Forsvaret er tyst om helikoptrene

Oslo-politet ba uformelt om helikopterbistand fra forsvaret 20 minutter før massakren på Utøya hadde startet. Forsvarets helikopter var likevel ikke i lufta før etter at terroristen var pågrepet.

Forsvarets Bell sp-412 helikopter

Det tok tid før forsvarets helikoptre fra 720-skvadronen var i lufta etter terrorangrepene fredag 22.juli.2011. Her sees et av helikoptrene til Forsvaret under trening over Østfold.

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

Oberst Petter Lindqvist ved Forsvarets operative hovedkvarter bekreftet selv til Dagsavisen at militærhelikoptrene fra 720-skvadronen ikke var i lufta før gjerningsmannen ble tatt på Utøya.

Petter Lindqvist

Oberst Petter Lindqvist

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

Men han vil ikke si hvor lang tid det tok før forsvarets helikoptre var i lufta.

– Vi har ikke og vi vil ikke gå ut med detaljer knyttet til eksakte tider når forsvaret satte sine ressurser i bevegelse, sier Lindqvist til NRK.

– Et fartøy fra Ørland hovedflystasjon i Sør-Trøndelag var på vei til hovedstaden med et IED -team med bombeeksperter til Oslo kl. 15.50, opplyste Lindqvist likevel til Aftenbladet.no forrige uke.

Hør intervjuet med kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberst Petter Lindqvist.

– Ba om bistand klokka 16.50

Politiet hadde allerede klokka 16.50 uformell kontakt med forsvaret om helikopterbistand etter terrorbomben ved regjeringskvartalet.

Det sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo-politiet til NRK.

Politiets eget helikopter kunne ikke frakte spesialstyrker og sto dessuten på bakken det meste av den 22.juli fordi mannskapene hadde ferie.

– Vi har registrert en telefonkontakt mellom beredskapstroppen og sjef i 720- skvadronen angående helikopterbistand kl 16.50. Det ble holdt løpende kontakt etter det, sier Fredriksen.

Hvis kontakten ble opprettet så tidlig som klokka ti på fem, hvorfor kunne ikke de bistå med å frakte politifolk over til Utøya?

– De har også en beredsskapsordning som gjør at man ikke står klar til enhver tid med sine ressurser. Den beredskaps–ordningen kan jo de redegjøre for selv, men det er slik samfunnet er innrettet, sier Fredriksen.

– Tidspunkt er gradert informasjon

Forsvaret vil derimot ikke opplyse hvor raskt de kan ha et helikopter i lufta dersom politiet ber om hjelp i en krisesituasjon.

– De detaljene er gradert informasjon så det vil vi naturligvis ikke gå inn på, sier Lindqvist.

Gradert, men ganske relevant i situasjoner som dette?

– Ja, det er nok riktig det. Men det er ikke desto mindre gradert informasjon for forsvaret, sier Lindqvist.

SISTE NYTT

Siste meldinger