NRK Meny
Normal

Foreslår å legge ned politiets utlendingsenhet

Politianalysens anbefaling om å flytte alle politiets oppgaver knyttet til utlendingsforvaltningen over til UDI vekker sterke reaksjoner.

Utvalget som i dag la fram sin rapport om politiet, foreslår å legge ned Politiets utlendingsenhet, som i dag har ansvaret for å uttransportere asylsøkere. Forslaget vekker sterke reaksjoner.

Utvalget som i dag la fram sin rapport om politiet, foreslår å legge ned Politiets utlendingsenhet, som i dag har ansvaret for å uttransportere asylsøkere. Forslaget vekker sterke reaksjoner.

Forslaget kom uventet på de fleste, men hovedtillitsvalgt i Politiets utlendingsenhet, Geir Petter Pettersen, tror ikke forslaget er realistisk:

– I første omgang tenker jeg at det er veldig radikalt forslag. Nå har jeg ikke sett forslagene på hva de som arbeider her skal gjøre i framtida, hvis dette blir reelt, men jeg tror ikke de vil miste jobben.

– En grunn til at politiet har denne jobben

Politiets utlendingsenhet driver i dag med politiarbeid, gransking av identiteter, registrering av nye asylsøkere som kommer til Norge og tvangsretur til utlandet.

– Alle disse oppgavene tilfaller politiet på grunn av den muligheten for tvang som vi har, og da har jeg ikke helt tro på at vi blir lagt ned, begrunner Pettersen.

– Hvordan tror du de ansatte vil reagere på dette?

– Jeg tror de først kommer til å reagere med sjokk og vantro på at arbeidsplassen deres er foreslått nedlagt, sier Pettersen, og gjentar at han ikke har tro på at forslaget blir gjennomført.

–Jeg tror UDI vil kunne på problemer med er de tilfeller hvor de skal fastsette noen identitet. I noen tilfeller må politiet bruke sine maktmidler for å gjøre dette, slik at jeg tror vi vil bli involvert i dette arbeidet, sier Pettersen.

Politianalysen

UVENTEDE FORSLAG: Justis- og beredskapsminister Grete Faremo mottar Politianalysen av leder i politianalyseutvalget Arne Røksund (t.h.) onsdag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Sterkt kritisk til forslaget

Heller ikke UDI er udelt begeistret for forslaget.

– Jeg tror at det som gjelder asyl, asylregistrering og uttransportering, som politiet har ansvar for i dag – der fungerer oppgavefordelingen rimelig greit, og jeg tror at det ikke er så mye å vinne på å samle det i UDI, sier Frode Forfang, direktør i UDI.

På Stortinget reagerte medlemmer av justiskomiteen sterkt på forslaget i dag:

– Dette er vi sterkt kritisk til fordi UDI er en etat som ikke fungerer optimalt i dag, og det er viktig at politiet har en funksjon i utlendingsforvaltningen, sier Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp) i justiskomiteen.

Han peker på at politiet allerede i dag har gode systemer for tvangsbruk ved utsendinger, søk etter personer som har gjemt seg bort og på identitetskontroll.

– Derfor er vi kritiske til at de skal miste disse oppgavene, gjentar han.

– Det er et merkelig forslag

– Å legge ned polititets utlendingsenhet vil utvilsomt føre til en økt innvandring til Norge. Vi ser at UDI har altfor mye å gjøre som de har i dag, og det er viktig at vi har god kontroll på grensene, sier Asmyhr.

Han sier forslaget ikke er realistisk eller godt nok utredet. Heller ikke Senterpartiet synes noe om å legge ned Politiets utlendingsenhet.

– Nei, det forslaget synes jeg ikke henger på greip, rett og slett, sier Jenny Klinge (Sp) i justiskomiteen.

– Jeg lurer på om utvalget har tenkt seg godt nok om. Det er nemlig en grunn til at politiet har disse oppgavene i dag. Det er et merkelig forslag som jeg håper blir skrota raskest mulig, konkluderer Sp-politikeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger