Hopp til innhold

Forsvarsplanen legges fram i dag

I dag kommer svaret på hvor mye regjeringen vil øke forsvarsbudsjettene med de kommende årene. Men også svaret på hvor baser og anlegg skal legges ned for å gi rom for nytt og kostbart utstyr.

SOlberg, Søreide og Brende

VENTER BRÅK: Statsminister Erna Solberg (H) er forberedt på bråk og skuffelse når regjeringen legger fram sin langtidsplan for Forsvaret fredag. Her med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Langtidsplanen blir lagt fram av statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og Frps nestleder Per Sandberg fredag klokken 12.

Da vil vi endelig få vite om forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen blir bønnhørt når han i sitt fagmilitære råd ba om 175 milliarder kroner ekstra til Forsvaret de kommende 20 årene.

Men selv med tilførsel av så mye friske midler foreslo Bruun-Hanssen å legge ned 15 baser og avdelinger.

Lekkasjer antyder at det kan bli færre nedleggelser, men at et betydelig antall forsvarsansatte må gå, selv om budsjettene øker.

Lover mer midler

Overfor NTB lovte forsvarsministeren tirsdag en «betydelig og substansiell» økning i forsvarsbudsjettet. Men ikke nok til at vi raskt kommer opp på NATO-målet om 2 prosent av BNP.

– På umiddelbar, kort sikt gjør det ikke det. Men det som ligger i våre planer, betyr at vi kommer til å bevege oss oppover, sa Søreide. I dag bruker Norge rundt 1,5 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar.

VG antydet onsdag at langtidsplanen vil bety påplussinger på 172 milliarder kroner de kommende 20 årene. Det er mer enn antydet i tidligere lekkasjer i Dagens Næringsliv, som har gått ut på 150 millioner i påplussinger.

Venter bråk

– Forsvarets langtidsplan er ikke ment å bidra til å gi regjeringen ro og fred. Vi må gjøre noen valg. Vi kunne gjort det behagelig for oss selv og latt være å ta de valgene. Men da hadde forsvarsevnen tapt, sier Solberg til VG.

Statsministeren vil ikke kommentere opplysninger fra planen som har dukket opp i norske medier de siste dagene. Derimot varsler hun store endringer i Forsvarets basestruktur.

– Valget står mellom å skape god norsk forsvarsevne eller ikke. Om vi ikke gjør endringer i basestrukturen, vil vi sitte igjen med et dårligere forsvar om noen år. I de siste langtidsplanene har man har kuttet i vedlikeholdet og tømt lagrene, og dermed har vi fått stadig mindre utholdenhet, sier Solberg.

Ansatte i Forsvaret hevder at regjeringen svekker forsvarsevnen. Torsdag meldte NRK at langtidsplanen inneholder nedleggelse av flere militærbaser.

Dette er listen NRK har over de viktigste kuttene:

  • Flystasjonen på Andøya forsvinner
  • Luftforsvarets tekniske skolesenter på Kjevik ved Kristiansand forsvinner
  • Kystjegerkommandoen utenfor Harstad forsvinner
  • Forsvarets musikkorps reduseres fra fem til tre
  • Det allierte treningssenteret Åsegarden avvikles
  • Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt blir nedlagt
  • LES OGSÅ: Anbefaler å samle Bell 412-helikoptrene på Rygge

Lyspunkt

AKTUELT NÅ