Hopp til innhold

Forsvaret forfalsker nettprofiler

Forsvaret vil rekruttere soldater med en Facebook-kopi der de har opprettet profil til 60.000 norske 17-åringer med informasjon de vet er falsk.

Futurebook.no

Skjermdump fra Futurebook.no

Foto: Futurebook.no

De mange tusen 17-åringene er heller ikke bedt om tillatelse fra Forsvaret, og de ble ikke informert om nettsiden på forhånd, skriver VG Nett .

Fri fantasi i Forsvaret

De falske profilene på Forsvarets nettsted Futurebook inneholder korrekte opplysninger om ungdommenes navn, fødselsdato og bosted, men alt annet er fiktivt.

Forsvaret har gitt 17-åringene en venneliste med rundt 20 personer - jevnaldrende som de ikke kjenner - og det er lagt ut falske meldinger som det ser ut som 17-åringene har skrevet selv.

I tillegg er det postet artikler og videoer, og det står meldinger om at de er blitt tagget i bilder, alt er informasjon som Forsvaret har funnet på selv.

– De stjeler navnet ditt

En mor reagerer kraftig på Forsvarets forsøk på å fange ungdommenes interesse.

– De stjeler navnet ditt. På andre nettsteder, som Facebook og Nettby, ville du ha blitt kastet ut hvis du ble tatt for å lage en falsk profil, sier June Beth Rovik til VG Nett.

– Ønsker å komme til ungdommen der de er

Brigader i Vernepliktsverket, John Einar Hynaas, forsvarer imidlertid siden.

– Vi går nye veier i Forsvaret. Vi ønsker å komme til ungdommen der de er, det er i sosiale medier. Det gjør at de blir nysgjerrige, sier han og legger til at de er forberedt på slakt.

– Dette er helt nytt. Vi er forberedt på alt. Vi vet ikke sånt før vi får tilbakemeldingene. Men hvis vi kan vekke nysgjerrigheten og forberede ungdommene til sesjon, er vi fornøyde.

Dersom tenåringene ikke vil være med i prosjektet, må de selv logge seg inn og slette profilen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger