Hopp til innhold

Nå møtes ungdomslederne til sin første debatt

Alle lederne i ungdomspartiene er skiftet mellom forrige og neste valg. I kveld møtes de til sin første debatt. – Som å forberede seg til et parti sjakk, sier Unge Høyre-leder.

Debatt med lederne i ungdomspartiene. Direkte fra Arendalsuka.

I dag skal partilederne i ungdomspartiene på Stortinget møtes i sin første debatt i anledning Arendalsuka.

Tonning Riise Østnytt

Kristian Tonning Riise (UH) mener debatten om lokalt selvstyre kommer til å prege valgkampen neste år.

Foto: NRK

–Man setter seg ned og forsøker å finne ut hva hovedbudskapet skal være, hva de andre kommer til å si og hva de kommer til å angripe med.

Det er som å høre Magnus Carlsen, Simen Agdestein og de andre spillerne på landslaget i sjakk. Angrep, blokkere områder, pasifisere og forutsi motpartens trekk.

Men det er hverken Carlsen eller Agdestein. Det er den nyvalgte lederen i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, som forteller hvordan han forbereder seg til sin aller første ungdomspartilederdebatt.

Den markerer starten for årets Arendalsuke der partier og organisasjoner skal diskutere og debattere aktuelle problemstillinger i en hel uke.

Professor: – Må unngå tabbene

Atle Simonsen

Atle Simonsen (FpU) håper neste års valgkamp blir den siste med eldreomsorg som bærende element fordi han håper Norge enedelig har løst utfordringene innen eldreomsorgen.

Foto: FpU

Det er forresten første gang for de fleste andre i panelet også. Unge Venstre, Sosialistisk Ungdom, Senterungdommen, KrFU og FpU har alle fått nye partiledere etter valget høsten 2013. AUF bytter ut Eskil Pedersen til høsten.

Men de kjenner hverandre likevel. Fra tidligere bataljer på lavere nivå.

– Det er litt nerver. Jeg har vært aktiv i FpU i 10-12 år og har møtt de fleste tidligere, så jeg vet sånn cirka hva de kommer til å komme med. Det som imidlertid er positivt denne gangen, er at vi er i et mellomvalgår. Da håper jeg de andre ungdomslederne og så tør være mer ærlige om hvor de står fremfor å følge det de har fått på et partikontor slavisk, sier nyvalgt leder Atle Simonsen i FpU.

Professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning på Universitetet i Oslo mener det kan være både fordeler og ulemper at samtlige ungdomspartiledere byttes ut mellom to etterfølgende valg.

–Fordelen er at det kommer nye ansikter inn og at det kan skape ny nysgjerrighet. Samtidig er det en balanse mellom å representere et nytt pust og å unngå de store tabbene. Rikspolitikken er noe annet enn lokalpolitikken der disse lederne rekrutteres, sier Aardal.

Han sier at ungdomspartiene er viktig for moderpartiene fordi de fortsatt virker som det han kaller partienes salt.

–De holder partiet på den rette og smale vei og er ofte mer radikale enn moderpartiene. Likevel er det verdt å merke seg at man ikke ser de helt store spenningene mellom ungdomspartiene og moderpartiene slik det kunne være tidligere. Et annet interessant trekk er at ungdom tidligere søkte seg mer til fløypartiene (SU og FpU, red.anm), mens AUF og Unge Høyre nå har styrket sin stilling, sier Aardal.

– Ble med for å endre verden

SU-leder Nicholas Wilkinson

SU-leder Nicholas Wilkonson sier arbeidet mot hatkriminalitet og ovegrep er hans hjertesak mot neste valg.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

SU-leder Nicholas Wilkinson er klar på at han kommer til å gripe mulighetene som ligger i økt nysgjerrighet.

–Vi trenger folk med nye ideer på hvordan vi skal utvikle Norge. Dagens politikk handler nesten utelukkende om å skylde på hverandre og fordele skyld. Jeg savner at vi kan snakke om hvordan vi kan gjøre Norge bedre, ikke hvem som har skylden for at det ikke er bra i dag, sier Wilkinson.

Og får en retorisk klem fra FpU-Simonsen som føler at han ikke bare er nyvalgt leder, men også at den lederrollen er annerledes enn for tidligere FpU-ledere.

–Jeg håper det blir mer diskusjon enn hakking. Vi er jo et sterkt ideologisk forankret ungdomsparti, men vi har blitt merkbart større. Det at vi har gått fra å være et parti som protesterer og forsøker å snakke høyest til å bli et regjeringsparti med innflytelse på norsk politikk, er uvant. Samtidig er det gøy. Vi har meldt oss inn i partiet for å endre verden, og det at vi faktisk blir tatt på alvor der beslutningene tas er inspir

AKTUELT NÅ