Forskere: Selvmordsbilister vil ikke skade andre

De som tar livet sitt er ofte ute av stand til å skjønne alt det kan føre til. Slik forklarer forskere hvorfor folk tar livet sitt mot andre bilister.

Lars Mehlum

Lars Mehlum, leder av Senter for Selvmordsforskning, sier at de som tar livet sitt på veien ikke tenker på at andre kan bli skadd og i verste fall drept.

Foto: Ola Mjaaland

– Det er uvanlig at noen har tenkt på at de kan ta med seg andre og skade andre, sier Lars Mehlum, leder av Nasjonalt senter for selvmordsforskning- og forebygging.

NRKs kartlegging viser at minst 13 er drept, 91 mennesker har blitt skadet og ytterliggere 154 har kommet fysisk uskadet fra det politiet og vegvesenet vurderer som selvmord og mistenkte selvmord på norske veier.

– Når mennesker er i nærheten av å ta sitt eget liv, er de ofte i en mental tilstand der alle perspektiv er innsnevret og de blir ute av stand til å skjønne alt hva selvmordet kan føre til. Da tenker de ikke på de nærstående og etterlatte og andre mennesker som kan bli involvert, sier Mehlum.

Dør ikke

Av de 11 ulykkene der 13 uskyldige er drept, er ingen dømt for å ha krasjet med vilje. Politijuristene håper både bedre etterforskning og omtale kan virke avskrekkende og forebyggende:

– Sakene NRK har avdekket viser at man ikke alltid vil dø når man forsøker å ta sitt eget liv på denne måten, og at man i tillegg ofte skader og kanskje også dreper andre, sier Sverre Bromander, leder av Politijuristene.

Sjelden fenomen

De siste årene har man i Norge registrert i overkant av 500 selvmord.

– Selvmord på vei er et sjelden fenomen relativt sett. Og det er en handling med usikkert utfall. Man vet ikke hva som kan skje, og dessverre viser denne saken at det er lett å ta med andre mennesker som kan komme til skade og dø, sier Mehlum.

Professor Øivind Ekeberg

Professor Øivind Ekeberg.

Foto: OUS

Professor Øivind Ekeberg har forsket på selvmord i mange år og behandlet mennesker som har prøvd å ta livet sitt. Han sier at noen kan være så bestemte på å ta sitt eget liv at det må skje der og da, uansett om det er en personbil som kommer mot og man risikerer å skade andre.

Ekeberg sier at de som tar livet sitt ikke har som mål å skade andre, heller skåne.

– Man kjenner mye på egne følelser, på egen fortvilelse og på egne livsviktige valg, nemlig at man da velger døden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger