NRK Meny
Normal

Forsvarer for terrorsiktet: – Vagt bevismateriale

OSLO TINGRETT (NRK): En av de siktede erkjenner å ha kjennskap til mulla Krekar, men nekter for at de planla noe kriminelt sammen.

Terrorfengsling Krekar

PSTs politiadvokat Signe Alling (t.v.) og forsvarer for en av de siktede, Elise Gedde Metz. Metz mener det er vanskelig å skjønne hva italienske myndigheter baserer siktelsen mot hennes klient på.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Pågrepet sammen med Krekar

38-åringen, som er bosatt i Fredrikstad, er opprinnelig fra samme område som Krekar.

Foto: Privat / NRK

Mulla Krekar og de to andre mennene som ble pågrepet torsdag etter anmodning fra italiensk politi fremstilles for varetekt fredag.

Av de tre var en 42 år gammel mann fra Drammen, som er irakisk statsborger, første mann ut. Han ankom rettslokalet kvart over ett, iført sort t-skjorte og joggebukse. Han må følge rettsforhandlingene ved hjelp av en tolk.

Han er etter det NRK erfarer et ubeskrevet blad for Politiets sikkerhetstjeneste.

– Overrasket

42-åringens forsvarer, Elise Gedde Metz, sier hennes klient kjenner Krekar, men nekter straffskyld.

– Han har kjennskap til Krekar som person, men er veldig uenig i at de har bedrevet noen form for kriminell virksomhet sammen, sier hun.

Italiensk påtalemyndighet mener mulla Krekar har vært leder for et internasjonalt terrornettverk, der to de andre mennene – i likhet med et titalls pågrepne over hele Europa – har vært medlemmer.

Metz sier hennes klient opplever hele saken som veldig overraskende, og beskriver bevismaterialet fremmet mot 42-åringen av italienske myndigheter som «veldig vagt».

– Det er vanskelig å få tak på hva de egentlig baserer den avgjørelsen på, sier hun.

Lukkede dører

Dommer Finn Haugen kom etter en kort vurdering frem til at de tre fengslingsmøtene fredag skal gå for lukkede dører. Dette til tross for innvendinger fra flere medier til stede.

PST har ønsket dette på grunn av faren for bevisforspillelsesfare. Haugen sa også at den siktede selv skal ha ønsket at pressen blir sendt på gangen.

– Det er ikke oppsiktsvekkende at det vil bli lukkede dører når det er snakk om begjæringer fra utlandet, sa dommeren før han tok beslutningen.

Kan ikke utleveres under soning

Haugen forklarte før pressen ble kastet ut at dagens fengslingsmøte kun omhandler fengslingen, ikke utleveringsspørsmålet. Han gikk deretter gjennom en rekke regler for utlevering, og slo blant annet fast at man ikke kan utleveres dersom man soner i en annen sak. Dette er tilfelle for Krekar.

Halvannet døgn etter at mulla Krekar og to andre personer ble pågrepet etter anmodning fra italiensk politi, fremstilles de tre for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Først ut er den 42 år gamle irakiske borgeren bosatt i Drammen, deretter følger en 38 år gammel norsk statsborger bosatt i Fredrikstad.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sikkerhet Krekar-fengsling

Det var sikkerhetskontroll på vei inn til dagens fengslingsmøter.

Foto: Olav Døvik / NRK

Frykter bevisforspillelse

– Vi kommer til å be om at alle tre varetektsfengsles i fire uker, med brev- og besøkskontroll, fortalte PSTs politiadvokat Signe Alling til pressen før fengslingsmøtene fredag.

Både norske og italienske myndigheter frykter bevisforspillelse og unndragelsesfare, og ønsker å unngå at de tre kommuniserer med andre som kan påvirke etterforskningen mens de er fengslet.

De er siktet etter flere italienske straffebestemmelser som etter norske forhold tilsvarer det å inngå terrorforbund.

Spørsmålet om utlevering – som ikke er aktuelt for 38-åringen som er norsk statsborger – vil retten først ta stilling til når det foreligger en formell utleveringsbegjæring fra italienske myndigheter.

38-åringens forsvarer Truls Dramer sa torsdag han stiller seg uforstående til siktelsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger