Hopp til innhold

Forsvarer mener det er lite vits å kreve tilbake penger fra Kristin-dømt

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): I 2003 fikk Henning Hotvedt en halv million kroner i erstatning fra staten etter å ha blitt frikjent for drapet på Kristin Juel Johannessen.

Brynjar Meling i Kristin-saken

– KAN IKKE BETALE: Forsvarer Brynjar Meling påpeker at det ikke har noen hensikt å kreve tilbakebetalt en halv million kroner av en mann som ikke har noen penger å betale med.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Henning Hotvedt, som er kjent skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen (12), ble torsdag dømt til 13 års fengsel. Bakgrunnen for dommen, som ble anket på stedet, er en lang rekke rettsprosesser.

Hotvedt ble siktet for drapet allerede i mai 2000. I 2001 ble han dømt til tolv års fengsel, men ble siden frifunnet i forkant av ankebehandlingen. Dette fordi påtalemyndigheten trakk saken da det viste seg at et hår fra åstedet likevel ikke stammet fra ham.

– Har ingen penger

Noen måneder etter frifinnelsen fremmet Hotvedt krav overfor retten på å få en million kroner for tort og svie. Han ble tilkjent erstatning på 500.000 kroner, og spørsmålet etter dagens domfellelse er om staten, ved Justis - og beredskapsdepartementet kan kreve disse pengene tilbake.

Det er ingen vits å kreve dem tilbake, mener Hotvedts forsvarer Brynjar Meling.

– Ja, vi får se om det kommer et krav. Og om det har noen hensikt, dersom han blir sittende i fengsel, å kreve tilbake penger av en person som ikke har noen penger å betale med, sier Meling retorisk.

Det er straffeprosessloven som gjør det mulig for Justis- og beredskapsdepartementet å kreve erstatningen tilbakebetalt ved domfellelse.

– Når det gjelder tidligere lignende tilfeller, er dette ikke kjent for Justis- eller beredskapsdepartementet, skrev Anders Bortne, kommunikasjonsrådgiver i departementet, i en e-post til NRK i sommer.

NRK har vært i kontakt med Justisdepartementet, som ikke har mulighet til å besvare spørsmålet torsdag ettermiddag.

«Ikke økonomisk evne»

Departementet har ikke ønsket å kommentere saken inntil endelig dom foreligger, men juseksperter sa til Dagbladet i forrige uke at det vil være «uakseptabelt» om pengene ikke tilbaketales.

Lagmannsretten kom til torsdag til at Henning Hotvedt ikke skal betale saksomkostninger. Det ble da lagt vekt på at 40-åringen er idømt en lang fengselsstraff, uten å ha «økonomisk evne til å bære saksomkostninger».

Forsvarer Brynjar Meling påpeker at hans klient nekter straffskyld, og at Hotvedt derfor anket på stedet.

Ifølge Meling vil anken trolig gjelde både straffutmåling og saksbehandlingsfeil.

Brynjar Meling om anken om straffeutmåling etter at Henning Hotvedt med dømt til 13 års fengselfor drapet på Kristin Juel Johannessen

Håper på ny behandling

Høyesterett kan ikke ta stilling til skyldspørsmål på nytt, men kan sende saken tilbake til en lavere rettsinstans - dersom man finner at det er begått feil i behandlingen av saken.

Dette er dette den drapsdømte 40-åringen nå setter sin lit til, forklarer Meling.

– Der et prinsipielt spørsmål i denne saken - fordi det er første gang gjenopptar en straffesak - om det er riktig å si at det er lagmannsrettens dom fra forrige gang som er gjenopptatt, eller om konsekvensen av frifinnelsen i 2003 var at også tingrettens dom forsvant, sier Meling.

– I så fall burde man begynt om igjen fra det første sporet. Spørsmålet er prøvd to ganger, når dette viktige DNA-beviset bare har blitt prøvd en gang, sier Meling.

I juli 2015 ble Hotvedt pågrepet på nytt og siktet for forsettlig drap, etter at nye DNA-analyser gjorde at rettsmedisinerne fant hans DNA på Kristins fingernegler.

– Stor betydning med punktum

Statsadvokat Alf Martin Evensen fikk torsdag medhold i at Henning Hotvedt skal straffes ett år hardere enn han ble i Larvik tingrett i 2003.

Samtidig er han påpasselig med å påpeke at endelig punktum i saken ikke er satt.

– Jeg tror dette har aller størst betydning for familien, men for politiet og lokalbefolkningen har det også stor betydning at det nå er satt et foreløpig punktum i denne saken, sier Martinsen.

AKTUELT NÅ