NRK Meny
Normal

Forsvarsministeren: – Lekkasjene et forsøk på å manipulere demokratiske prosesser

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide raser mot lekkasjene av hemmelige regjeringsnotater om Forsvarets fremtid til pressen. Hun sier at forsøkene på manipulasjon av prosessen ikke vil lykkes.

Ine Eriksen Søreide

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I Politisk kvarter på NRK P2 og i NRK1 kommer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide med harde karakteristikker i forbindelse med lekkasjene av interne papirer fra regjeringens indre liv, som er kommet på avveie.

– Det har nesten blitt et mønster at det kommer plantede lekkasjer i forbindelse med regjeringens viktige møter, med det formål å påvirke demokratiske prosesser. Det har ikke lyktes til nå, og det kommer ikke til å lykkes i fremtiden heller, sier Søreide.

Hun sier at alle ansvarlige politikere bør være opptatt av at slike åpenbare forsøk på manipulering ikke skal ha noen virkning.

– Det har ikke påvirket prosessene, det er det viktige poenget. Vi må diskutere det som regjeringen faktisk har lagt frem og de konklusjonene som er trukket, sier statsråden.

Hemmelige regjeringsnotater om Forsvarets fremtid og har kommet avisen Klassekampen i hende.

Dokumentene viser ifølge avisen at det ikke kommer store økninger i forsvarsbudsjettet for 2017, til tross for at det er første år i den varslede langstidssatsingen på Forsvaret.

Forslaget til langtidsplan for Forsvaret innebærer at forsvarsutgiftene skal økes med 165 milliarder kroner over 20 år.

Det er 41 milliarder mindre enn det Søreide ba om. På nyåret advarte hun sine regjeringskolleger om et betydelig svekket norsk forsvar i fremtiden, hvis ikke budsjettene blir økt kraftig.

Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt sa i går til Dagsavisen at det nå kan bli vanskelig å få til et bredt forsvarspolitisk forlik.

– Lekkasjene viser at en del av de viktigste utgiftene skyves frem i tid, og at langtidsplanen omfatter sjøforsvaret og luftforsvaret, mens hæren kommer i annen omgang. Jeg er bekymret over at det skyves på viktige avgjørelser, sier Huitfeldt i Politisk kvarter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger