– Hunder som nettopp har spist rått kjøtt, bør ikke slikke folk i ansiktet, skriver forskerne ved Sveriges Landbruksuniversitet (SLU) og Statens veterinærmedicinska anstalt (SVA) på sine sider.
Ubehandlet kjøtt som selges som frossent hundefôr, inneholder ofte mange bakterier, ifølge en svensk undersøkelse som nylig ble publisert i tidsskriftet Veterinary Record.
Det kan føre til at smitte blir overført til mennesker. Forskerne mener at hunder i hjem med spedbarn, eldre og andre med nedsatt immunforsvar ikke bør få denne type fôr.
Fôr fra Norge med i undersøkelsen
Forskere har analysert 60 ulike pakninger med frossent rått kjøtt som produseres i Sverige, Norge, Finland, Tyskland og Storbritannia fra ti ulike produsenter. I samtlige prøver fant de bakterier fra Enterobacteriaceae-familien (tarmbakterier som f.eks. E. coli).
31 av disse prøvene inneholdt mer bakterier enn den maksimale grenseverdien som er fastsatt av EUs forskrift.
Formålet med studien var ikke å sammenligne ulike fôrmerker, men å få et overblikk over hva som finnes i denne type fôr.
– Da vi tok stikkprøver fra ulike produsenter av frossent, rått kjøtt ,var det for å undersøke råvarens hygienske kvalitet. Vi kan ikke si at ett merke er bedre å gi enn et annet, sier forsker og lektor i Veterinærmedisinsk bakteriologi ved landbruksuniversitetet i Sverige, Ingrid Hansson, til NRK.
Vil opplyse
Mange hundeeiere i Norge gir rått kjøtt til hundene sine. Kjøttet kan kjøpes i blant annet dyrebutikker.
– Vi ønsker å opplyse hundeeiere at dersom man gir denne type mat til hunden sin, så bør man være klar over at det kan inneholde bakterier som kan forårsake sykdom hos mennesker. Det er derfor viktig å håndtere fôret riktig slik at man unngår å overføre disse bakteriene, forteller hun.
Resistente bakterier
De har ikke gjort så mange studier på hundene, men det meste tyder på at de ikke blir syke av rått kjøtt.
– Det er jo ikke bare bakteriene i seg selv som er et problem, det forekommer også resistente bakterier i denne typen fôr, noe som innebærer at gener fra resistente bakterier kan overføres fra dyr til mennesker, sier Ingrid Hansson.
- Hunder skal ikke ha rått kjøtt mens de blir behandlet med antibiotika. Dette kan øke risikoen for utvikling av motstandsdyktige (resistente) bakterier, ifølge forskerne.
Mattilsynet sier det er viktig å tenke på hvordan man håndterer og oppbevarer rått fôr.
– Generelt kan vi si at rått fôr kan alltid utgjøre en fare for bakteriesmitte, og at det derfor er viktig å tenke på hvordan man håndterer og oppbevarer dette. Tørrfôr er varmebehandlet, og det er derfor lite sannsynlig at det kan være sykdomsfremkallende bakterier der, sier seniorrådgiver i seksjon planter hos Mattilsynet, Øygunn Østhagen.
– Kjenner ikke til konkrete tilfeller
Vom og Hundemat som er ledende på markedet i Norge vet ikke om de er med i denne undersøkelsen. De sier det er veldig viktig å tenke på at det er rått kjøtt man skal servere.
– Vi kjenner ikke til noen forskning som viser til konkrete tilfeller der smitte har blitt overført fra rått hundefôr til mennesker, sier Silje Salbu som er produktansvarlig i Vom og Hundemat.
Forskernes tips til mindre helserisiko
- Rått fôr bør være frossent til det skal brukes
- Rått fôr bør tines ved høyst 10 grader, og holdes unna annen mat.
- Rått fôr bør håndteres av og på eget kjøkkenredskap. Vask nøye etter bruk for utstyr brukes på noe annet.
- Væske kan spre bakterier til andre flater og matprodukter i nærheten.
- La ikke hunden slikke mennesker i ansiktet rett etter at den har spist.
- Hunder bør ikke fores med rått kjøtt i hjemmet dersom spedbarn, eldre eller andre med nedsatt immunforsvar. Disse gruppene er mer mottagelige for infeksjoner.
- Håndvask
Les også:
Les også: