Hopp til innhold

Forsvaret skal ha hatt øyekontakt med dronepiloten

Politiet etterforsker bredt etter droneobservasjonen ved gassanlegget Kårstø. Forsvaret skal på et tidspunkt ha hatt øyekontakt med dronepiloten.

Heimevernets soldater er på vakt i nærheten av Kårstø i Rogaland.

PÅ VAKT: Heimevernets soldater er på vakt i nærheten av Kårstø i Rogaland.

Foto: Kjell Bua

Klokken 21.30 torsdag kveld fikk politiet melding fra Forsvaret som er utstasjonert på Kårstø-anlegget til Equinor i Tysvær om mulig observasjon av en drone.

Politiet vet at dette er et gassanlegg som kan være av særskilt interesse, og ser alvorlig på hendelsen.

– Med tanke på sikkerhetssituasjonen som er i Europa nå, og at dette er et gassanlegg som har en sentral rolle i Europas energiforsyning, så er det naturlig at vi tar slike observasjoner på alvor, sier operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt Victor Fenne-Jensen til NRK.

Fredag formiddag skriver politiet i en pressemelding at ingen er pågrepet eller har status som mistenkt i saken.

Politiet etterforsker saken bredt. De ber publikum ta kontakt dersom de har opplysninger.

Vi gjør ulike undersøkelser, men ønsker ikke å si noe konkret om vår etterforskning. Politiet samarbeider videre med de aktørene det er naturlig å samhandle med, og prioriterer naturligvis dette høyt. Vi opprettholder vaktholdet og beredskapen rundt prosessanlegget som før, og vil ikke gå videre inn på hvilke tiltak vi gjør i denne saken, sier fungerende stabssjef Kjetil Lussand i Sør-Vest politidistrikt i pressemeldingen.

Les også Politiets teori: Dronene skal skape frykt og usikkerhet

Kystvaktskipet KV Sortland patruljerer foran Troll A

Det var Stavanger Aftenblad som meldte om saken først. Fredag skriver avisa at det var en stor drone, og at den ifølge en droneekspert vil være for stor for hobbybruk.

Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland har en viktig rolle av transport og behandling av gass og kondensat fra sentrale områder på norsk sokkel.

Forsvaret og dronepilot skal ha hatt øyekontakt

Ut fra opplysninger politiet har fått ser det ut til at dronen ble styrt fra et helt annet sted, minst 17 kilometer unna anlegget.

Det er observasjoner og informasjon som peker i retning av Rennesøy i Stavanger, som ligger på motsatt side av Boknafjorden.

– Vi kan selvsagt ikke utelukke at den ble styrt fra et annet sted, men indikasjonene gikk på at det var fra Rennesøy-siden av Boknafjorden, sier Fenne-Jensen.

AVSTAND: Gassanlegget Kårstø ligger nord for Boknafjorden i Rogaland. Politiet tror dronen ble styrt fra sørsiden, ved Rennesøy i Stavanger.

Politiet var på plass på begge sider av Boknafjorden. Forsvaret gjorde en observasjon som kan ha vært av en mulig dronepilot.

– Forsvaret hadde observasjon av dronen og en mulig dronepilot, men de mistet observasjonen etter relativt kort tid, sier Fenne-Jensen.

Forsvaret skal på et tidspunkt ha hatt øyekontakt med den som var operatør av dronen. Etter hvert mistet de denne kontakten.

Stabssjef Lussand sier at politiet er kjent med denne opplysningen, men vil ikke gå nærmere inn på det.

– Jeg ønsker ikke å gå mer i detalj. Etterforskningen vil avdekke hvorvidt dette var korrekt eller ikke, sier han.

Les også Russer arrestert: Tatt med to droner på Storskog

Norsk-russiske grensa ved Storskog

Vil ikke kommentere enkeltobservasjoner

Det er Equinor som er teknisk driftsansvarlig for Kårstø. Informasjonsdirektør Sissel Rinde sier selskapet ikke kommenterer på enkeltobservasjoner av droner.

