NRK Meny
Normal

Noen overraskelser første dag i "lommemann-saken"

Den tiltalte 57-åringen startet sin forklaring i dag, og overrasket med å innrømme sin bifile legning. Bistandsadvokater synes forklaringen hans tildels tok fokus vekk fra det saken dreier seg om.

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

Foto: Tegning: Ester Bjørneboe

Ifølge 57-åringens forsvarer Gunhild Lærum synes han det gikk etter forholdene bra.

Første halvdel av dagen besto av følgende: Dommer Erik Vikanes leste opp tiltalen punkt for punkt.

57-åringen erkjente helt eller delvis straffskyld for 16 overgrep, i tillegg til ulike tiltalepunkter som går på brudd på våpenlåven. Han erkjente ikke straffskyld for 52 forhold, deriblant to punkter som dreier seg om voldtekt.

Manet til nullstilling

Videre holdt statsadvokat Per Egil Volledal sitt innledningforedrag. Der gikk han blant annet nærmere inn på detaljene og omstendighetene rundt de ulike forholdene som er beskrevet i tiltalen.

Deretter fortsatte Forsvarer Gunhild Lærum med sitt innledningsforedrag. Hun startet med å gå hardt ut mot media når det gjelder lekkasjene fra sakkyndiges rapporter og politiavhør. Tross mediekjøret i denne saken, manet hun retten til å nullstille seg.

Forsvaret vil hevde at det er minst tre gjerningsmenn. Lærum ber retten legge vekt på hva barna sier om gjerningspersonen for å belyse dette.

Bifil

Advokat Gunhild Lærum før rettsaken starter

Advokat Gunhild Lærum

Foto: Lise Åserud / Scanpix

- Min klient innrømmer nå at han har en bifil legning. Det mener vi forklarer hvorfor han kunne forgripe seg på unge gutter. Mer om sin barndom og legning vil han komme tilbake til når han fortsetter forklaringen sin i morgen, sier Lærum etter rettssakens slutt i dag.

Lærum sier til Nrk at hun synes politiet burde hatt mer fokus på å finne ut om det er flere "lommemenn", ikke bare én.

Egne problemer

Mot slutten av dagen tok 57-åringen selv plass i vitneboksen. Han snakket rolig og fattet stort sett hele tiden, men virket å bli litt brakt ut av fatning da han snakket om familien sin.

- Jeg har ikke bare forbrutt meg mot norsk lov, jeg har forbrutt meg mot min kone og egne barn, sa bergenseren.

- Politiet og media har nærmest skubbet meg utfor et stup. De har fremstilt meg som et monster, sier 57-åringen.

Han forteller at han følte at han ble spanet på en måneds tid før pågripelsen i januar 2008 , og at han syntes det var godt å bli tatt,.

- Da kunne knutene i meg bli løsnet. Det er en gåte for meg, som hele livet har vært opptatt av mitt gode navn og rykte, at jeg på et tidspunkt kunne begynne å gjøre noe så idiotisk som dette, sier 57-åringen.

- Ikke istand til voldtekt

Han brukte mye tid på å fortelle om stort arbeidspress i egen bedrift, det han kaller stress, depresjon og migrene som førte til at han stadig oftene bega seg ut på landeveien i jobbsammenheng.

Opplevelser fra barndommen, seksuelt samvær med eldre gutter dengang, og et behov for adrenalinkicket ved å gjøre noe ulovlig, gjorde at han kom inn i mønsteret med å oppsøke unge gutter.

Elementene kronisk stress og depresjon, kjedsomhet, spenning og adrenalinkick, behovet for en relasjon fra noen som ikke krevde noe tilbake og den seksuelle biten omtalte han som fem dominobrikker som tilsammen satte ham i en tilstand der han begikk overgrepene.

Bistandsadvokat i "Lommemann-saken" Inger Marie Støen

Bistandsadvokat i 'Lommemann-saken' Inger Marie Støen Bistandsadvokat i 'Lommemann-saken' Inger Marie Støen

Foto: Lise Åserud / Scanpix

- Men voldtekt har jeg aldri vært istand til å gjøre. Mitt behov for denne relasjonen til guttene har kun vært fundert på det jeg oppfattet som godhet, og gjort av skrøpelighet, sa tiltalte.

- Jeg har aldri forsøkt å overtale noen til å bli. Sommeren 2006 bestemte jeg meg for å aldri mer begå nye overgrep, fortalte 57-åringen fra vitneboksen.

Han sier han valgte gutter som var forholdsvis lette å lure, derfor den lave alderen.

- Dreier fokus i saken

Bistandsadvokat Håkon Brækhus, som representerer 19 fornærmede, sier han dagen forløp stort sett som forventet.

- Det kom som en overraskelse at han forklarte at han har en bifil side, sier Brækhus.

Bistandsadvokat i "lommemann-saken" Håkon Brækhus.

Bistandsadvokat i 'lommemann-saken' Håkon Brækhus.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

- Jeg ser tiltaltes behod for å fortelle fra eget liv, men på den annen side tar han fokus bort fra det saken dreier seg om, sier Brækhus på spørsmål om hva han synes om tiltaltes vektlegging av egne problemer.

Bistandsadvokat Inger Marie Støen synes fremleggingen bærer preg av han har jobbet med vinklingen lenge.

- Den virker velregissert. Det blir spennende å høre hans såkalte "selvbiografi" i morgen. Men det at han virker dyktig i sin fremlegging, fører til at jeg egentlig ikke liker det. Jeg får en litt vond smak i munnen, sier Støen.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger