Forsvaret avlyste seminar med israelsk offiser

Det norske forsvaret inviterte en israelsk offiser til et seminar om spesialoperasjoner. Nå er hele seminaret avlyst.

Video Forsvaret inviterte israelsk offiser

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Forsvarsstaben har avlyst et seminar hvor en israelsk offiser skulle ha deltatt, i lys av situasjonen i Midt-Østen.

Da Forsvarets stabsskole inviterte til et internasjonalt seminar om spesialoperasjoner, var målet å lære å forstå dem bedre. Én av dem som skulle delta var en offiser i det israelske forsvaret.

Men Forsvarsdepartementet ba Forsvarets stabsskole om å stryke offiseren fra programmet.

– I denne spesielle sammenhengen, altså en spesialstyrkeoberst som skulle snakke om erfaringene fra Libanon 2006, så synes vi det var helt unaturlig, sier statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet til NRK.

– Vi kan ikke se at vi skal lære noe av den operasjonen fra Israel. Dette var en operasjon Norge tok sterk avstand fra da den skjedde i 2006, sier statssekretæren.

Etter at NRK begynte å jobbe med saken torsdag, har ikke bare den israelske offiserens deltagelse blitt strøket. Forsvarsstaben opplyser at de har valgt å avlyse hele seminaret, i lys av situasjonen i Midtøsten.

– Akkurat i denne saken synes jeg vel egentlig at godt skjønn ville ha tilsagt at man ikke skulle ha tatt ham inn i dette programmet, sier Barth Eide.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Espen Barth Eide

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Statssekretær Espen Barth Eide forklarer hvorfor Forsvarsdepartementet ba Forsvarets stabsskole om å stryke den israelske offiseren fra programmet.

Skrev kritisk oppgave

Oberstløytnant Palle Ydstebø, som har vært med på å utarbeide programmet for Forsvarets stabsskole, bekrefter at offiseren skulle delta.

– Han har, mens han var student ved den amerikanske hærens høyskole, skrevet en kritisk oppgave om krigen i Libanon i 2006 med vekt på spesialoperasjoner, sier Ydstebø til NRK.

Tidligere i år kunne NRK fortelle at det israelske og det norske forsvaret ønsker økt militært samarbeid.

Bård Vegar Solhjell

– Vi må kanskje passe på, i fortsettelsen, at vårt forsvar lærer fra andre militære systemer og situasjoner enn de det israelske forsvaret er involvert i, mener SVs Bård Vegar Solhjell.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Det er tydelig at de oppfatningene finnes blant enkelte i Forsvaret. Men det som er viktig, er at den politiske ledelsen som styrer over Forsvaret ikke mener det, sier SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell til NRK.

– Vi må kanskje passe på, i fortsettelsen, at vårt forsvar lærer fra andre militære systemer og situasjoner enn de det israelske forsvaret er involvert i, mener han.

Les også: Ønsker israelsk og norsk militærsamarbeid

Invitert som privatperson

Ydstebø sier den israelske offiseren skulle komme som privatperson, ikke som representant for det israelske forsvaret.

– Hvis vi hadde bedt en representant for det israelske forsvaret om å komme, så hadde jeg forstått at folk ville ha reagert, sier oberstløytnanten.

– Men han er jo ansatt i det israelske forsvaret?

Ja, for all del. Men han kommer da som den personen han er, med den fagkunnskapen han har, ikke som en representant for det israelske forsvaret, mener Ydstebø.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger