Hopp til innhold

Første som ikke får sparken

Helge Lund er en av Statoil-sjefene som har sittet lengst, og den første permanente toppsjefen som ikke får sparken. Nå går han til et mye mindre selskap, hvor han blir tredje toppsjef på to år.

Helge Lunds karriere i Statoil

Konsernsjef Helge Lund trekker seg som konsernsjef i Statoil, og blir ny toppsjef i British Gas. Foto: Ola Andreas Bø/NRK

Konsernsjef Helge Lund går på dagen som toppsjef i Statoil, etter at det onsdag morgen ble kjent at han blir ny konsernsjef i tidligere britiske gassmonopolet BG Group.

Dermed tar han over et selskap som er langt mindre enn Statoil, Nordens største børsnoterte selskap.

Men snaue 6000 ansatte er BG Group en femtedel av Statoils størrelse målt i antall ansatte, og 75 prosent av markedsverdien. Det er Storbritannias 3. største olje- og gasselskap.

Men lønna blir god. Lund mer enn dobler grunnlønnen fra dagens 7 millioner norske kroner, og med bonuser kan han tjene 50 millioner kroner i året, skriver E24.

Tradisjon for å sparke toppsjefen

Tord Lien under åpningen av Gudrun-plattformen

Olje- og energiminister Tord Lien mener Helge Lund har gjort jobben som leder for Norges viktigste børsnoterte selskap.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Alle de tidligere fast ansatte toppsjefene i Statoil har fått sparken på grunn av kostnadsoverskridelser eller korrupsjon.

Både styrelederen og konsernsjef Arve Johnsen måtte gå i 1987 på grunn av milliardsprekk på oljeraffineriet Mongstad, i det som ble kalt Mongstad-skandalen.

Harald Norvik var konsernsjef fra 1988 til 1999, da han gikk av som en følge av kostnadsoverskridelser på Åsgård-feltet.

Skaper usikkerhet i Statoil

Olje- og gassanalytiker i Fondsfinans, Morten Lindbæck, mener Lunds avgang skaper usikkerhet i Statoil.

Olav Fjell var konsernsjef i fem år fra 1999. Han måtte gå etter det som ble kjent som Iran-skandalen, og selskapet ble idømt en bot for 20 millioner kroner for korrupsjon.

Den siste tiden har fagforeninger krevd at toppsjefen trekker seg. Oljearbeidere jubler i dag over Helge Lunds avgang.

Styreleder Svein Rennemo sa på pressekonferansen som Statoil holdt onsdag klokka 11 at styret ikke så det som en villet utvikling at Lund trakk seg. – Snarere tvert imot, sa Rennemo

Les også: Oljearbeidere jubler over Helge Lunds avgang

Turbulent på toppen i BG Group

Helge Lund tar over som konsernsjef i BG Group 2. mars neste år.

Da blir han tredje toppsjef i selskapet på to år. BG Group har sitt utspring i det gamle britiske gassmonopolet British Gas, og ble ledet av Frank Chapman i mer enn ti år frem til 2012.

Etterfølgeren Chris Finlayson fikk sparken i mars 2013 etter at styret var misfornøyd med resultatene for produksjon og salg av eiendeler.

Siden da har styreleder og tidligere Schlumberger-topp Andrew Gould fungert som konstituert konsernsjef.

Fra mars blir det altså Helge Lund som tar over roret.

Olje og energiminister Tord Lien er strålende fornøyd med Helge Lunds innsats.

–Selskapet har under hans ledelse styrket virksomheten både i Norge og Internasjonalt, og har levert en avkastning blant de beste i bransjen. Helge Lunds store oppmerksomhet på sikkerhet og selskapets verdigrunnlag har ytterligere bidratt til å styrke selskapet. Jeg vil takke ham for innsatsen i Statoil, i norsk næringsliv og for hans samfunnsengasjement, skriver Lien i en e-post til NRK.

AKTUELT NÅ