvarssjefen, sier Høyres leder Erna Solberg til NTB.

Hun får følge av sin partifelle Jan Petersen som er leder av Stortingets forsvarskomité.

– For min del blir det ikke en høring om omgangsformen i Forsvaret, understreker han overfor NTB.

Krever mer penger

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil imidlertid helt sikkert bli møtt med krav om mer penger til Forsvaret fra en samlet opposisjon. Kravet er bare blitt forsterket etter at forhandlingene om et bredt forlik om langtidsplanen for Forsvaret brøt sammen sist fredag.

Petersen har tidligere sagt at det kommer krisesignaler fra alle deler av Forsvaret, og han er ikke i tvil om at Forsvaret er grovt underfinansiert

– Både i revidert og i langtidsplanen må det kommer mer penger, understreker han.

Generalinspektøren for Hæren, Robert Mood, gjentok søndag overfor NRK at Hæren må dobles hvis den skal være bærekraftig de neste årene. Han tror store og langvarige utenlandsoperasjoner sliter på ressursene og mener Hæren er nedslitt, både når det gjelder personell og materiell.

Les også: Generalinspektøren mener Hæren må dobles

Se intervjuet med Mood i Søndagsavisa

Avviser pengekrise

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Anne-Grete Strøm-Erichsen mener Forsvaret har nok å rutte med.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Forsvarsministeren avviser kravene og sier at Forsvaret har nok å rutte med.

– Det er alltid slik at man kunne ønske seg mer penger, men det er ikke sånn at det alene løser alle problemer. Det er ingen pengekrise i Forsvaret. Det er nok av penger til og sikkerhet for våre styrker i utlandet, sa hun til NTB forrige uke.

Rødt-leder Torstein Dahle har også kastet seg inn i debatten. Han mener Norges forsvar ødelegges av krigen i Afghanistan, og at vinklingen på debatten om Norges forsvarsevne er helt feil.

– Det som ødelegger det norske forsvaret er ikke for små budsjetter. Det grunnleggende problemet er at Norges militære styrker stadig i sterkere grad preges av hensynet til deltakelse i angrepskriger og okkupasjon av andre land, sier han i en pressemelding. (©NTB)

AKTUELT NÅ