Hopp til innhold

Forsvaret: Gjør det vi kan for å unngå helseskader

Forsvaret sier de gjør mye for å unngå helseskader hos de ansatte, og at det er omfattende systemer på plass for å sikre gode skip, fly og kjøretøyer.

Tom Simonsen

PERSONALDIREKTØR: Tom Simonsen arbeider med helse, miljø og sikkerhet i forsvarsledelsen og forteller at de tar sikkerheten til de ansatte alvorlig.

Foto: Peder Torp Mathisen / Forsvaret

– Vi gjør de vi kan for at våre ansatte ikke skal få skader på liv og helse, sier Forsvarets personaldirektør Tom Simonsen til NRK.

Fredag kunne NRK fortelle at over 30 prosent av de ansatte på Forsvarets marinefartøyer har dokumentert hørselstap.

Tallene stammer fra en studie gjort av forskere ved Universitetet i Bergen. Forskerne har også påvist svært høye støynivåer ombord på flere typer norske krigsskip.

Støy og andre negative helsefaktorer bekymrer Forsvarets sentrale hovedverneombud.

Krass bekymringsmelding

Faksimile: Årsrapport fra Forsvarets sentrale hovedverneombud

BEKYMRING: I årsrapporten fra Forsvarets sentrale hovedverneombud kommer det fram bekymring for innkjøp av nytt utstyr uten at helsehensyn blir tatt nok på alvor.

Foto: faksimile av Årsrapport for 2014 fra Forsvarets sentrale hovedverneombud

I en krass rapport sendt direkte til forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen kommer det fram at hovedverneombudet frykter for at det kan kjøpes inn skip og kjøretøyer som er helseskadelige for norske soldater.

– Vi er glade for at hovedverneombudet kommer med sin årlige rapport. For Forsvaret tar HMS på alvor både når det skal anskaffes nytt materiell, når vi er i operasjoner og i den daglige driften, sier personaldirektøren i Forsvaret.

Han vedgår likevel at det finnes erfaringer med problematiske utstyrsinnkjøp, men at de da tar tak i utfordringene.

– Ikke godt nok

Blant annet har NRK kunne fortelle hvordan ansatte må sove med hørselvern på ombord på skip der støynivåene er spesielt høye.

– Er det godt nok?

– Det er ikke godt nok hvis vårt personell lider eller blir utsatt for ytre påkjenninger utover de grenseverdiene. Derfor har Sjøforsvaret satt i gang et støyprosjekt, svarer personaldirektøren.

KNM Storm

STØY: KNM Storm er ett av skipene i Skjold-klassen der støy har vært en utfordring.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Forsvaret erkjenner at tallet med over 30 prosent som har hørselstap av de ansatte på Sjøforsvarets skip er for høyt, og sier de derfor tar saken veldig alvorlig og jobber med tiltak.

– Kan dere leve med at ansatte får skader på helsen for livet?

– Vi gjør det vi kan for at våre ansatte ikke skal få skader på liv og helse, svarer Simonsen.

– Trenger friske ansatte

Personaldirektøren forteller at undersøkelser viser hvordan de aller fleste er friske i Forsvaret, og at sykefraværet også er lavt.

For heller ikke Forsvaret selv ønsker at noen skal bli skadet på jobb.

– Det har alt å si for Forsvaret at vi har friske ansatte, sier Tom Simonsen.

AKTUELT NÅ