Sissel Rinde, informasjonsdirektør i Equinor

Sissel Rinde i Equinor.

Foto: EQUINOR

– Vi rapporterer til politiet når vi ser droner, sier hun.

– Når vil Equinor eventuelt heve beredskapen ved olje- og gassanleggene?

– Rutinene ble endret i forbindelse med det økte sikkerhetsnivået. Jeg kan ikke uttale meg om når vi eventuelt hever beredskapen igjen, sier Rinde.

Gassco er operatør på Kårstø. Pressekontakt Anne-Sofie Hagland sier de samarbeider tett med myndighetene om sikkerhetsnivået ved anlegget.

– Politiet og Forsvaret har aktiviteten knyttet mot det. Et eventuelt økt sikkerhetsnivå er ikke noe jeg kan kommentere på, det er en beslutning som blir tatt av myndighetene.

Forsvarsdepartementet henviser til politiet for kommentarer.

Innsatsleder Hans Christian Dahl ved Kårstø

Innsatsleder Hans Christian Dahl i Sør-Vest politidistrikt er fredag på plass ved Kårstø.

Foto: Håkon Mannsåker / NRK

Store politistyrker

Store politistyrker var bevæpnet da de rykket ut til begge sider av Boknafjorden natt til fredag.

– Når vi ikke vet hvem, om det er én eller flere personer eller hvilket miljø og intensjonen er, må vi ta høyde for alle hypoteser. Som et forebyggende tiltak er politiet bevæpnet i denne innsatsen, forteller Fenne-Jensen.

Politiet sjekket blant annet kjøretøy i området.

– Vårt hovedmål i disse timene aksjonen pågår er å få det verifisert og identifisere dronen, dronepilot, personer og eventuelle kjøretøy, sier han.

Politiet stanser alt av biler på E39 nord for mastafjord tunellen ved Rennesøy

Torsdag kveld stanset og kontrollerte politiet alle biler på E39 nord for Mastrafjordtunnelen ved Rennesøy.

Foto: Heidi Karin Gilje Skog

Har fått interessante opplysninger

Like etter klokken 01.00 natt til fredag avsluttet politiet den operative innsatsen ved Boknafjorden.

– Vi har jobbet et par timer, og har nå avsluttet den operative innsatsen. Dette fortsetter nå i etterforskning- og etterretningssporet, forteller politiets innsatsleder på stedet, Fritz Arne Lilleskog.

Politiet opplyser til NRK at de avsluttet nattens aksjon med negativt resultat.

– Det vil si at vi ikke kom i kontakt med dronepilot, personer eller kjøretøy, sier operasjonsleder Fenne-Jensen.

Politiet sier de har fått en del interessante opplysninger.

– Vi har en del opplysninger i saken som er av interesse. Både når det gjelder observasjoner og mulig videoopptak. Dette er materiale som vi har mottatt og som vil gå inn i den videre etterforskningen av saken, sier Fenne-Jensen.

Flere hypoteser

– Nordsjø- og miljøseksjonen i vårt politidistrikt har ansvaret sentralt for etterforskningen av droneobservasjoner som er gjort på sokkelen og ulike landanlegg den siste tiden, sier han.

Politiet har flere hypoteser i sitt arbeid med å få identifisert hvem som kan stå bak.

– I den ene enden av skalaen så kan det være fremmede makter, i den andre enden kan det være en som har det som hobby. Imellom der kan det være ulike aktører, sier Fenne-Jensen.

Politiet ber publikum som kan ha opplysninger om å ta kontakt.

– Så lenge vi ikke fikk kontroll på denne dronepiloten i går kveld og i natt må vi ta høyde for hele spekteret av hypoteser, og her kan publikum komme med opplysninger for å hjelpe oss med å opplyse saken, sier operasjonslederen.

Les også Sjøforsvaret: – Vi går fra en fredelig tilværelse til en mer skjerpet situasjon

F-35 over Draugenfeltet

AKTUELT NÅ