Forskere: Rått kjøtt til hunden kan gjøre deg syk

Frossent rått kjøtt som selges som hundefôr kan gjøre deg syk, dersom du ikke tar forholdsregler. Forskere i Sverige har funnet bakterier i fôret som gir grunn til uro, også i Norge.

Hunder slikker ofte mennesker i ansiktet

Forskere fraråder at hunder får slikke mennesker i ansiktet rett etter at de har spist rått kjøtt.

Foto: Christian Fougner / NRK

– Hunder som nettopp har spist rått kjøtt, bør ikke slikke folk i ansiktet, skriver forskerne ved Sveriges Landbruksuniversitet (SLU) og Statens veterinærmedicinska anstalt (SVA) på sine sider.

Ubehandlet kjøtt som selges som frossent hundefôr, inneholder ofte mange bakterier, ifølge en svensk undersøkelse som nylig ble publisert i tidsskriftet Veterinary Record.

Det kan føre til at smitte blir overført til mennesker. Forskerne mener at hunder i hjem med spedbarn, eldre og andre med nedsatt immunforsvar ikke bør få denne type fôr.

Rått hundefôr kan inneholde bakterier som kan smitte over til oss mennesker

Det er veldig viktig med god hygiene når man skal gi hunden rått fôr, man bør f.eks. ikke tine en pakke med frossent fôr på kjøkkenbenken, men i kjøleskap i en egen boks før hunden blir servert.

Foto: Laila Omdal Rønningen

Fôr fra Norge med i undersøkelsen

Forskere har analysert 60 ulike pakninger med frossent rått kjøtt som produseres i Sverige, Norge, Finland, Tyskland og Storbritannia fra ti ulike produsenter. I samtlige prøver fant de bakterier fra Enterobacteriaceae-familien (tarmbakterier som f.eks. E. coli).

31 av disse prøvene inneholdt mer bakterier enn den maksimale grenseverdien som er fastsatt av EUs forskrift.

Formålet med studien var ikke å sammenligne ulike fôrmerker, men å få et overblikk over hva som finnes i denne type fôr.

– Da vi tok stikkprøver fra ulike produsenter av frossent, rått kjøtt ,var det for å undersøke råvarens hygienske kvalitet. Vi kan ikke si at ett merke er bedre å gi enn et annet, sier forsker og lektor i Veterinærmedisinsk bakteriologi ved landbruksuniversitetet i Sverige, Ingrid Hansson, til NRK.

Universitetslektor Ingrid Hansson ber hundeeiere ha god hygiene når de gir rått kjøtt til hundene

Det er viktig med god hygiene om man gir hundene sine rått kjøtt, sier forsker og lektor ved Landbruks universitetet i Sverige, Ingrid Hansson.

Foto: Privat

Vil opplyse

Mange hundeeiere i Norge gir rått kjøtt til hundene sine. Kjøttet kan kjøpes i blant annet dyrebutikker.

– Vi ønsker å opplyse hundeeiere at dersom man gir denne type mat til hunden sin, så bør man være klar over at det kan inneholde bakterier som kan forårsake sykdom hos mennesker. Det er derfor viktig å håndtere fôret riktig slik at man unngår å overføre disse bakteriene, forteller hun.

Resistente bakterier

De har ikke gjort så mange studier på hundene, men det meste tyder på at de ikke blir syke av rått kjøtt.

– Det er jo ikke bare bakteriene i seg selv som er et problem, det forekommer også resistente bakterier i denne typen fôr, noe som innebærer at gener fra resistente bakterier kan overføres fra dyr til mennesker, sier Ingrid Hansson.

  • Hunder skal ikke ha rått kjøtt mens de blir behandlet med antibiotika. Dette kan øke risikoen for utvikling av motstandsdyktige (resistente) bakterier, ifølge forskerne.

Mattilsynet sier det er viktig å tenke på hvordan man håndterer og oppbevarer rått fôr.

– Generelt kan vi si at rått fôr kan alltid utgjøre en fare for bakteriesmitte, og at det derfor er viktig å tenke på hvordan man håndterer og oppbevarer dette. Tørrfôr er varmebehandlet, og det er derfor lite sannsynlig at det kan være sykdomsfremkallende bakterier der, sier seniorrådgiver i seksjon planter hos Mattilsynet, Øygunn Østhagen.

Salmonella Typhimurium som forskere fant på en av forpakningen med rått kjøtt som gis til hund

Salmonella Typhimurium fra en av pakningene forskerne undersøkte.

Foto: SLU / VetBact

– Kjenner ikke til konkrete tilfeller

Vom og Hundemat som er ledende på markedet i Norge vet ikke om de er med i denne undersøkelsen. De sier det er veldig viktig å tenke på at det er rått kjøtt man skal servere.

– Vi kjenner ikke til noen forskning som viser til konkrete tilfeller der smitte har blitt overført fra rått hundefôr til mennesker, sier Silje Salbu som er produktansvarlig i Vom og Hundemat.

Forskernes tips til mindre helserisiko

  • Rått fôr bør være frossent til det skal brukes
  • Rått fôr bør tines ved høyst 10 grader, og holdes unna annen mat.
  • Rått fôr bør håndteres av og på eget kjøkkenredskap. Vask nøye etter bruk for utstyr brukes på noe annet.
  • Væske kan spre bakterier til andre flater og matprodukter i nærheten.
  • La ikke hunden slikke mennesker i ansiktet rett etter at den har spist.
  • Hunder bør ikke fores med rått kjøtt i hjemmet dersom spedbarn, eldre eller andre med nedsatt immunforsvar. Disse gruppene er mer mottagelige for infeksjoner.
  • Håndvask
Campylobacater - en hyppig årsak til diare.

Forskerne fant Campylobacter-arter i tre av pakkene de testet. En bakterie som kan forårsake diare.

Foto: VETBACT/SLU

Les også: Hunden din kan smitte deg med livsfarlige bakterier

Les også: Veterinærer ber hundeeiere vaksinere hundene sine

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger