NRK Meny
Normal

Forsvarssjefen: – Vi feilet helt overfor publikum

OSLO MILITÆRE SAMFUND: Både forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen legger seg flate og tar selvkritikk for at folket ikke ble informert da Forsvaret hevet terrorberedskapen i går.

Forsvarssjef Harald Sunde

Forsvarssjef Harald Sunde innrømmer at Forsvaret ikke har gitt nordmenn nok informasjon. – Vi skal ikke bidra til unødig uro i befolkningen, sier han.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Der vi feilet helt, var informasjonen til publikum. Verden har forandret seg, folket har opplevd 22. juli, og vi lærte en lekse her, hvor vi selvfølgelig også skulle ha informert samfunnet om de tiltakene vi gjorde, sier forsvarssjef Harald Sunde til NRK.

I går kveld ble det kjent at terrorberedskapen i alle norske militærleirer er hevet til nivå A, noe som gjelder fremdeles. Det betyr blant annet økt årvåkenhet og skjerpet adgangskontroll.

Regjeringens sikkerhetsutvalg ble orientert om det som ble betegnet som «en mulig trusselsituasjon og håndteringen av denne», og sjef for operativ avdeling i Forsvarsstaben, Erik Gustavson, uttalte at «det er en situasjon som tilsier at vi hadde behov for å skjerpe årvåkenheten ved våre avdelinger i Norge».

Siden har Forsvaret vært svært sparsommelig med informasjon.

– Skal ikke bidra til unødig uro

Det har vakt reaksjoner, og i dag legger forsvarssjefen seg flat.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier mye kunne vært avverget med bedre informasjon.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Jeg tror alle innser at vårt samfunn endret seg 22. juli, og vi skal ikke bidra til unødig uro i befolkningen, sier Sunde.

Også forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tar selvkritikk på bakgrunn av den manglende informasjonen.

– Vi må erkjenne at tidene har endret seg. Da er det slik at å informere publikum er noe av det viktigste vi gjør, også for å forebygge at folk skal bli unødig bekymret, sier Strøm-Erichsen til NRK.

– Veldig mye kunne vært avverget hvis vi hadde vært bedre på informasjonen øyeblikkelig. Det tar vi selvkritikk på, legger hun til.

Forsvaret fikk informasjon fra flere kilder

Det er uklart hva som utløste skjerpingen av terrorberedskapen hos Forsvaret.

VG meldte i går at det skal ha vært frykt for terrorceller i utlandet som var årsaken, mens Dagbladet skriver at det var etterretningsinformasjon fra NATO som lå bak. En norsk eller nederlandsk militærleir skal ha blitt sett på som sannsynlige mål.

Kan du bekrefte at det var kilder i NATO som satte dere på sporet?

– Det var flere kilder som satte oss på dette sporet, sier forsvarssjef Sunde.

– Jeg kan ikke gå inn på detaljene i informasjonen, men det var informasjon av en sånn karakter at føre-var-prinsippet, som er beredskapsnivå A, ble utløst. Den samlede vurderingen var tilstrekkelig for at vi fant det riktig å heve vår beredskap.

– Hva var grunnlaget for å heve beredskapen?

– I norske militærleirer har vi våpenammunisjon og ikke minst militære kapasiteter som skal løse militære oppgaver og komme samfunnet til unnsetning dersom vi blir truffet av terrorisme. Derfor har Forsvaret en egen vurdering av beredskapsnivå hvor vi beskytter våre installasjoner, sier Sunde.

– Hadde vi ikke hatt denne beredskapen, kunne vi også ha blitt overrasket.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen hadde invitert pressen for å overvære fremleggingen av evalueringen av Forsvarets tilbud til veteranene, men måtte svare for håndteringen av den økte terrorberedskapen.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Avviser kritikk fra politiet

Politiet har kritisert Forsvaret for at de ikke var orientert før terrorberedskapen ble hevet i militærleirene. Forsvarssjefen avviser kritikken.

– Umiddelbart etter at tiltaket var iverksatt, ble også Politidirektoratet, inklusiv PST, orientert om det. Jeg vil ikke uttale med om varslingsrutinene internt i politiet, sier Sunde.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger