NRK Meny
Normal

Forsvarer ber Riksadvokaten gi Ndure-saken til nytt politidistrikt

Mette Yvonne Larsen har ikke tillit til politiets etterforskning i Ndure-saken, men får ikke medhold av Oslo statsadvokatembeter. – Jeg gir meg ikke før jeg må, sier forsvareren.

Ndure og beslagsrapport

KORT RAPPORT: Forsvarer Mette Yvonne Larsen reagerer på at rapporten etter undersøkelsene av singleten Ndure hadde på seg kvelden han ble pågrepet utgjør halvannen linje.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Rettssaken mot Jaysuma Ndure ble forrige uke utsatt etter fire dager i Nedre Romerike tingrett.

Grunnen var tvil om ekssamboeren har fått utført en spesiell type hudbehandling, og om denne kan ha gitt de røde prikkene kvinnen hadde på halsen Ndure ble pågrepet.

Nettavisen meldte onsdag at forsvareren har bedt statsadvokaten oppnevne et såkalt settepolitidistrikt for å gjennomføre videre etterforskning i saken.

– Jeg har ikke tillit til at politidistriktet vil håndtere dette på en objektiv måte, sier Larsen til NRK.

Kastet Ndures singlet

Bitemerke på kroppen til Jaysuma Ndure

IKKE UNDERSØKT: Politiet skal nå oppnevne en odontolog, for å finne ut om merkene på Ndures rygg kan stamme fra samboeren.

Foto: Privat / NRK

Forsvareren reagerer blant annet på at singleten Ndure brukte natten han ble pågrepet, 8. november 2014, ble kastet før den ble testet for DNA.

En tid etter at Ndure ble pågrepet, fant en lege ut at han hadde et bitemerke på ryggen. Han anmeldte derfor ekssamboeren for vold, en anmeldelse som senere ble henlagt.

Politibetjent Karoline Dieseth forklarte i retten at singleten ble undersøkt med det blotte øye. I rapporten fra undersøkelsen, som er på halvannen linje, heter det at «det var ingen merker eller bitt på singleten».

«Beklagelig»

Statsadvokat Nina Harboe Jensen Søndersrød har nå kommet til at det ikke er grunn til å oppnevne et settepolitidistrikt.

I et brev, som NRK har fått tilgang til, viser statsadvokaten til at Ndure i sine første samtaler med politiet ikke fortalte at han hadde blitt bitt.

Statsadvokaten mener det er «beklagelig» at singleten ble destruert før etterforskningen mot ekssamboeren var fullført, men påpeker at Ndure selv samtykket til dette.

Larsen reagerte i retten forrige uke på at det bare var Ndure, og ikke forsvareren, som ble spurt om singleten kunne kastes. Etter utsettelsen har hun også begjært tannavstøpning av ekssamboeren.

Halsen til Ndures ekssamboer

STRIDENS EPLE: Forsvarer Mette Yvonne Larsen mener prikkene samboeren hadde på halsen kvelden Ndure ble pågrepet kan ha stammet fra en hudbehandling.

Foto: Politiet / Politiet

Tar saken til Riksadvokaten

Larsen er også kritisk til at påtalemyndigheten nå har foreslått å oppnevne rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen for å vurdere merkene på ekssamboerens hals.

Stray-Pedersen, som allerede har vært engasjert i saken, sa i Nedre Romerike tingrett at prikkene ikke kan stamme fra hudbehandlingen som har blitt et stridstema. På spørsmål fra Mette Yvonne Larsen erkjente imidlertid Stray-Pedersen at han ikke har inngående kjennskap til hudbehandlingen.

Statsadvokaten mener på sin side Stray-Pedersen er fullt ut i stand til å besvare mandatet han har hatt.

– Jeg gir meg ikke før meg må. Jeg er villig til å ta det videre til Riksadvokaten, for å synliggjøre hvor dårlig denne etterforskningen har vært, sier Larsen til NRK.

Larsen og Ek Sørensen i retten

UENIGE: Politiadvokat Camilla Ek Sørensen og forsvarer Mette Yvonne Larsen hadde flere feider i Nedre Romerike tingrett forrige uke. Larsen har bedt statsadvokaten om at Sørensen fjernes, men fikk nei.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Torsdag neste uke

– Når det gjelder settepolitidstrikt, har ansvarlig statsadvokat tatt stilling til dette. Det er uheldig om jeg som politiadvokat uttaler meg om objektivitet underveis i en straffesak, sier politiadvokat Camille Ek Sørensen til NRK.

Dommer Jeanette Haugen har nå besluttet at partene igjen skal møtes i retten torsdag neste uke, til tross for at forsvarer Larsen da er opptatt med Lime-saken.

Vi har blitt gjort kjent med de fristene, og etterforsker de forholdene som medførte utsettelse med det for øye, sier politiadvokat Sørensen.

NRK har vært i kontakt med Oslo statsadvokater og Riksadvokatens kontor, som ikke har besvart henvendelser angående denne saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger