NRK Meny
Normal

Forsvarer: – Jensen har vært på pinebenken lenge nå

Riksadvokaten har avgjort påtalespørsmålet i saken mot politimannen Eirik Jensen. Saken er sendt over til Spesialenheten, som sier de ikke vil varsle partene før etter helgen.

Eirik Jensen under bokslipp

AVGJORT: Saken mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen er avgjort av Riksadvokaten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Advokat Arild Holden i retten

MÅ VENTE: Arild Holden, som representerer Eirik Jensen, sier til NRK at hans klient ville foretrukket å få avgjørelsen i dag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Nesten to år har gått siden Eirik Jensen ble pågrepet i garasjen ved sin tidligere arbeidsplass, på politihuset på Grønland i Oslo.

I dag gjorde Riksadvokaten det klart at de har sendt saken mot Jensen, som er siktet for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse, over til Spesialenheten for politisaker.

Spesialenheten sier de vil varsle partene over helgen.

– Vi har mottatt Riksadvokatens avgjørelse. Vi vil kommunisere den avgjørelsen videre til partene neste uke. Noen kommentarer ut over det har vi ikke, sier Jan-Egil Presthus i Spesialenheten til NRK.

– Håper på mer etterforskning

Arild Holden, som sammen med John Christian Elden forsvarer Jensen, sier han ikke har fått vite hva Riksadvokaten har landet på.

– Hvordan er det for Jensen å bli holdt på pinebenken til mandag?

Det hadde vært ønskelig at vi hadde fått vite dette nå. Men vi forstår det slik at vi får vite det på mandag. Han har vært på pinebenken lenge nå, så tre dager til har ikke avgjørende betydning, sier Holden.

I tillegg til alternativene tiltale eller henleggelse, kan Riksadvokaten også kreve ytterligere etterforskningsskritt. Holden sier noe overraskende at han håper på det siste.

Jeg har hele tiden ment at saken har vært mangelfullt etterforsket. Jeg håper at Riksadvokaten har sett dette også, sier Holden.

– Du håper på videre etterforskning?

Det er det jeg håper, sier Holden.

Anbefalte tiltale

Etterforskningen av et omfattende narkotikanettverk, ledet av bærumsmannen Gjermund Cappelen, ga politiet mistanke om at Jensen ikke hadde fulgt reglene som politimann.

Etter drøye tre måneder i varetekt ble Jensen løslatt. Korrupsjonssiktelsen ble opprettholdt, og i oktober 2014 utvidet til å også omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse.

Etterforskningen av saken ble avsluttet i månedsskiftet august/september i fjor høst. 19. oktober sendte Spesialenheten for politisaker sin innstilling til Riksadvokaten etter å ha brukt halvannen måned på å gjennomgå etterforskningsmaterialet.

Ifølge TV 2 anbefalte Spesialenheten at det reises tiltale. Jensens forsvarer John Christian Elden har på sin side argumentert overfor Riksadvokaten hvorfor saken etter hans mening bør henlegges.

Gjermund Cappelen

SAMARBEID: Politiet mener Eirik Jensen hjalp narkobaronen Gjermund Cappelen med å smugle store mengder hasj inn i Norge.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Rettssak berammmet

Cappelen har i avhør med politiet forklart at Jensen skal ha mottat penger og tjenester i bytte mot informasjon som gjorde den omfattende narkotikasmuglingen mulig. Cappelen anslår selv at han har smuglet inn mellom 20 og 25 tonn hasj til Norge over 20 år.

I november i fjor ble seks menn i Cappelens nettverk dømt til mellom fem og 16 års fengsel for besittelse og salg av store mengder hasj. Også Cappelen ble funnet skyldig, men utmålingen av straff ble utsatt i påvente av en tiltalte for innførsel, da denne saken også omfatter Eirik Jensen.

Gjermund Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, har ikke besvart NRKs henvendelser fredag.

Oslo tingrett har allerede satt fire måneder til rettssaken mot Cappelen og Jensen, som etter det NRK forstår har planlagt oppstart i august.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger