NRK Meny
Normal

Tok kunstpraten på fransk

Dronning Sonja og presidentfrue Svetlana Medvedev er begge to kunstinteresserte damer - som like godt tok diskusjonen på fransk.

Dronning Sonja og Svetlana Medvedeva

Dronning Sonja og Svetlana Medvedeva har åpentbart fått god kontakt.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Dronning Sonja tok i ettermiddag presidentfrue Svetlana Medvedeva med til Vigelandsparken, mens presidenten selv talte til norsk-russisk næringsliv.

Presidentfruen er kjent - i likhet med den norske dronningen - for å være svært interessert i kunst og Svetlana Medvedeva åpner svært gjerne kunstutstillinger i hjemlandet. Hun forsøker som førstedame å fremme moderne russisk kunst, design og mote.

Svetlana Medvedeva i Vigelandsparken

Svetlana Medvedeva på vei inn til Vigelandsparken.

Foto: Paal Wergeland / NRK

I det grå ettermiddagsværet i hovedstaden, ble Sinnataggen og Monolitten vist frem.

Guiden som skulle veillede damene, var mest bekymret for tiden. Hun hadde fått 15 minutter til å vise frem hele parken og fortelle om alle skulpturene.

Men damene kom, så - og rakk å bli fortalt historien om alle Gustav Vigelands figurer - før ferden gikk videre til Nasjonalgalleriet og Edvard Munchs malerier.

Video VIGELANDSPARKEN-260410-WW_MXF_Innboks.MP4

Førstedamene under gåturen i Vigelandsparken.

Smil og latter

Stemningen mellom det russiske presidentparet og det norske vertskapet har vært lett og ledig, helt siden den første hilsenen ved flytrappa på Gardermoen. Mottakelsesseremonien utenfor Slottet var preget av smil - og til dels latter.

President Dmitrij Medvedev er svært god i engelsk, og både han og kona foretrakk å kommunisere direkte med konge- og kronprinsparet under audiensen og lunsjen på Slottet, i stedet for å benytte seg av den russiske tolken.

I Frognerparken lot førstedamene engelsk være engelsk, og tok heller kunstpraten på fransk.

Store deler av programmet i dag har foregått i en forrykende fart. Pressen har kun fått fotomuligheter, men ellers blitt holdt på en armlengdes avstand - uten anledning til å stille noen ordentlig spørsmål.

Presidentfruen svarte likevel blidt og hyggelig da NRK ved Nasjonalgalleriet spurte om hvilket inntrykk hun har av sitt naboland.

- Tusen hjertelig takk, jeg liker meg veldig godt her, svarte hun før malerisamlingen inne ventet.

Da NRK forsøkte seg med et oppfølgingsspørsmål inne i Munch-rommet, ble vår reporter brått dratt vekk av Slottets informasjonssjef.

Nasjonalmuseets nye sjef Audun Eckhoff var noe mer meddelsom.

- Det var flott å få besøk, og det var en strålende opplagt presidentfrue som viste en oppriktig interesse for Munchs kunst. Hun hadde tydelig kjennskap til ham fra før, sa Eckhoff til NRK.

Før hun forlot museet, skrev presidentfruen ned en hilsen i gjesteboken.

- Jeg er oppriktig takknemlig for denne interessante omvisningen i Nasjonalgalleriet.

Hilsen Svetlana Medvedeva
Hilsen fra Medvedeva

Dette skrev presidentfruen hilsen i gjesteboken.

Foto: Paal Wergeland
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger