NRK Meny
Normal

Forsvarer om 33-åring: – Han har spart i 10 år for få å råd til en Ferrari

OSLO TINGRETT (NRK): 33-åringen som er utpekt som hovedmann i det såkalte budbilnettverket nekter straffskyld og sier dyre biler ble kjøpt for lovlige midler.

Steinar Stenvaag

Steinar Stenvaag forsvarer mannen som skal ha hatt en hovedrolle i det kriminelle budbil-nettverket.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Fredag ble seks av de mest sentrale personene i det angivelige kriminelle nettverket fremstilt for fengsling i Oslo tingrett. 15 personer har blitt løslatt, opplyser Kripos fredag.

Etter det NRK erfarer er en 33-åring med bakgrunn fra Sri Lanka utpekt som hovedmann i nettverket. 33-åringen er i likhet med flere av de andre siktet etter mafiaparagrafen. Han har tidligere blitt fremstilt som en suksesshistorie i mediene, etter å ha drevet firmaer som opererer innen budbilbransjen og renhold.

Mannen ble fredag varetektsfengslet i fire uker, med medieforbud. Steinar Stenvaag, som representerer mannen, sier han anket kjennelsen på stedet, og at mannen nekter straffskyld.

– Han kjenner seg ikke igjen som noen hovedperson i dette. Han kjenner seg ikke igjen i rekken av navn som er nevnt som hovedpersoner, og han kjenner ikke til at han har deltatt i noe organisert miljø.

Biler taues fra 33-åringens adresse

En av 33-åringens biler taues bort i forbindelse med politiaksjonen onsdag.

Foto: Mari Reisjå / NRK

– Dumt å vise fram bilene

Politiet beslagla flere biler ved 33-åringens adresse i forbindelse med med den storstilte aksjonen onsdag. Undersøkelser NRK har gjort viser også 33-åringen disponerer flere dyre kjøretøy og eiendommer i millionklassen.

Ifølge Steenvaag er bilene kjøpt med lovlige midler.

– Han innser jo nå at det har vært dumt å vise fram disse bilene på denne måten, men han har hatt en interesse for det. Han drikker ikke, han røyker ikke og han har spart i 10 år for å få råd til en Ferrari, sier Steenvaag.

Ifølge forsvareren kjenner ikke 33-åringen til navnene på de andre hovedsiktede. Stenvaag hevder det er ett tilfelle av dumskap som er årsaken til hans klient nå har havnet i politiets søkelys.

– Han sier at han har vært dum i et konkret tilfelle. Men han kan ikke se at denne dumskapen har vært kriminell. Dette innebærer at han har forvaltet en bankbrikke, eller bank-ID for noen andre.

– Dårlig pokerhånd

Stenvaag sier han er svært skeptisk til politiets bevisgrunnlag.

– Man skulle tro at når politiet har holdt på med kommunikasjonskontroll i over et halvt år, burde de ha gode kort på hånda. Det jeg ser så langt, er en veldig dårlig pokerhånd, sier Steinar Stenvaag, som forsvarer 33-åringen, etter fengslingsmøtet.

Rundt 200 personer fra politiet og støtteetater var onsdag involvert i den svært omfattende aksjonen mot det politiet mener er et multikriminelt nettverk tilknyttet budbilbransjen. Torsdag hadde 21 personer blitt pågrepet, både norske og utenlandske statsborgere. Lånebedragerier, skatteunndragelse og urettmessige NAV-stønader er blant forholdene Kripos mener nettverket har drevet med over en periode på rundt to år.

Det angivelige kriminelle nettverket skal hovedsakelig ha operert fra Oslo og Romerike. Flere av dem som fremstilles fredag har bakgrunn fra Sri Lanka.

I tillegg til 33-åringen, ble en 35-åring som delvis erkjenner straffskyld varetektsfengslet i fire uker fredag. En 20-åring som også er siktet i saken godtok fengsling i to uker.

En 42-åring, 49-åring og 37-åring ble varetektsfengslet i fire uker med to ukers isolasjon.

Politiadvokat Håvar Undeland fra Kripos ønsket ikke å kommentere fengslingen før rettsmøtene, som ble holdt for lukkede dører.

Over 200 personer fra blant annet Kripos, Nav og Økokrim var involvert i storaksjonen. Foto: Kripos

TATT AV POLITIET ONSDAG MORGEN: Her aksjonerer politiet mot hovedmannen i det politiet beskriver som et kriminelt nettverk. FOTO: Politiet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger