NRK Meny
Normal

Forskere uenige om økte drapstall i Norge

Hittil i år er det begått 38 drap i Norge, mot 31 drap i hele fjor. Norske forskere er uenige om vi bør bekymre oss for at tallet har økt.

Mann død etter vold på Manglerud

En 52 år gammel mann ble funnet livløs på Manglerud natt til lørdag, og døde senere av skadene han var påført.

Foto: TIPSER.NO / Daniel D.Laabak

Det skjedde på ny natt til lørdag. En 52 år gammel familiefar var trolig på vei hjem fra jobb da han på et eller annet tidspunkt sent fredag kveld ble angrepet av en eller flere gjerningsmenn.

Natt til lørdag ble han funnet livløs på gaten i et villastrøk på Manglerud i Oslo, og døde senere på sykehus av skadene han var påført.

– Rent tilfeldig

Kriminolog Vibeke Ottesen

Drapsforsker Vibeke Ottesen sier det trolig er rent tilfeldig at drapstallene har økt siden i fjor.

Foto: Petter Sommer / NRK

Til tross for at antallet personer som er drept i Norge hittil i år, er mye høyere enn det var i hele fjor, mener drapsforsker Vibeke Ottesen at det trolig bare er tilfeldig.

– Med all sannsynlighet så er det rent tilfeldig at vi har det antallet vi har i år i forhold til det antallet vi hadde i fjor. 38 drap er statistisk sett få drap, og det er viktig at folk vet at drap er sjeldent i Norge og at Norge er et trygt land, sier Ottesen til NRK.

Grunnen til at økningen kan oppleves dramatisk, er at Norge internasjonalt sett ikke har mange drap.

– Fordi vi har så få drap i Norge, så vil noen få drap ekstra eller mindre drap et gitt år, kunne oppleves som om det har vært en voldsom økning eller minking.

– Må se sammenhengen over lengre perioder

Ottesen forklarer at man må se på utviklingen over lange perioder for å kunne se en utvikling i den ene eller andre retningen.

– Jeg vil ikke si at det har vært en utvikling fra ett år til et annet. I drapsforskning så ser en ikke på to år opp mot hverandre i så stabile samfunn som det Norge er. I min forskning ser jeg på 20-årsperioder for å kunne si noe om utvikling.

Ragnhild Bjørnebekk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mener vi skal bekymre oss for økte drapstall i Norge.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Hun forteller at det ikke er noen endringer i Norge mellom 2012 og 2013 som vil kunne forklare denne økningen.

Selv om hun understreker at hvert drap er grusomt, skal vi ikke bekymre oss for at tallet stiger fra ett år til et annet, mener hun.

– Vi skal bekymre oss når det er en økning

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk er ikke enig i akkurat det.

– Jeg sier vi skal bekymre oss når det er en økning, og bekymring gjør at vi kan bli mer oppmerksom på ting som skjer rundt oss slik at vi kan komme til å si fra.

Hun sier likevel at vi ikke har noen grunn til å gå rundt og være redde.

– Norge er ikke et utrygt land å bo i, vi har hatt en økning som synes stor i prosent, men som er liten når vi ser på antall personer, sier Bjørnebekk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger