Første kampvotering om stortingspresidenten på 40 år

Da Høyre bestemte seg for å gi Olemic Thommessen fornyet tillit som stortingspresident, så opposisjonen rødt. Nå blir det reell kampvotering om Norges nest høyeste verv for første gang på flere tiår.

Se valget av stortingspresident direkte

Når Stortinget velger stortingspresident har det i flere tiår vært tradisjon at alle partiene stiller seg bak kandidaten flertallskonstellasjonen har pekt på.

Det skjer ikke i år. Det ble nemlig rabalder da Høyre ga sittende stortingspresident Olemic Thommessen (H) fornyet tillit og fremmet ham som sin kandidat.

Årsaken er massiv kritikk mot Thommessen både fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité og Riksrevisjonen for budsjettsprekk på flere hundre millioner kroner i forbindelse med et byggeprosjekt på Stortinget.

Ap har lansert motkandidat

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre (Ap) vil ikke ha Olemic Thommessen (H) som stortingspresident.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Vi hadde håpet at Høyre ville fremme en kandidat til vervet som stortingspresident som var samlende. Det valgte Høyre å ikke gjøre, så vi har valgt å fremme Eva Kristin Hansen som vår kandidat til president, sa Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre fredag før han.

Da ble det også klart at Senterpartiet og SV kommer til å unnlate å stemme for Thommessen.

Dermed går det mot første kampvotering om vervet som stortingspresident siden 1973 (se faktaboks).

Kan bli valgt med knappest mulig margin

Nå knytter det seg stor spenning til hvor mange som faktisk stemmer på Thommessen, hvor mange som stemmer på Arbeiderpartiets kandidat og hvor mange som stemmer blankt.

Dronning Margrethe

Så mye bråk om stortingspresidentvervet har det ikke vært siden Dronning Margrethe ble kronet.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Uansett utfall kommer den kandidaten som blir valgt til å ha blitt valgt med færrest stemmer og flest motstemmer siden forrige kampvotering i 1972.

Det var året Dronning Margrethe ble dronning i Danmark, forbud mot homoseksuell omgang og samboerskap ble opphevet, pensjonsalderen ble senket til 67 år, Universitetet i Tromsø ble åpnet, Norge stemte nei til EF første gang og Richard Nixon ble president i USA.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger