Hopp til innhold

Sender flere krigsskip til nord

Forsvaret sender flere krigsskip til nordområdene og øker patruljeringen. Årsaken er at land som Kina og Russland har vist en økt interesse for oljen, gassen og fisken i nord.

Video Forsvaret sender flere krigsskip til nord

SE VIDEO: Kilder i Forsvaret forteller om økt russisk og kinesisk aktivitet

Per Rostad

Informasjonssjef Per Rostad i Sjøforsvaret.

Foto: Ketil Jordan / NRK
Espen Barth Eide

Forsvarsminister Espen Barth Eide.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Sjøforsvaret følger med alle fartøy i kysten utenfor Norge. Alle mistenkelige flyginger og all fremmed militær aktivitet blir kartlagt.

De siste tiden har flere stater vist en økt interesse for å få tak i de rike naturressursene i havet utenfor Nord-Norge.

Kilder i Forsvaret forteller blant annet om en voksende kinesisk aktivitet i nord og bekrefter at den norske etterretningstjenesten følger nøye med på det som skjer.

Militære forstyrrer oljeinstallasjoner

– Det har fra tid til annen vært episoder som har vært utfordrende, sier Per Rostad som er informasjonssjef i Sjøforsvaret.

– Det har særlig vært i forbindelse med oppbringelse av utenlandske, kommersielle fiskefartøyer. Og det har tidvis vært militær aktivitet som har vært forstyrrende for oljenæringen vår.

– Er dette militær aktivitet som ikke er kjent for offentligheten?

– Det meste av det er kjent for offentligheten, sier Rostad, som ikke vil kommentere hvilke saker som ikke er kjent. Han vil heller ikke si om det er snakk om militære krenkelser av norske rettigheter.

Den nordnorske oljelobbyisten Johan Petter Barlindhaug har tidligere advart om at Norge bør vare på vakt. Han er i tvil om Norge er i stand til å ivareta de norske olje- og gassforekomstene.

Eide ønsker lavspenning

Forsvarsminister Espen Barth Eide sier det er store norske verdier som man nå må følge med på.

Han sier at trusselen ikke er akutt, men at det er helt tydelig at interessen er økende.

Forsvarsministeren sier det er viktig at Norge nå signaliserer et økt nærvær, samtidig som han ønsker at dette skal være et lavspenningsområde.

– Jeg tror russere og andre som er i område har forståelse for at Norge er mer til stede der nå, sier Espen Barth Eide.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